8 Geheimen van Goede Communicatie
22 september 2020 

8 Geheimen van Goede Communicatie

Beste vriend,

Omdat wij hier veel vragen over krijgen, hoe en waardoor je ervoor kunt zorgen dat je beter verstaan en gehoord wordt, vandaag een blog over communiceren.  Ik werd hiertoe geïnspireerd door een artikel van Trevis Bradberry.

Communiceren hoe te communiceren

Wanneer het over communiceren gaat, schijnt het wetenschappelijk bewezen te zijn, dat we allemaal denken dat we het beter kunnen dan dat we het eigenlijk kunnen. De waarheid is, dat zelfs de mensen die beter zijn in communiceren,  hun vermogen om te communiceren overschatten .

Onderzoekers aan de Universiteit van Chicago Booth School of Business hebben onderzocht hoe het nou precies zit met onze communicatie “skills”. In het onderzoek brachten de onderzoekers de deelnemers samen met mensen die ze al lang kenden, en met mensen die ze net ontmoet hebben. Ze gingen ervan uit dat ‘hoe goed mensen elkaar begrepen’ geen correlatie had met hoe lang ze elkaar kennen. Sterker nog, mensen die elkaar langer kennen, overschatten hun communicatievaardigheden vaak op zo’n niveau dat het ten koste kan gaan van de communicatie en het begrip en de opvolging.

“Ons probleem met communicatie tussen vrienden Is dat we de illusie van communicatie hebben,  heeft Nicholas Epley ooit gezegd.

“Iemand beter kennen creëert de illusie van begrip meer dan echt begrip zelf.”

Goede bekenden,relaties en vrienden

Wanneer we communiceren met mensen die we goed kennen, maken we de veronderstelling wat ze wel en niet begrijpen van wat we delen. Dit doen we niet met mensen die we net ontmoeten. Deze fout wordt zo vaak gemaakt dat er binnen de psychologie een naam voor is: ‘closeness-communication bias.’

Begrijpen dat ‘jij andere dingen weet dan dat ik weet’ is essentieel voor effectieve communicatie. Het komt inderdaad wel eens voor dat mensen op dezelfde ‘golflengte’ denken, maar ook dan wordt er vaak overschat in welke hoeveelheid dat is.

Actie ondernemen

Communicatie is echt een essentieel onderdeel van leiderschap: je kunt simpelweg geen goede leider worden totdat je echt goed bent in communiceren.

Geweldige sprekers en presentatoren inspireren mensen. Ze creëren een connectie, die echt, persoonlijk en emotioneel voelt. Ze maken deze waardevolle connectie door mensen te begrijpen en te kunnen communiceren op een manier die begrepen wordt.

“Het grootste probleem met communicatie Is de illusie dat het geeft plaatsgevonden.”

– George Bernard Shaw.

De volgende 8 strategieën zullen je helpen om de communicatie bias te omzeilen. Pas deze strategieën toe en je zult nieuwe hoogtes bereiken in communicatie.

Tegen een groep of team spreken als individuen

Als leider moet je vaak voor groepen spreken. Of dat nou een kleine vergadering is of een stadion vol mensen, je moet een bepaalde en gewenste hoeveelheid intimiteit realiseren. De beste manier om dit te doen, is om het groepsaspect te elimineren. Dit doe je door te communiceren alsof de groep één persoon is waar je een gesprek mee hebt. Dus in plaats van te zeggen “jullie kennen het wel” overgaan naar “je kent het wel”.

Spreek zodat mensen luisteren

Goede communicators lezen hun publiek zodat ze er daarmee voor zorgen dat ze het goede bericht op de juiste wijze overbrengen. Spreken zodat mensen luisteren, houdt in dat je je verhaal kunt aanpassen op elk moment, om er zeker van te zijn dat je bericht goed overkomt. Dit werkt namelijk veel beter dan een stuk tekst uit je hoofd leren en vervolgens als een cassettebandje alles hardop te delen. Wanneer je goede vragen terugkrijgt van je publiek weet je dat je op de goede weg bent.

Luister zodat mensen spreken

Een van de meest desastreuze acties van een spreker is om communicatie weg te zetten als monoloog in plaats van dialoog. Wanneer je communiceert is het belangrijk om mensen de mogelijkheid te geven terug te reageren. Anders kan je net zo goed tegen een muur spreken. Als je merkt dat je vaak het laatste woord hebt in een conversatie moet je hier waarschijnlijk nog aan werken.

Verbind op een emotioneel niveau

Maya Angelou zei het als beste: ”Mensen vergeten wat je zei en wat je deed, maar ze onthouden altijd welk gevoel je ze hebt gegeven.”

Als leider is het dus belangrijk te communiceren op een emotioneel niveau. Dit is vaak lastig voor de meeste mensen, omdat ze denken dat ze een bepaald persona moeten tonen. Laat dat vooroordeel los en dan zul je zien dat het veel beter gaat.

Spreek lichaamstaal

Meestal zorgt jouw autoriteit ervoor dat menen niet durven zeggen wat er echt in hun hoofd omgaat. Daarom moet je goed kijken naar de lichaamstaal van mensen. Dit “verklapt” meestal een groot deel van wat ze écht denken.

Bereid je voor

Het klinkt misschien al een bekend cliché op dit moment, maar het is echt heel belangrijk. Voorbereiden helpt op lange én korte termijn om je communicatie te verbeteren. Ga niet een lange tekst uit je hoofd leren, leer wat de key-points zijn die je wil overbrengen. Wat is je boodschap? Dit zorgt ervoor dat je daarna makkelijker je manier van overbrengen kan veranderen/aanpassen.

Sla de vaktaal over

Er valt hier niet veel meer over uit te leggen. Bij communicatie is het belangrijk dat het publiek je begrijpt, niet dat het publiek je slim vindt. Gebruik dus geen lastige vaktaal maar gewoon ABN om je punt te maken.

Oefen actief luisteren

Actief luisteren is een techniek die ervoor zorgt dat mensen het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt. Om te oefenen kun je de volgende dingen doen;

  • Luister meer dan dat je spreekt.
  • Antwoordt niet mét een vraag.
  • Maak niet de zinnen van andere mensen af.
  • Focus op de ander(en).
  • Focus op wat ze nu zeggen, niet wat hun bedoeling is.
  • Herhaal (in eigen woorden) wat de ander heeft gezegd om te zorgen dat je elkaar begrijpt.
  • Stel veel vragen.
  • Kap mensen niet af.
  • Maak geen notities. (Dat geeft de indruk dat je ergens anders mee bezig bent).
  • Leg je telefoon in je tas of jas.
  • Kijk je gesprekspartner aan.

Samenbrengen

Wanneer je aan de slag gaat om deze strategieën te implementeren om jouw communicatie skills te verbeteren, is het belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen.

Probeer niet meteen alle acht tips te implementeren maar start met een of twee. Pas wanneer je die goed kunt inzetten en gebruiken ga je door naar de volgende, of de volgende twee. Zo kan jij ervoor zorgen dat mensen graag naar je luisteren, het prettig vinden om met je te spreken en boven alles je een leuk(er) persoon vinden.

Een mooie dag gewenst vandaag,

Liefs,

Claudia

ps. Wil je meer weten over communiceren of je vaardigheden hiervoor een extra boost geven?

Kijk dan even op Business Masters Academy, en speciaal naar de training en cursussen leiderschap, communicatie en presenteren. Voor members Sociëteit Vastgoed staan er aantrekkelijke aanbiedingen klaar.

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen