Hoe het begon – De start van Sociëteit Vastgoed
Sociëteit Vastgoed
Sociëteit Vastgoed
Sociëteit Vastgoed
09/25/2020
13 min
0

Hoe het begon - De start van Sociëteit Vastgoed

09/25/2020
13 min
0

Het wordt me vaak gevraagd, waarom ik Sociëteit Vastgoed heb opgericht, en hoe dit zo exponentieel heeft kunnen groeien in slechts 3 jaar tijd.

Weet je, je kunt me zelfs ‘s nachts wakker maken en me dit vragen. Je zult steeds hetzelfde antwoord krijgen. Sociëteit Vastgoed is ontstaan omdat het nodig was, het moest gebeuren, ik moest dit doen. Teruggeven aan de sector en de mensen die me zoveel gebracht hebben.

Het is inmiddels een groot en intensief onderdeel geworden van wie ik ben, waar ik voor sta en waar mijn passie en bevlogenheid naar uitgaat.

Hoe het begon

Ik neem je graag mee op mijn journey die iets langer dan 3 jaar geleden begon, toen ik besloot ondernemer te worden. Feitelijk begon de vastgoedreis al 20 jaar geleden, toen ik onderdeel werd van de Actys familie en ik mijn hart volledig aan de sector (en aan de mensen die er werken) verloor.

Het idee om ondernemer te worden zorgde wel voor wat ophef. Mijn man voorzag wat er stond te gebeuren aan (nog meer) productieve werkuren…We hadden nog studerende kinderen, zorgden voor 4 honden en met ons gezin van 6 kinderen is er aan organisatie, uitvoering en planning nooit gebrek.

Geen excuses, het was tijd om dit te gaan doen. Ik wilde al mijn energie en kennis in gaan zetten voor datgene wat ik (buiten mijn (klein)kinderen buitensporig verwennen) het liefste doe. Schrijven, Kennis verkrijgen en doorgeven en bovenal mensen op waardevolle wijze met elkaar Verbinden.

Alle wegen hadden hierheen geleid, dat was duidelijk, en niet alleen omdat al 15 jaar op mijn beoordelingsdocumenten stond dat ik een geboren ondernemer ben. Eddy (Smit, MVGM) gaf me het laatste zetje:” Ik heb er echt respect voor als mensen op jouw leeftijd zelfstandig ondernemer worden”.

Ik ben hem er nog steeds dankbaar voor. Het was nu of nooit. Alle zijwegen kwamen op deze hoofdweg uit en dus stapte ik, na nachtenlang nagedacht en gerekend te hebben, met volle overtuiging vanuit een internationale baan in het onzekere en onbekende.

Het was spannend, maar tegelijk was het vertrouwd water waar ik insprong. Er lag een afgebakende rand langs het bassin, omdat ik de mensen goed kende. Er was een trap naar het diepe gedeelte, want ik sprak de taal en kende het jargon. Het  water zelf was goed verlicht, dus ik zag de vissen zwemmen omdat ik door alle gesprekken met zoveel fijne mensen, allang geen onbekende meer was in deze sector. Door mijn rol in due diligence teams en MT ’s wist ik hoe de hazen liepen. De zon weerkaatste uitnodigend op het water.

Starten met PR

De keuze om te starten met een vastgoed pr bureau was weloverwogen. Na jaren de branding en re-branding bij zowel Actys als Bilfinger begeleid te hebben op kleine én heel grote schaal (herinner jij je de woonwinkels en de unieke websites nog die we lanceerden?), was het duidelijk dat buiten focus op bedrijfskunde en strategie, met deze invulling mijn kracht om relaties met elkaar te connecten steeds opnieuw gestimuleerd en gevoed zou worden.

Alle publicaties in Vastgoedjournaal, Vastgoedmarkt, Retailvisie en Property NL hielpen me in die eerste maanden een nieuwe naam te vestigen. Al snel kwamen hier opdrachten voor RICS, Nevap en VGME bij. Door de focus op de sector en het publiceren van de ontwikkelingen werden al snel alle beschikbare vastgoed gerelateerde meetings met grote frequentie door mij bezocht. Ik voerde de verslaglegging uit, nam interviews af en produceerde content.

Mijn kennis over de sector, maar vooral over de mensen, groeide gigantisch snel. Ik begreep waar de problematiek vandaan kwam, ging in gesprek met eigenaren en beleggers en hoorde waar men naartoe wilde. Rendement-berekeningen werden helder gesteld, ik leerde meer over LTV en het hefboomeffect en was na iedere meeting stuiterend als een bruisbal. Wat een kennis! Wat een mogelijkheden! Wat een visie!

Deze sector is synoniem voor de economie, voor de toekomst, die werd immers letterlijk gebouwd hier en daarna begeleid. Mijn thuisgevoel veranderde in een diepe liefde voor waar deze branche voor stond. Ik las alle boeken die ik erover kon vinden. Het was genieten om te beseffen dat vastgoed, investeren en een beter leven realiseren in zoveel diverse mogelijkheden vertaald kon worden. Ik ontdekte Dan Lok, studeerde iedere week op een management boek, vroeg business advies aan Eduard Schaepman en luisterde naar alle podcasts van Tony Robbins.

Just like that?

Ging het allemaal vanzelf? Nee, natuurlijk niet. Wanneer getwijfeld werd aan mijn expertise of professionaliteit, bood ik altijd aan om niet te werken. Bij tevredenheid gingen we verder, zo niet, dan had men niets verloren.

Het ging mij om het laten landen van mijn nieuwe positie,  en ik ben al deze platforms zo dankbaar dat ze mij de kans boden. (Ik voer overigens nog altijd vol energie marketing en communicatieopdrachten uit, gericht op de vastgoedsector, via VHCM.

Na de aanvankelijke schroom om bij congressen naar binnen te lopen en zonder introductie met onbekenden in gesprek te gaan, kreeg ik steeds meer plezier in het dagelijks ontmoeten van bijzondere mensen. Wakker worden met het gevoel alsof ik iedere dag genodigd was op een verjaardagsfeest.

Gesprekken bereidde ik voor in de spiegel en profielen leerde ik uit mijn hoofd, voordat ik vertrok. Het was mijn houvast om daarna het gesprek aan te durven gaan.

Het gevolg was dat mijn netwerk explosief groeide en mijn artikelen goed werden gelezen. Ondertussen broeide de wens meer te kunnen realiseren dan alleen te zenden.

Dus dagdroomde ik onderweg naar de congressen. Wat zou ik nou kunnen doen, om echt het verschil te kunnen maken? Welke meerwaarde zou ik kunnen leveren? Hoe kon ik ervoor zorgen dat er op stimulerende wijze business werd gerealiseerd? Wat zou ik kunnen doen om het positieve verschil te kunnen maken?

Ik werd gezien en gehoord. Dit wilde ik overdrachtelijk maken en dacht er steeds vaker over na hoe ik wederkerigheid kon creëren, een brug kon bouwen.

Wat kan ik voor jou doen?

Omdat ik goed besef, dat door je uit te spreken, je altijd verder komt, besprak ik mijn idee met relaties aan wiens mening ik veel waarde hecht. Topmannen van kaliber zoals Jan (van den Hogen, Deka Immobiliën) en Huib (Boissevain, Annexum) namen uitgebreid de tijd om met me te praten. Het gaf een huiselijk gevoel alsof ik met een vriend hierover sprak, omdat Huib zelf de koffie inschonk terwijl hij me op belangrijke details attendeerde. Kleine dingen die ik enorm waardeer. Jan die ruim 120km reed voor ons gesprek, terwijl ik in Arnhem maar 10 minuten bij hem vandaan was.

Door deze gesprekken en adviezen groeide mijn idee

Het kreeg steeds meer vorm. Ik bedacht een naam (Sociëteit is besloten en vertrouwd, dit gaf aan, hier kent men elkaar). Het credo was helder, Samen kennen we Iedereen.

Het belangrijkste was dat het écht om de mensen moest gaan, en om wat ik voor hen kon doen. Niet alleen zenden, maar ook ontvangen en actieve invulling geven aan met elkaar een netwerk vormen. Onze voorouders wisten het al zo goed. Wanneer je je niet verenigd, kun je niet overleven. Samen krijg je voor elkaar wat alleen onmogelijk is.

Het plan kreeg vaste vormen door stapje voor stapje in mijn hoofd een sector te boetseren waar door samenwerking, transparantie en toegankelijkheid met een focus op duurzaamheid een waardevol verschil gerealiseerd zou worden. Waarbij concretisering van visie vanzelfsprekende deelnemers zouden zijn. Waar kwaliteit net als innovatie, kennis zou voeden en stimuleren. Gevolg, succesvolle mensen die hun passie als brandstof invoeren voor persoonlijke groei en zakelijke waardering. Belangrijke onderdelen van geluk!

Tijd voor actie, 2016

Inmiddels was het begin 2016, en werd het tijd al mijn ideeën te beschrijven in een concreet businessplan. Dit businessplan werd een strategieplan, ik schreef het in één zondag en hiermee stroomde mijn inspiratie en energie oeverloos over van mijn gedachten, via mijn handen, naar mijn scherm. Sociëteit Vastgoed’s geboorte was een feit.

Ik vierde de realisatie tijdens MIPIM 2016, waar ik nerveus maar enthousiast, gewapend met een bundel verse brochures en business-cards afspraken maakte met mijn relaties, popelend om het goede nieuws te delen. De website had ik als instant-nerd zelf gebouwd, met een online web-bouwer en een server in Denemarken. Maar, het betekende een email en url, en ik wist precies hoe het werkte.

Opnieuw hielp mijn netwerk me met de lancering.

Vastgoedjournaal publiceerde een persbericht met het goede nieuws (Rogier Hentenaar bleek jarenlang samengewerkt te hebben met mijn vader), en na 3 spannende dagen in Cannes, was ik er sterker dan ooit van overtuigd dat Sociëteit Vastgoed bestaansrecht had. Het begin was er, we waren los ! Ik zal nooit vergeten dat Jacq. (Van der Stelt) de laatste avond proostte op een toekomstige ledenstop en Achmea direct aanbood samen een golf-event te organiseren. Ik kneep mezelf, het ging gebeuren!

Goed advies

Tijd om een eerste meeting te organiseren. Samen met Dirk (Hensema van Trendesign), mijn IT partner vanuit Actys en Bilfinger bedachten we een unieke meeting op het strand van Watergoed met speedboot en BBQ. (We werken nog steeds samen).

Maar liefst 25 relaties meldden zich aan voor deze sessie, ik sliep er niet meer van. Van spanning, maar ook ultiem hongerig om het goede nieuws te delen. Overtuigd van de waarde die we konden realiseren. Ik herinner me hoe Gerrit (ter Braake, Reddstone) zich als eerste voorstelde, tijdens deze voorstelronde. Geweldig dat we in 2019 in zijn mooie, sterk groeiende bedrijf ook een meeting konden organiseren (dat is wat een sterk netwerk realiseert!).

Met trillende handen schreef ik die avond, de eerste leden in als member. Ewoud Pranger was ons allereerste lid, geweldig dat hij nu onze financiële adviseur is, die de verenging naar een stichting heeft begeleid.

Buiten Jan, mijn consigliere van het allereerste uur, Huib en Ewoud vond ik ook Mark Debets, Pieter van Herk en iets later ook Jurgen de Zwart bereid met mij te sparren. Geweldige mannen die bereid waren mij en mijn plan te ondersteunen, en mij te adviseren bij de opbouw van wat ik als een enorme kans zag, om de sector optimaal te bedienen. Later mocht ik ook Petran van Heel, Hans Touw, Hans Peter Fris, Mannes Smelt en Wiebe Brink in dit sterke team van ambassadeurs verwelkomen.

Na advies van Roel (Teunissen, van Van der Stap notarissen) en Ewoud, werd in 2017 de vereniging een stichting, zonder winstbejag. Dat paste bij de doelstelling van geven, openheid en transparantie. Niets achter slot en grendel, alles direct en toegankelijk, inzichtelijk. Van elkaar, voor elkaar.

Waar we nu staan

We zijn sinds de oprichting nu ruim 3 jaar verder, en ik denk dat het niemand ontgaan is waar we staan.  Het vertrouwen in ons plan is gebleven, sterker nog, het groeit iedere week aan kracht en invloed. Natuurlijk haken er ook mensen af, natuurlijk is het niet onfeilbaar en natuurlijk ziet niet iedereen de waarde in volle omvang. Ondanks tegenslagen en opzeggingen, zijn we inmiddels met vele, vele honderden members en partners.

We beschikken over een online academische Academy en offline Opleidingen, waar we certificaten en PE-punten voor uit mogen  geven, als onderbouwing voor de titel MSV.

We hebben actieve samenwerkingen met universiteiten en opleidingscentra en organiseren vele tientallen meetings per jaar. Variërend van kwalitatieve masterclasses, sector overstijgende congressen, unieke trainingen, probleem oplossende workshops, brainstormsessies met ontbijt tot een verbindende zeilregatta of golfdag.

We delen podcasts met interviews van vastgoed specialisten die een bijzondere move in de sector gemaakt hebben. We organiseren lunches op ons kantoor over oa de bebouwde omgeving, de wijzigende stad, hospitality en de invulling van PropTech. We publiceren met heel plezier waardevolle verhalen over mensen die een bijzondere service leveren of gesprekken met young executives en hun kijk op de sector.

Er worden steeds nieuwe business concepten uitgerold, waarmee wij direct rendement realiseren voor oa startende ondernemers, in samenwerking met beleggers en ontwikkelaars, zoals ROI NOW. We organiseren beleggersmeetings op internationaal niveau en verwelkomen iedere week gewéldige enthousiaste ondernemers en professionals.

We organiseren in 2020 maar liefst 45 persoonlijke, gezellige en relatieversterkende events met mooie diners, inspirerende ontbijtsessies, executives en mastermind mastermind meetings, waarbij we inzoomen op het organiseren voor de toekomst. Er wordt steeds concreet business gegenereerd tussen de members, en het is absoluut geweldig hier positieve respons voor te mogen ontvangen.

We hebben inmiddels zelfs een écht kantoor, in een groot kantoorpand, in mijn eigen stadje, ook dankzij ons netwerk. Met ontvangstruimte, opleidingsruimte en parkeergelegenheid. Een kantoor en clubhuis waar ik iedere dag zingend van trots binnenloop. #airbornetower

Ongewijzigde strategie

Terwijl de groei niet aan kracht inboet, en we inmiddels ook internationaal samenwerken met organisaties als MIPIM REED en partners als PropTechNL en de Hartstichting (op ieder pand een AED), is onze strategie ongewijzigd gebleven. De wens is onveranderd, nee, sterker dan ooit door de voeding die ontvangen wordt.

Mijn wens het beter, leuker, interessanter, renderender en waardevoller te maken voor mijn zakelijke familie, door te delen en te geven, door te verbinden en te connecten, is nog steeds de power die mij elke dag stimuleert het beter te doen dan de vorige.

Leef je mooiste leven! is onze boodschap.

Wij doen er echt alles aan om jou daarbij te ondersteunen

Hoe we het doen?

Door energie te leveren, positiviteit te delen, en je zodanig te voorzien van waardevolle content en kennis, dat jij de keuzes kunt maken die je helpen je beste leven te leiden. Een totale optimalisering, die begint bij het persoonlijk voorgesteld worden aan jouw nieuwe relaties, of jou samen te brengen met connecties of inspirators die jij beter wil leren kennen. Dit gaat direct van start als je binnenkomt, en wij je warm verwelkomen.

Dat vervolgt als je meteen inzage krijgt in wie de andere gasten zijn en je aan kunt geven naast wie je graag wilt plaatsnemen tijdens het diner, of met wie je in een flight wenst te spelen. Problemen en oplossingen kunnen op deze directe wijze vaak snel opgelost en uitgevoerd worden, terwijl de onderlinge waardering en zichtbaarheid groeit.

Dit geeft daarnaast een onmiddellijke boost aan jouw professionele intellect.

Experts zoals jij wensen immers continue nieuwe impulsen te ontvangen om de gewenste tevredenheid blijvend te realiseren. Geluk leidt tot succes. Hiervoor is het nodig dat focus, de connectie kunnen maken, optimalisatie van je functionaliteit en plezier kunnen delen met je relaties een toepasbare invulling krijgt. Wellbeing is echt heel bewust onze middle name. 

Leveren, delen, geven en voorzien

Deze positieve en verrijkende invullingen stimuleren moeten natuurlijk niet eenmalig zijn. Er is een vertrouwen nodig dat het blijvend is, en terugkerend. Dat ontspant en hierdoor wil je er zelf ook invulling aan geven. Dit leidt tot een goed gevoel over jezelf. Het leidt tot gehoord en gezien worden. Op impact maken.

Betekenis toevoegen aan je werk, aan je leven, aan wat je doet en wie je bent. De joy die we allemaal in ons dragen, kunnen we (uit)delen, en dit creëert resultaten waarin alles wat we doen zichtbaar en tastbaar wordt.

We doen dit door buiten het leveren van kennis, interessante content te delen, actuele nieuwsitems ter beschikking te stellen, en continue persoonlijke mogelijkheden tot ontwikkeling te creëren.

We komen naar je toe, nodigen je uit, gaan actief in gesprek en stemmen af wat voor jou concrete toepasbare waarde realiseert. Dat kan variëren van opleidingen volgen tot pitches geven voor jouw gewenste klanten. Dat kan persoonlijke coaching zijn, publicaties realiseren van interviews, een opleiding schrijven (jazeker!). Het leveren van content, intercompany trainingen opzetten of jou inviteren voor een Organize for the future sessie. De mogelijkheden zijn oneindig en altijd direct in te vullen.

We voeren dit op dagelijkse basis met een positieve mindset uit, met enorm veel energie. Hierdoor groeien jouw kansen op succes en de renderende toepassingen. Ieder nieuw deurtje opent een andere invulling die erom vraagt, nee, smeekt opgepakt te worden.

Coaching

Zo begonnen we vorig jaar met de coaching van High Potentials, wat resulteerde in het opzetten van white labels bij de bedrijven waar deze jonge experts werkten, en presentaties die ze gaven tijdens Provada. Ik ben super trots op deze kanjers!

We zijn ook gestart met de Succesfactor Opleidingen, ter optimalisatie van persoonlijke ontwikkeling. Ontdekken wat je passie is, en jouw Why, betekent een hoofdweg inslaan met de gewenste uitkomst in het vizier!

Structuur die past bij een netwerk van beslissers

Ik formeerde samen met Constantijn, om de structuur en strategie passend te laten zijn voor de toekomst, 9 Leaders of Change Teams, waarmee wij discussies voeren en waar wij door geïnspireerd raken over de belangrijkste items waar de sector mee dealt. Zoals team Cartouche, waarmee wij delen wat de natuur ons leert en hoe wij dit toe kunnen passen, als vanzelfsprekend, en aantrekkelijk, in plaats van een opgelegd moeten.

Met al deze teams vertegenwoordigen wij de sector, van jonge executives, tot vastgoedvrouwen, van strategen tot innovators, van adviseurs tot academici, en niet te vergeten fin- en high tech experts, gefocusseerd op innovatie en high touch. Met elkaar zomen we diep in op de meerwaarde die we kunnen realiseren door de verbinding te maken met de diverse systemen en processen, maar vooral door ons te richten op de mensen in onze sector.

Join us, grow with us

En nu, nu zetten wij alle files en data open, openen alle apps en wensen daarmee de energie die nodig is om alle vooruitgang die gewenst is, te begeleiden en te verduidelijken. We geven daarmee invulling aan het leven in het nu, terwijl we de mogelijkheden tonen die ons meenemen op de (mogelijke) toekomst.

De frequentie waarop we afstemmen is steeds vol van gedeelde positiviteit, kracht, kennis, intelligentie en goede vibes. Dat zorgt ervoor dat de gedeelde toepassingen waardevol zijn voor anderen, die een andere focus hebben in hun werk- of leefgebied. Met een open geest, vanuit een blue ocean strategie bespreken wij, zonder terughoudendheid, de mogelijkheden waarmee wij anderen verder kunnen helpen.

Nee, natuurlijk doe ik dit niet meer alleen. Ik ben enorm trots en blij dat ik zoveel bijzondere mensen om me heen heb, die allen meewerken om de stichting te laten groeien.

I-have a dream

En ja, mijn toekomstvisie staat sterker dan ooit recht overeind.

Mijn ultieme droom? De Johan Cruijff Arena tot de nok toe vullen met tevreden members en partners (Johan was altijd mijn held).

Waardevolle mensen die elkaar daar ontmoeten, lachen en blij zijn met wat Sociëteit Vastgoed hen brengt. Aan geboden kansen. Aan directe  kennis en gewenste toepassingen. Aan waardevolle zakelijke én persoonlijke mogelijkheden. Aan een optimaal zelfbeeld.

Aan het ontwikkelen van processen en procedures. Aan de groei van de organisatie zelf. Aan het optimaal en stimulerend kunnen begeleiden van de medewerkers, omdat een beroep gedaan wordt op inspirerend leiderschap.

Aan het verder brengen van de sector door nieuwe mogelijkheden te verbinden en onverwachte samenvoegingen te stimuleren. Aan het begeleiden en het organiseren voor de toekomst. Aan toepassingen tot groei en het realiseren van ultieme expertise op het gewenste zakelijke en/ of persoonlijke vlak. Aan de vanzelfsprekendheid circulair te denken en te handelen, omdat we net als één leven, maar één aarde hebben.

Dat is mijn droom, dat is mijn werk. Daarin zie ik mijn zakelijke familie, versterkt door gedeelde loyaliteit en waardevolle kennisdeling. Verbonden door het het besef met elkaar een beter leven gerealiseerd te hebben. Een ieder van hen, een ieder van ons weet dat hij/zij gezien, gehoord en (er)gekend wordt, en daardoor steeds de beste en meest optimale versie van zichzelf creëert.

Let’s do it

Ik kan dat natuurlijk alleen realiseren als we het samen doen. Jij en ik. Met ons Team. Omdat dat niet alleen het leven van anderen, maar zeker ook dat van onszelf, zoveel beter en mooier maakt. Live your best life now. We gaan het gewoon doen. We willen dit. We zijn er klaar voor. Klaar voor de toekomst en klaar voor het leven dat we willen. JoinUs!

Claudia L. van Haeften MBA MSV
Founder Sociëteit Vastgoed

Reacties
Categorieën