Hoopvolle vondst
Temidden van alle opschudding in Duitsland werd in Zweden een ontdekking gedaan die de energietransitie ook een positieve impuls kan geven. De topman van het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB zei dat zijn bedrijf een recordhoeveelheid zeldzame aardmetalen (zoals neodymium, lanthaan en dysprosium) in Noord-Zweden heeft gevonden. Die metalen zijn van groot belang voor de productie van bijvoorbeeld accu’s in elektrische auto’s en magneten in windturbines. Europa beschikt nu nauwelijks over zulke grondstoffen, die worden vooral gewonnen in China. Grondstoffen-redacteur Hanneke Chin-A-Fo schreef deze analyse over de betekenis van de vondst.
Collega Erik van der Walle dook in een andere ‘revolutie’ die wordt gezien als van belang voor de energietransitie: de kleine kernreactor (ofwel de ‘SMR’). Er is veel reuring over: de provincie Limburg heeft interesse en de Franse president Macron heeft alvast aangekondigd 1 miljard euro voor de ontwikkeling ervan te willen vrijmaken. Van der Walle weegt de zaken.
Vorige week was er ook goed nieuws over het gat in de ozonlaag: dat herstelt zich en kan boven Nederland al in 2040 terug zijn op het niveau van 1980, het jaar waarin het werd ontdekt. Het klimaatprobleem is van een hele andere orde, maar toch valt er van het succes wel iets te leren, aldus ons hoofdredactioneel commentaar. En een succesverhaal over het milieu is sowieso weleens prettig.
Verder bleek vorige week dat de EU voorop loopt als het gaat om innovatie op het gebied van waterstof. Vanuit Europa worden de meeste aanvragen voor patenten op nieuwe waterstoftechnologieën gedaan wereldwijd. En dat is vaak een goede indicator voor daadwerkelijke innovatie: zulke aanvragen zijn duur en ingewikkeld en bedrijven die ze doen verwachten hoge opbrengsten.
Eerder gepubliceerd NRC Klimaat