Dankzij onze warme relatie met Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS, Professor Blockchain & leading professor Saxion Blockchain Institute en Toezichthouder maatschappelijke organisaties op Saxion University of Applied Sciences, konden wij onze gasten op 15 januari 2o2o een bijzondere Masterclass aanbieden om aan deel te nemen.

Als lector op de Hanzehogeschool zag Jan Veuger al hoe blockchain-technologie invloed gaat hebben heeft op de vastgoedsector. Nu kijkt hij als lector Blockchain bij Saxion welke toepassingen blockchain-technologie in andere domeinen kan hebben.

Over drie verschillende academies

Toen Veuger hoorde dat Saxion een lectoraat blockchain-technologie wilde gaan starten, was hij benieuwd wie dat zou gaan worden. Hij werd het uiteindelijk zelf. “Het is heel interessant dat het lectoraat Blockchain over drie verschillende academies van de hogeschool heen gaat: Academie Financiën, Economie, Management, Academie Creatieve Technologie en Academie Bestuur, Ruimte en Recht.”

Dat betekent dat er heel veel verschillende studenten te bereiken zijn voor Veuger en zijn team. “Het gaat om meer dan 7.000 studenten. Niet iedereen hoeft natuurlijk blockchain-minded te zijn, maar het is goed dat de mogelijkheid geboden wordt om de kansen die er zijn te benutten voor ieders vakgebied.”

Dat gebeurt op dit moment al in een minor Blockchain die wordt aangeboden en de Masterclass Blockchain die in april van start gaat. “Zowel in de minor als in de master leren studenten echt een blockchain bouwen, maar het gaat verder dan dat. Je krijgt als student ook inzicht in de geschiedenis, waar het is ontstaan, wat de maatschappelijke implicaties zijn en welke ethische aspecten er spelen bij blockchaintechnologie.”

Heel veel toepassingen

Veuger is naar eigen zeggen geen ‘diehard techneut’, maar “ik weet hoe het in elkaar steekt. Bovendien heb ik daar mensen voor die dat kunnen. Als team zijn we nu al behoorlijk complementair en daar zitten ook echte blockchain-bouwers bij.”

Volgens de nieuwe lector van Saxion zijn er heel veel toepassingen te bedenken waarin de technologie van waarde kan zijn. “Je komt eigenlijk dichtbij de businesscase van notarissen, bankiers en makelaars. Dat zijn allemaal zaken waarin het nuttig kan zijn om in een gedeeld grootboek allerlei inhoudelijke informatie te bewaren en te kunnen delen.”

Hoe betrouwbaar is het systeem?

Een van de belangrijkste succesclaims van blockchain-technologie was altijd dat het systeem niet te hacken zou zijn, maar in die belofte zijn inmiddels de eerste barsten te zien. Veuger is niettemin vol vertrouwen. “Het systeem is zo goed als feilloos. Een blockchain is met cryptografie versleuteld. Als iets versleuteld is kan je het ook ontsleutelen. Maar de versleuteling is erg zwaar en goed.”

“Je kunt het natuurlijk nooit uitsluiten, maar het systeem is nog altijd heel sterk,” zegt Veuger. “Het gaat denk ik vooral om dat je hiermee een alternatief kunt bieden voor de systemen die bijvoorbeeld banken nu gebruiken.”

Lees verder het gehele artikel.

Tevens konden wij jou laten kennismaken met Jo Bronckers, Co founder en chair van Fibree, Foundation for International Blockchain and Real Estate Expertise.

Jo Bronckers is mede-oprichter en bestuurslid van FIBREE, de Foundation for International Blockchain and Real Estate Expertise (www.fibree.org). Deze non-profit organisatie zet zich wereldwijd in om kennis en best practices te verzamelen en te delen op het snijvlak van blockchain en vastgoed. Om de daadwerkelijke problemen, kansen en uitdagingen te ontdekken, waar blockchain impact kan hebben.

Daarnaast is hij eigenaar van Blockchain2RealEstate, waarmee hij innovatie-trajecten van organisaties begeleidt in de exploratie, ontwikkeling en implementatie van ‘blockchain-proof’ informatie-structuren, producten en processen met significante toegevoegde waarde. Hierin combineert hij specifieke kennis van vastgoed, financiering en blockchain met business development-skills opgedaan in meer dan 20 jaar bij diverse Nederlandse vastgoedfinanciers en institutionele beleggers.

Bringing Blockchain and Real Estate together.

Founded in Amsterdam on July 9th, 2018 with the aim of bringing together real estate professionals and blockchain specialists from all over the world to exchange expertise. In a world that is increasingly impacted by technology, real estate processes will have to change too. Blockchain technology is just one, but possibly a crucial aspect of this change. The possible impact of blockchain is seen as an infrastructure component (trust carrier) and therefore as a ‚business model enabler‘. At the same time, there is still a lot of uncertainty about the real added value and applicability in real estate processes.

Increasingly, experiments are being conducted worldwide with the possibilities of applying blockchain for real estate. In addition to the many new insights about possibilities, also numerous questions and challenges come to light before application on a large scale can take place. By bringing together the expertise of pioneers in this field and sharing knowledge and insights already gained, FIBREE wants to make an important contribution to the adoption and implementation of this technology in the real estate market in the coming years.

FIBREE is aware of the current hype about blockchain technology, which does not always contribute to getting to know it better. FIBREE’s mission is to help create a realistic expectation pattern that will allow the real estate market, step by step, to discover and exploit the true potential of blockchain technology”.

Wij kijken terug op een bijzonder waardevolle masterclass

Veel dank aan Jo en Jan voor hun bijzondere en kennis verrijkende presentaties!

Voor meer informatie of contact met Jan Veuger:

Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS
Professor Blockchain | Leading professor Saxion Blockchain Institute
Saxion University of Applied Sciences
Schools of Finance & Accounting, Creative Technology and School of Governance, Law and Urban Development
Secretariaat: Ingrid Sinnema | T: 088-0196771 | i.k.sinnema@saxion.nl |
M 06 22 99 53 12 |  j.veuger@saxion.nl | www.saxion.nl |

Artikel: Meer onderzoek Blockchain

Gastenlijst

NaamAchternaamOrganisatie
1GijsGijzenAltera Vastgoed
2HuibBoissevainAnnexum
3GidusBuismanBME Groep
4FrankSegaarde Architekten Cie.
5WiebeBrinkEY
6JoBronkers (Spreker)FIBREE
7FritsLooyéIKEHU
8OlivierKargIpando
9Dennisvan zessenIRFC Bv
10AlderikBosLiftinzicht
11MarcelKlokMonreale
12OnnoKamphuisOneska
13MathijsSmissaertParkeeradvies.com
14LydiaLuikenre-create.space
15JanVeuger (Host – Spreker)Saxion Blockchain Institute
16Geert-JanEngelenSchüco Nederland
17Claudiavan Haeften (Organisatie)Sociëteit Vastgoed
18Constantijnvan Haeften (Organisatie)Sociëteit Vastgoed
19MilaTer BekkeSociëteit Vastgoed
20AramSauerUniversity Housing
21HuubSneldersVierders
22SimonHelderZiezodan
23HuubSneldersZigt
24AlbertLeppink
25EricTemminkCarintreggeland Wonen
26Frankvan Moorselaar
27Jan Tacote Gussinklo
28LeonRoseleur
29LucasHarbers
30TessaEikelenboom