Slimme tools en ICT oplossingen die Vastgoed en Mobiliteit verbinden
23 oktober 2020 
in Member

Slimme tools en ICT oplossingen die Vastgoed en Mobiliteit verbinden

Er komen steeds meer slimme software en online tools op het raakvlak van vastgoed en mobiliteit. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze tools is het beter benutten van de bestaande capaciteit. Dat is veel goedkoper, duurzamer en gaat veel sneller dan nieuwe wegen of parkeerplaatsen aanleggen. Extra voordeel is dat veel waardevolle data over de gebruikers en hun klantreis wordt verzameld.

Parkeren Vastgoed

Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende oplossingen en een stappenplan om ze effectief in te zetten. In het vervolg van het artikel gaan we in op toepassingen, een aantal cases en tenslotte op implementatie tips.

Toepassingen zijn o.a.:

 • Integratie van parkeerbeheer en mobiliteit met gebouwenbeheer en facilitair management software.
 • Mobility Hub ketenreis in 1 klik boeken.
 • Het beter benutten van ongebruikte parkeercapaciteit.
 • Het bevorderen van deelmobiliteit zoals auto delen.
 • Geïntegreerd mobiliteitsmanagement bij bedrijven met beperkte parkeercapaciteit.
 • Geïntegreerd mobiliteitsmanagement voor meerdere openbare parkeerlocaties. Een reisadvies aan jouw bezoekers in je eigen website of App. Reistijd, aantal vrije parkeerplaatsen per parkeerlocatie en parkeer en bus ticket vergelijken.

Gemeenschappelijke kenmerk van deze toepassingen is dat de klantreis via een App op de telefoon of website kan worden gepland, diverse opties vergeleken en de hele klantreis in één klik kan worden geboekt. De fysieke klantreis wordt online gefaciliteerd en op maat gemaakt. Inmiddels hebben deze apps al veel gebruikers.

Waar toepassingen tot voor kort vaak leverancier gebonden waren, zijn er nu steeds meer “open” platformen die slimme tools van derden integreren.

 1. Stappenplan

Door de vele mogelijkheden is het cruciaal om vooraf een plan te laten maken hoe deze tools optimaal in te zetten. Voor een goede uitvoering zijn de volgende stappen van belang:

 • Onderzoeken welke tools voor welke situatie de juiste oplossing zijn.
 • Onderdeel van het plan moeten tenminste een implementatie planning en communicatie- en sociale media paragraaf zijn.
 • Vooraf calculeren wat de kosten en baten zijn en deze monitoren.
 • Een pakket van eisen schrijven en op basis hiervan een tender uitschrijven.
 • De invoering begeleiden, monitoren en bijsturen.
 • Evaluatie van kosten en baten.
 • Zo nodig een verbeterplan opstellen.
 1. Integratie van parkeerbeheer en mobiliteit met gebouwenbeheer en facilitair management software

Technologie spelers zoals Cegeka zetten steeds meer in op de parkeer- en mobiliteitssector niet enkel binnen Smart Cities, maar ook in business-to-business. Zo heeft Cegeka voor Q-Park de ICT infrastructuur gemoderniseerd en gedigitaliseerd. Deze traditionele systemen konden moeilijk met elkaar communiceren en plaatsten niet altijd de gebruiker centraal. Hierdoor was er geen centrale aansturing mogelijk want corporate en lokale afdelingen werkten individueel in plaats van samen. Bovendien was de complexe digitale structuur niet schaalbaar voor toekomstige groei.

Cegeka heeft naast de ontwikkeling voor Q-Park ook een eigen platform ontwikkeld “Capacity” specifiek voor multi-tenant en multi-purpose kantoren, bedrijvenparken en Universiteits en Tech campussen. Je ziet namelijk dat vastgoedontwikkelaars en eigenaren slimme locaties zoeken waar werken, ontspannen en wonen gecombineerd kunnen worden. Hierdoor moet je verder kijken dan alleen het parkeren voor de medewerkers en bezoekers. Je wilt ook graag andere bezoekers ’s avonds of in de weekends van horeca of sport- of fitness centra tegen betaling toelaten. Additionele diensten zoals bijvoorbeeld EV-charging vormen daarnaast een steeds belangrijkere schakel in de mobiliteitservaring.

Voordeel ten opzichte van de traditionele leveranciers van parkeerapparatuur is de integratie met gebouwenbeheer, facilitair management software en MaaS opties. Nadeel is dat veel integraties nog maatwerk zijn en daarmee de doorlooptijden en kosten vaak hoger zijn.

 1. Geïntegreerd mobiliteitsmanagement voor Mobility Hubs of meerdere openbare parkeerlocaties

Een reisadvies aan jouw bezoekers in je eigen website of App. Reistijd, aantal vrije parkeerplaatsen per parkeerlocatie en parkeer en OV/Shuttle/deelfiets opties in 1 klik boeken. Een persoonlijk reisadvies geven vergelijkbaar met de app OV9292. Voorbeelden zijn o.a. de Cruijff Arena of Zwarte Cross (TripService of BeSite).

Parkeren Vastgoed

Voordelen t.o.v. OV9292 en Google routenavigatie

Het verschil met OV9292 of Google is de whitelabel omgeving die zich aanpast naar jouw website of app. De gebruiker blijft dus altijd in jouw omgeving. Hierdoor kan je bezoekers sturen langs de file vrije routes naar de vrije parkeerplaatsen die jj wilt laten zien. Bovendien kan je een multi modaal reisadvies geven zoals jj dat wil.

Je krijgt bovendien het eigendom over de gegevens van jouw gebruikers. Waardevolle data waar actief op gestuurd kan worden.

Direct boeken
Een reisadvies kan vaak ook direct geboekt worden. Van een parkeerticket tot een treinreis, direct boeken, betalen en klaar. In 1 klik zowel een goedkope parkeerplaats als het OV of shuttle ticket boeken en/of een alleen fiets of ander vervoermiddel voor het vervolgtransport.

Inmiddels maakt bij de John Cruijff Arena al meer dan 30% van de bezoekers gebruik van het persoonlijk reisadvies. Het resultaat is een afname van de files, minder zoekverkeer naar parkeerplaatsen en tevredener bezoekers. 

App Vastgoed

 1. Beter benutten van ongebruikte parkeercapaciteit

Aanbieders zoals Parkbee ontsluiten parkeercapaciteit bij kantoren en andere parkeerlocaties die een deel van de tijd leeg staan. Dat doen ze via Apps als Parkmobile, Yellowbrick, ANWB en Radiuz in Nederland. Met één druk op de knop krijgen die gebruikers gemakkelijk toegang tot alle ParkBee-locaties. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om een parkeerplek te reserveren of parkeerabonnementen te kopen.

 1. Voor bedrijven

Specifiek voor bedrijven zijn er soortgelijke oplossingen als hiervoor genoemd. Via de app worden reizende medewerkers van Danone bijvoorbeeld op basis van hun dagelijkse woon-werkverkeer routines aan elkaar gekoppeld. Hierdoor is de sociale cohesie onder de medewerkers versterkt, de bereikbaarheid van en naar Danone verbeterd en de parkeerdruk verlaagd.

Door de slagboom te verbinden aan de smartbox en het parkeermanagementsysteem van Toogethr, is de toegang tot de parkeerplaats van Danone geoptimaliseerd door middel van automatische tag-, pas- en kentekenherkenning. Op basis van actuele data bepaalt Danone nu zelf de koers van haar parkeerbeleid.
Shuttles
Door de inzet van shuttlebussen zijn medewerkers van Danone in staat om te pendelen van station Hoofddorp naar de parkeerplaats van Danone. Via de app bekijken medewerkers het rijschema van de chauffeur van de shuttle bus en reserveren een plek van en naar het station of de parkeerplaats.

Doordat vooraf gereserveerd wordt, kan Danone de shuttle bussen naar behoefte inroosteren en besparen op de inzet hiervan.

 1. Deelmobiliteitsopties zoals auto’s en (elektrische) fiets

Er zijn vele aanbieders variërend van:

 • autofabrikanten;
 • onafhankelijke aanbieders van verschillende merken;
 • aanbieders met alleen elektrische auto’s die met eigen zonnepanelen opgeladen kunnen worden;
 • bedrijven die het opzetten van een buurt coöperatie faciliteren.

Elke leverancier van deelmobiliteit biedt een eigen App en website aan om te reserveren. Het is van belang vooraf goed helder te hebben welke aanbieder het beste past en selectie criteria vast te stellen.

 1. Implementatie tips

En last but not least nog de volgende implementatie tips:

 • Stel vooraf een gedegen plan en pakket van eisen op dat ook rekening houdt met de toekomstige doorgroei- opties.
 • Probeer zoveel mogelijk leveranciers onafhankelijk te zijn en open software te selecteren die goed samenwerkt met software van derden.
 • Calculeer vooraf wat de kosten en baten zijn, monitor deze en stuur bij.
 • Doe een referentie check van de gekozen aanbieder(s).

Mathijs Smissaert Sociëteit Vastgoed

Drs Mathijs Smissaert heeft in de ict sector en bij meerdere toonaangevende parkeerexploitanten in commerciële management- en directiefuncties gewerkt en is de eigenaar van Parkeeradvies.com. Parkeeradvies.com helpt met de implementatie van slimme tools en oplossingen om de mobiliteit te sturen. Alsmede met het volledige traject van ontwikkeling van parkeerlocaties tot verkoop inclusief de beheerfase. Zowel voor straatparkeren als parkeren achter de slagboom.

 

 

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen