Wat kun je doen om de functie van het gebouw te behouden?
20 oktober 2020 

Wat kun je doen om de functie van het gebouw te behouden?

VIJF ADVIEZEN OM DE FUNCTIE VAN HET GEBOUW TE BEHOUDEN

Hoe kan je in tijden van corona ervoor zorgen dat je gebouw haar functie niet dreigt te verliezen?

Mijn naam is Sylvia van der Sluis en ik ben vijf jaar werkzaam als interieurarchitect. Gestudeerd aan de Universiteit van Antwerpen en een aantal maanden geleden heb ik het roer omgegooid om na het werken bij wat grotere architectenbureaus, mijn eigen concepten uit te werken. Ik richt mij voornamelijk op het duurzaam herbestemmen en transformeren van (leegstaand) vastgoed.

In tijden van Corona zien veel gebouweigenaren het gebruik van hun gebouw teruglopen. Het terugdringen van het aantal personen die toegestaan zijn in een bepaalde ruimte is hier natuurlijk de voornaamste oorzaak van, maar hoe zorg je ervoor dat je gebouw aantrekkelijk blijft voor bezoekers?

1.Zorg voor duidelijke instructies bij de entree van het gebouw.

Deze tip lijkt voor zich te spreken, maar toch zie ik vaak genoeg dat de instructies niet worden opgevolgd. Is het de overload aan informatie? Toch niet zichtbaar genoeg? Zorg dat het voor iedereen te horen, zien, voelen of ruiken is, ga er op een creatieve manier mee om! Het is al een feestje dat we deur nog uit kunnen en jouw deur wordt aangedaan, trek ze die drempel over!

2.Biedt een open structuur zodat de ruimte goed te overzien is.

Naast dat een open structuur de bezoekers een indruk geeft of de veiligheidsinstructies worden nageleefd, geef je gebruikers van je gebouw de kans om de ruimte (tijdelijk) te verlaten bij toenemende drukte of elders te wachten voor ze binnentreden. Wanneer je een wachtruimte creëert let er dan op dat hier geen ontstopping kan ontstaan.

3.Frisse kleuren, planten en ventileren, ventileren ventileren.

Planten zuiveren de lucht wat bijdraagt aan een gezondere omgeving en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we ons gelukkiger voelen met een groene vriend in de buurt. Een psychologisch aspect wat een ruimte ons als prettig doet ervaren is het kleurgebruik. Frisse kleuren zorgen ervoor dat we ons in een omgeving schoon, energiek en ontspannen voelen.

4. Reflecteer het huidige ontwerp.

Je gebouw heeft (jarenlang) dezelfde functie gekend, met oog op de huidige corona-situatie en met oog op de toekomst is het wellicht winstgevend om eens goed te reflecteren of het huidige ontwerp nog wel voldoet aan de eisen van nu. Vaak zijn met een paar wijzigingen en / of toevoegingen al een hele upgrade te bereiken.

5. Mixed-use gebouwen zijn helemaal hot.

Voor corona zagen we deze trend al opkomen, maar eigenlijk is dit gebruik van een gebouw een betere uitkomst dan wanneer dan ook. Een mixed-use gebouw betreft een gebouw met meerdere functies onder een dak. Zo zie je bijvoorbeeld dat de retail steeds vaker een horeca functie integreert. Hotels kunnen heel goed extra verdiensten behalen door verhuurbare vergaderruimtes of flexwerkplekken aan te bieden. We werken veel thuis met alle voor- en nadelen die daaruit voortkomen. Hebben we niet allemaal wel eens gedacht: ‘’Goh, ik zou nu best even een momentje niet in privésfeer willen werken’’?

Meer weten over hoe je jouw gebouw kan transformeren naar een andere functie of een mixed-use gebouw? Studio Doable richt zich op het herbestemmen en transformeren van (leegstaand) vastgoed en kan hierbij helpen!

Meer weten? Stuur een mail of bel naar:

Sylvia van der Sluis
sylvia@studiodoable.com
+31657591019

Sylvia van der Sluis

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen