Online Jaarplanning van Expertteam Cartouche
Verslag Online Jaarplanning van Expertteam Cartouche
Leiding: Claudia L. van Haeften, Sociëteit Vastgoed
Datum: 17 februari 2025
Deelnemers: Reinier Mijsberg, Geert-Jan van Engelen, Janneke Leenaars, Michon van der Salm, Philip Blaauw
Tijdens een interactieve sessie met expertteam Cartouche, werd de visie en uitvoering van 2024 besproken, waarna we in gesprek gingen over de te volgen strategie en uitvoering voor 2025 van dit team, en de doelstellingen die we met elkaar onderbouwen en uitvoeren.
Kernwaarden:
- Duurzaamheid: Centraal staat de integratie van duurzame praktijken in alle facetten van de vastgoedsector, met nadruk op groene financieringen en de transitie naar circulaire economie.
- Samenwerking: De vergadering benadrukte het belang van sectorbrede samenwerking, inclusief partnerschappen tussen bedrijven, overheid en financiële instellingen.
- Innovatie: Innovatie, vooral door het gebruik van AI en natuurlijke materialen, werd als cruciaal beschouwd voor het bevorderen van duurzaamheid in de sector.
Visie:
De visie van het expertteam Cartouche is gericht op het vooropstellen van duurzaamheid binnen de vastgoedsector, waarbij wordt gestreefd naar een toonaangevende rol in de transitie naar meer duurzame bedrijfsmodellen en -praktijken.
Strategie:
- Integratie van Groene Financieringen: Door de nieuwe regelgeving wordt aangedrongen op de integratie van groene financieringen om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
- Focus op Circulaire Economie: Het bevorderen van circulaire economie binnen de sector door innovaties en het gebruik van CO2-negatieve producten.
- Inzet van Technologie: Gebruikmaken van geavanceerde technologieën zoals AI om efficiëntie en duurzaamheid in bouwprojecten te verhogen.
Actiepunten:
1. Opstellen Conceptprogramma: Voorbereiden van een conceptprogramma voor toekomstige sessies die gericht zijn op duurzaamheid en samenwerking.
2. Organiseren van Vervolggesprekken: Faciliteren van verdere discussies en samenwerkingsverbanden tussen de stakeholders om de besproken doelstellingen te realiseren.
3. Verkenning van Partnerschappen: Stimuleren van interactie tussen ondernemers en vastgoedeigenaren om gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven te ontwikkelen.
Uitvoering van ESG en CSRD:
- ESG (Environmental, Social, Governance): De nadruk lag op de sociale component van ESG, met een focus op klimaatrisico's en de integratie van sociale rechtvaardigheid in bedrijfspraktijken.
- CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive): Besproken werd de noodzaak om te voldoen aan CSRD-vereisten, waarbij de rapportage en transparantie van duurzaamheidspraktijken een belangrijk discussiepunt vormden.
Deze sessie benadrukte de noodzaak van een gecoördineerde aanpak en sectorbrede samenwerking om de uitdagingen van duurzaamheid door ketenintegratie te stimuleren en hiermee in de vastgoedsector een optimalisatie van samenwerking te voeden.
Er is een duidelijke roadmap gedefinieerd die niet alleen de commerciële belangen dient, maar ook bijdraagt aan het welzijn en de verduurzaming van de gebouwde omgeving.