Retail expertteam Path neemt de sector mee op verandering

Het is iedere keer weer enthousiasmerend met experts in de retail en retail-vastgoed in gesprek te gaan over het connecten van de dots. Dat blijkt iedere keer opnieuw!

Zo waren wij vorige week te gast bij een inspirerend congres op Nyenrode, we stemden af omtrent een tour op locatie met Klepierre bij het Alexandrium met Architecten de Cie, deelden informatie over meetings op Provada bij Kern, keken terug op een waardevolle sessie in the Mall met Bart van Twillert, en spreken verder hoe we op 11 oktober kunnen aansluiten bij een bezoek aan een unieke retaillocatie in Rotterdam, waar Pieter Dokter ons op attendeerde qua belang. En waarbij Herman Kok direct aangaf dat we dit ook samen zouden kunnen invullen, voor ons netwerk en achterban.

Erg hoopvol was zeker ook de discussie die ontstond tussen Gerard Pruijn en Johan Spin over het realiseren van proven concepts, zoals dat bij Jumbo en de gebroeders Leussink gerealiseerd is (meest duurzame supermarkt van Europa). De gesprekken worden opgestart ook met grote retailers zoals Decathlon over in gesprek te gaan, die hier de strategie al op ingezet hebben.

Zo werken we ook in dit expertteam samen aan het realiseren van onze doelstellingen en geven invulling aan de uitingen die we met elkaar invullen.

Retail expertteam Path neemt de sector mee op verduurzamen door samenwerking

Een van de meest belangrijke onderwerpen is natuurlijk verduurzamen. Zoals we vorige week tijdens de masterclass op Nyenrode al hoorden, duurzaamheid is geen nice to have, maar must have geworden. Daarom is spreken met elkaar over hoe de sector in verandering is, en hoe we de extra stappen kunnen nemen om de verduurzaming te begeleiden belangrijker dan ooit.

Achmea Real Estate spreekt namens  Boris zich veelvuldig uit over hoe ze dit met woningen uit gaan voeren, hoe waardevol is het om dit ook met de retail portefeuille uit te voeren. Zeker ook wanneer dit met Achmea, Centraal Beheer, uitgevoerd kan worden, door op grote schaal zonnepanelen te plaatsen.

Laten wij als expertteam ook hierbij de pioniers zijn, die de mogelijke opties aantonen, delen en daarna begeleiden ter concretisering. Het begint bij gedrag en cultuur, en delen is essentieel, immers, er is geen onze size fits all concept. Data inzetten is hierbij enorm belangrijk en essentieel, dit geeft de waarden aan, die gemeten kunnen worden. Er ontstaan benchmark uitkomsten die ingezet en uitgelezen kunnen worden. Nieuwe inzichten in de gebruikers wensen, de customer insights, nieuwe mogelijkheden voor een eerlijke prijs, de vluchtige supply chain én de circulariteit voor de langere termijn. Waarmee we doorgaan met groei, en ook in tijden van schaarste met gemak kunnen meebewegen met de seizoenen.

We beseffen het allemaal, de lineaire economie is op lange termijn niet houdbaar, en dat ligt niet aan kennis of geld. Dat is er voldoende. Primair is dat we ons anders organiseren. Dat voeden we met elkaar door ideën en kennis te delen en voorbeelden te realiseren die uitgevoerd en daarna ook breed ingezet en uitgevoerd gaan worden.

“Don’t blame the players, blame the game!”

Het nieuwe normaal

Systemen blijven op slot als we naar elkaar en anderen blijven wijzen. Structurele andere uitkomsten realiseren lukt alleen als we het spel veranderen. De problemen zijn niet hetgeen we moeten oplossen, het zijn de uitkomsten die moeten veranderen.

En we zijn op weg, we zijn gestart. Dat is het goede nieuws. 

Nu vervolgen, waarbij we beseffen dat transities door fases gaan. De urgentie, de inceptie, het leren en de kennis. Dan komt de competitie, de marktvorming, vervolgens de synergie en de integratie, het opschalen. Daar tussendoor loopt de tijd en dan komen we in fase 4, de institutionalisering, het nieuwe normaal.

In fase 1 zit het systeem vast, in fase 2 leren we hoe het anders kan, met alternatieven. In fase 3, de markten leren het goede gedrag te belonen. Bedrijven gaan anderen keuzes maken terwijl we dezelfde problemen hebben. In deze fase gaan de marktpartijen met elkaar om tafel. Dan wordt een strategie gecreëerd, wat de sector versterkt.

Dat betekent dat in de volgende fase de achterblijvers de gevolgen ervaren. Kortom, duurzame markttransformatie is als een schaakspel, gebruik het hele bord en laat de relevante stakeholders de juiste positie innemen. Dat kan altijd, maar zelfs de grootste spelers hebben anderen nodig om het met elkaar anders te doen, ook als dat betekent met concurrenten te werken, omdat de visie en doelstellingen dan samen invulling krijgen.

Dat is wat wij met expertteam Path stimuleren.

Nieuwe waarden ontstaan. Andere zienswijzen. Optimalisering en uitvoering. Zie je klant als bondgenoot, kijk wat je beter doet dan je concurrent en besef dat koplopers eerlijk zijn over het probleem in de keten.

Mensen willen steeds meer bijdragen aan het gemeenschappelijk belang, geef daar handvatten voor. Kijk naar Ikea en Tony Chocolony, die aantonen dat juist deze input je verdienmodel een grote boost kunnen geven. Gebleken is dat duurzaamheid belangrijker blijkt te zijn voor klanten dan gedacht wordt. Prijzen worden minder belangrijk omdat mensen steeds meer van betekenis wensen te zijn. Als je niks doet, wordt niet duurzaam werken, enorm kostbaar. Plus, je krijgt je klanten mee als je dit inzet. Mits je bereid bent in fase 1 te pionieren. Door goede keuzes te maken, daarmee realiseer je rendement, als invulling voor een duurzame invulling van de toekomst.

Wij als Sociëteit Vastgoed kijken ernaar uit samen met onze expertteams, en hierbij met Path de verandering te voeden, te stimuleren en te begeleiden, door de verandering te zijn.

Dat doen we door ons gedrag zo in te zetten dat we ook straks toegerust zijn op de tijd dat het noodzakelijk is, en juist door die verandering kunnen we samen de eerste stappen zetten. Dat is met elkaar invulling geven aan uitdagingen, ook die van het klimaat.

Een betere wereld, die bouwen we concreet samen door de verbinding te leggen.