Diepgaande Reflectie op Ketenintegratie in de Vastgoedsector

Duurzaamheid en Samenwerkingsdynamiek

De invloedrijke ketenintegratie-sessie op 22 oktober 2024, georganiseerd door Sociëteit Vastgoed onder leiding van Claudia van Haeften, moderator Ron van Bloois, dankzij de gastvrijheid van Vebego en Roy Ploum, markeerde een cruciaal keerpunt voor de vastgoedsector.


Met de samenwerking en inzichten van topsprekers als Reinier Mijsberg (ABN AMRO), Janneke Leenaars (Interface) Jan van Zuijlen (Sociëteit Vastgoed Academy), Geert-Jan Engelen (Schüco), Stan Roestenberg (KYP) en Dosanne Augustinus (van Wijnen) werden nieuwe perspectieven op samenwerking en duurzaamheid ontsloten die essentieel zijn voor toekomstige transformaties binnen de sector aan de hand van een aantal ted-talks en onderwerpen:

  • Ketenintegratie: Het belang van samenwerking tussen verschillende partijen in de vastgoedsector, van bouw- en ontwikkelbedrijven tot technologieleveranciers en facilitaire diensten.
  • ESG-praktijken: Hoe leveranciers en dienstverleners kunnen bijdragen aan duurzaamheid en verantwoord ondernemerschap in vastgoed.
  • Innovatie: Voorbeelden van technologische en organisatorische innovaties die bijdragen aan efficiëntere en duurzamere vastgoedontwikkeling.
  • Regelgeving en Financiering: De rol van overheidsbeleid en investeerders in het stimuleren van duurzame praktijken in de vastgoedsector.


Nieuwe Inzichten en Benaderingen

"De keten is groter dan je je realiseert," deelt Jan van Zuijlen tijdens de sessie, waarbij hij ons meenam op de doorsnede van de keten en de facetten die met elkaar verbonden zijn. Daarmee zette hij de toon voor de noodzaak van een holistische benadering van ketenintegratie. De dialoog tussen de belegger en gebruiker vindt zijn ruimte binnen het vastgoed zelf, een concept dat verdere verdieping vraagt in de onderlinge afhankelijkheden binnen de keten.

“Het einde van de keten is simpelweg ook de start”.


Interface's internationale duurzaamheidsmanager, Janneke Leenaars, benadrukte met passie de noodzaak om de carbon footprint aanzienlijk te verminderen, door het toepassen van strategieën zoals 'avoid, reduce, store & inspire', waardoor een model voor industriebrede aanpassing wordt gecreëerd. De impactvolle visie van dit voorbeeld en organisatie die op alle werelddelen de verduurzaming stimuleert, zonder compensaties, sluit volledig aan bij de visie van "Materialen terugnemen geeft aan dat je de cirkel wil sluiten," wat de verplichting benadrukt tot het sluiten van de materiaalkringloop.

"Als de gebouwde omgeving echt impact wil maken moet er meer aandacht zijn voor de gebruikte materialen, want, de producten zijn er!"

In de hele keten is er ruis, de ambities verdwijnen en dat zorgt dat de keten niet optimaal functioneert. De energie en ambities worden te weinig gevoed, en dat zorgt voor te weinig voeding van de stimulans en successen.

“Leiderschap in duurzaamheid, maar we gaan ook spreken over de imperfecties”.


Reflectie op Praktische Toepassingen

De complexiteit van ketenintegratie wordt verder onderstreept door de interactie tussen verschillende schakels in de keten waarbij "transparantie zorgt voor meer awareness, met verduidelijking en kennis", zoals benadrukt werd door de sprekers, en tijdens de energieke discussie tussen de deelnemers. Dit pleit voor een systematische benadering van educatie en kennisdeling om de implementatie van duurzame praktijken te versterken.

Reinier Mijsberg: "We hebben leiders nodig om dit uit te voeren en durven dit te realiseren. Zolang de leiders het niet oppakken, en het menselijk gedrag blijven volgen zonder de keuze te maken voor beter, ook door financiële keuzes, wordt er nog niet optimaal gekozen voor de beste keuzes. Kennis heeft daar ook zeker mee te maken. De looptijdfase en de kosten die daarmee samenhangen zijn bepalend. Goed en essentieel dus om de leider in jezelf naar boven te halen.  Dosanne vulde aan:" Ook door meer naar deze sessies te gaan, zodat je betere keuzes durft te maken.”


Oplossingsgericht Aanpakken en Leiderschap

Leiderschap en gedragsverandering zijn essentieel voor de evolutie van de sector. "De leider dient de portefeuille te trekken om het verschil te (durven) maken," weerspiegelt de noodzaak voor gedurfd en visionair leiderschap dat de weg baant voor ingrijpende veranderingen en innovatie. Het uitdagen van gevestigde denkpatronen en het durven adopteren van nieuwe businessmodellen, zoals 'product as a service', zijn cruciaal voor deze transformatie.

"Eigenaarschap van producten nemen is de next level, product as a service is een nieuwe business, en dat dient voor zowel de opdrachtgever als voor de fabrikant waarde toe te voegen. Hoe kun je hier een goed businessmodel uithalen? Door vanuit het oude denken naar nieuwe denkpatronen te gaan, waarbij we concreet verder kijken en ons afvragen: Gaat het om het product of om de materialisatie?"


Leiderschap en gedrag, dat is de boodschap

Het werd ons duidelijk: In de hedendaagse vastgoedsector is ketenintegratie niet slechts een operationele keuze, maar een strategische noodzaak die roept om een herziening van de productieprocessen en samenwerking tussen verschillende partijen. Deze integratie vraagt om een leiderschapsstijl die verder kijkt dan de traditionele grenzen van organisaties en zich richt op waardecreatie op lange termijn, voor zowel de sector als de maatschappij.

Traditionele productieprocessen in de vastgoedsector zijn vaak gesegmenteerd, waarbij elke schakel in de keten onafhankelijk functioneert. Dit roept de vraag op: "Waarom stop je de producten niet aan de voorkant in het productieproces? Ook producten van andere fabrikanten." Dit concept, dat pleit voor een meer geïntegreerde aanpak, vereist een brede visie die verder gaat dan 'eigen winkel kijken' en vraagt om een collectieve benadering, waarbij de gehele keten betrokken is.

De ketenintegratie-sessie van Sociëteit Vastgoed toont hiermee onmiskenbaar aan dat samenwerking, innovatie en duurzaamheid sleutelfactoren zijn voor de toekomst van de vastgoedsector. Door elkaar te versterken en collectief te innoveren, kunnen we een duurzamere en veerkrachtigere toekomst tegemoetzien, waardebepalend geleid en gevoed door leiderschap.


Leiderschap en Samenwerking

Leiderschap speelt immers de cruciale rol in het faciliteren van deze integratie. Het adagium "Belangrijk om de verbetering als hele keten met elkaar te doen, door en met leiderschap" benadrukt de noodzaak voor leiders om initiatieven te nemen die de keten als geheel ten goede komen. Leiders dienen moedig genoeg zijn om veiligheid en traditionele werkwijzen ter discussie te stellen, en proactief te werken aan het opbouwen van een gedeelde visie en commitment, en het aan te durven de financIën daarbij op een andere wijze te benaderen.

Het Meten en Maken van Impact

Een fundamenteel aspect van succesvolle ketenintegratie is dan ook het vermogen om niet alleen impact te maken, maar ook te meten. Dit is vooral belangrijk in groeisectoren waar doelstellingen duidelijk gedefinieerd en regelmatig geëvalueerd moeten worden. Het meten van impact helpt bij het sturen van de keten naar versnelde, maar duurzame groei, waarbij de focus ligt op collectieve vooruitgang, in plaats van uitsluitend individuele winsten.


Menselijke Factor en Gedragsverandering

Het hart van ketenintegratie en duurzame ontwikkeling ligt bij de mens. De uitspraak "Jezelf andere vragen blijven stellen en het leiderschap voeden" reflecteert op de noodzaak voor voortdurende zelfreflectie en aanpassing binnen leiderschap.

Het transformeren van de sector vraagt om een cultuur waarin innovatie wordt gestimuleerd en waarbij alle stakeholders — van beleidsmakers tot eindgebruikers — actief betrokken zijn bij het duurzaam vormgeven van de toekomst.

Resumé 

  • Ketenintegratie binnen de vastgoedsector is een complexe maar onontkoombare evolutie die vereist dat traditionele barrières worden afgebroken en dat er nieuwe verbindingen worden gelegd, zowel binnen als buiten organisaties.

  • Leiderschap dat durft te innoveren en de kracht van collectieve inspanningen erkent, kan significante en duurzame veranderingen bewerkstelligen. Dit vraagt om een paradigmaverschuiving waarbij niet enkel de fysieke producten, maar ook de wijken en gemeenschappen worden gewaardeerd, wat de weg vrijmaakt voor een meer inclusieve toekomst in de vastgoedsector.

  • Samenwerken betekent hierbij niet alleen afhankelijk zijn, maar ook de kracht van synergie erkennen én benutten voor collectieve vooruitgang en het toevoegen van waarde. Alleen door hier met elkaar invulling aan te geven, en vertrouwen te voeden, realiseren we de gewenste doelstellingen.

  • Bij volledige ketenintegratie wordt alle kennis door alle partners gedeeld. Om snelheid te maken, en te behouden, dient de kennis van alle partners constant aanwezig te zijn. Dit betekent transparantie en vertrouwen, maar ook afhankelijkheid van elkaar. Het gevolg hiervan zal zijn dat doorlooptijden en optimalisatie in de afstemming een reductie van de kosten tot gevolg zullen hebben, net als kortere doorlooptijden.

  • Voorlopers in de keten, zoals Interface, is een absoluut leading voorbeeld. Dat nodigt uit om kennispartner te zijn en te delen: Neem de keten mee op de lessons learned en successen van deze effectieve en gerealiseerde verduurzamings-handvatten.

  •  Leveranciers en producenten dienen op te schalen tot kennispartner in de keten om het gewenste positieve gesprek aan te gaan met de eigenaar. "Verkoop niet je product, maar je kennis."

  • Door grondstoffentekort, wat nijpender zal worden, dient nagedacht te worden over het verdienmodel: "Zie en presenteer je product als een service".

  • Maak de cirkel rond, door na het gebruik door je klant de grondstoffen terug te nemen in je eigen productieprocessen, re-use.

  • DuPa 2.0 schaalt op naar 3.0. We hebben leiders nodig om deze processen te begeleiden en aan te sturen.

  • Het maakt niet uit waar je zit in de organisatie, stem je focus af op je einddoel, en ga ervoor!

  • Dit was de eerste kennissessie omtrent dit onderwerp, maar je kunt uitzien naar een volgende!

  • Deelnemers gaven deze sessie een absolute 10.

Claudia L. van Haeften
Founder Sociëteit Vastgoed