Dertien strategieën voor succes
Allerbeste, gewaardeerde lezer,
Nu wij na de zomerstop weer starten met leiderschap masterclasses en trainingen over strategie en waarden, reageer ik graag op een aantal gesprekken die ik de afgelopen weken had.
Hoe wordt je een succesvolle ondernemer, en hoe zorg ik ervoor dat mijn organisatie binnen een aantal maanden goede opdrachtgevers vindt?
Ik neem je daar graag beknopt op mee, zodat je alvast wat inzichten hebt om over na te denken, die we graag samen verder bespreken tijdens een van de komende meetings.
Ondernemerschap en succes
Het ondernemerschap wordt vaak geromantiseerd met verhalen over snelle successen en direct binnenstromende rendementen. In werkelijkheid echter, zien de meeste bedrijven pas na enkele jaren enige winst – als ze al weten te overleven, en kost dat oprecht intens veel doorzettingsvermogen en vraagt dat steeds om echt heel hard werken.
Natuurlijk start je een onderneming niet alleen om geld te verdienen. De drang om mensen te helpen met je producten en diensten is minstens even belangrijk. Mogelijk zelfs het allerbelangrijkste. Maar laten we eerlijk zijn: zonder omzet en winst heb je geen business, maar een hobby.
Kennis, strategie & tools
De juiste kennis, strategieën en tools zijn dan ook cruciaal. Een realistisch plan en een onwrikbare toewijding aan wat Tony Robbins noemt “constant and never-ending improvement” zijn daarbij essentieel.
Nieuwe bedrijven dienen zich te richten op het bouwen van een solide basis voor duurzame groei. Ik deel graag enkele belangrijke punten voor het genereren van het gewenste, of meer rendement, in onze, maar feitelijk iedere sector:
1. Begrijp de financiën
Winst maken klinkt simpel, maar wat betekent het echt? Je omzet is het geld dat binnenkomt, maar voordat dit geld je bankrekening bereikt, moeten kosten zoals salarissen, belastingen en voorraden worden gedekt. Wat overblijft is je winstmarge – het magische getal dat bepaalt of je bedrijf kan blijven bestaan of niet.
Je dient financiële overzichten en basistermen begrijpen. Net zoals een piloot de meters in een cockpit moet kunnen lezen, moet jij een balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzicht kunnen begrijpen. Hiermee kun je effectief deelnemen aan gesprekken over winstgevendheid. Een training vastgoedrekenen van de master himself is dan ook zeer aan te raden, ook omdat hij je nieuwe inzichten geeft, met concrete voorbeelden, én hij je direct vertelt hoe de hazen lopen in de sector en welke formules voor jouw organisatie absoluut waarde realiseren.
2. Maak een bedrijfskaart
Elk succesvol bedrijf begint met een plan – een bedrijfskaart die meer is dan alleen een route van punt A naar punt B. Deze kaart bereidt je voor op verschillende scenario’s en koppelt deze aan je overkoepelende visie.
Een goede bedrijfsvisie bevat een duidelijk plan voor rendement. Wat kun je vandaag, deze week of deze maand doen om je winstmarge te verbeteren? Werken met een business coach en trainer die de markt kent, kan hierbij onschatbare waarde bieden en je effectieve handvatten bieden.
3. Stel realistische doelen
Het is gemakkelijk om te dromen over het grote einddoel, maar focus op incrementele groei. Stel SMART-doelen – Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Realistisch en Tijdgebonden – en focus op het geleidelijk verhogen van je winsten. Het is ultiem belangrijk om je business schaalbaar te laten zijn, zodat de groei daarmee vanaf de start wordt uitgedaagd en ingezet kan worden. Als je niet kunt opschalen, kun je niet groeien, dus geef daar aandacht aan door het Smart te maken.
4. Identificeer wat je tegenhoudt
Bekijk je organisatie objectief. Breng het in kaart en lees het alsof je het moet ontcijferen. Wat zie je? Wat houdt je tegen om concrete of meer winst te maken? Is het een gebrek aan leiderschap, problemen met je verkoopteam, je eigen inzet om acquisitie uit te voeren, of misschien onvoldoende marketing? Verwacht je te snel, te veel? Of ligt het probleem bij je strategie en houd je wellicht vast aan beperkende overtuigingen? Zodra dat helder is, weet je wat je te doen staat.
5. Neem de juiste mensen aan
Mijn credo is: “Focus op je sterke punten en huur in voor je zwakkere punten.” Identificeer je sterke en zwakke punten en zorg voor de juiste mensen op de juiste plek. Enthousiaste medewerkers die net als jij, 100% achter je bedrijf staan, maken het grote verschil. Zorg dat je bewust bent van de sterke en minder sterke eigenschappen, en neem actie om dit te completeren. Niemand kan het allemaal alleen, samen ben je altijd sterker. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.
6. Voeg waarde toe voor je klanten
Zorg dat je bedrijf echte waarde biedt aan je klanten. Dit is de enige echte kern van winstgevendheid. Begrijp je markt, innoveer en pas je strategie steeds aan op basis van klantfeedback. Stel de klant altijd voorop, en leidt met loyaliteit en geef altijd, onder elke omstandheidheid een sterke service, dat is de basis waarom mensen zich prettig bij je voelen en vertrouwen krijgen in je meerwaarde. Open je voor persoonlijke gesprekken en geef oprechte aandacht, en deel persoonlijke interesse in je klant: Zorg ervoor dat je klant ervaart dat hij/zij gehoord wordt.
7. Focus op strategische innovatie
Innoveren betekent niet altijd iets geheel nieuws bedenken. Kijk naar bedrijven zoals Netflix die strategisch innoveren door bestaande ideeën te verbeteren. Leer en ontdek van organisaties die groeien door blijvend innovatief te zijn en meerwaarde te brengen door impact te realiseren. Kopieer de mogelijkheden die dat jouw organisatie geeft en ervaar de verandering.
8. Benut je connecties
Mijn vader zei altijd:"Toon mij je netwerk, en ik zal zeggen wie je bent." Netwerken is cruciaal. Beschouw je netwerk als strategische allianties en werk samen met complementaire bedrijven voor doorverwijzingen en samenwerkingen. Zorg er dus voor actief deel te nemen aan het meest innovatieve, impactvolle netwerk in de vastgoedsector wat deuren voor jou opent en jou aan tafel brengt met jouw gewenste samenwerkingspartners.
9. Pas je klantenbindingsstrategieën aan
Begrijp hoe je doelgroep het beste bereikt kan worden. Moderne technologie en sociale media bieden directe manieren om je klanten te betrekken. Ontdek en leer, volg je gewenste samenwerkingspartners, reageer op hun posts, lees hun nieuwsbrieven en publicaties. Zorg dat je weet en ervaart hoe deze partijen werken, opereren, kiezen en samenwerken. Dan kun jij jouw strategie daarop aanpassen en invullen.
10. Take massive action
Heb je deze barrières overwonnen en diverse manieren gevonden om te blijven groeien? Maak dan nu een gedetailleerd actieplan en voer het concreet uit. Dit kan betekenen dat je nieuwe afdelingen opzet, marketingcampagnes lanceert of leiderschapstrainingen volgt. Actie nemen is iets wat ongoing is, zet het in de agenda, maak een tijdlijn en een stip op de horizon waar je naartoe werkt, en die je steeds weer concreet maakt. Zorg dat je zichtbaar bent en herkend wordt, mensen werken graag samen met mensen die ze al kennen, en die hen een goed gevoel over zichzelf geeft. Deel dat in elke actie die je neemt.
11. Volg je voortgang
Monitor je resultaten en pas je strategie aan waar nodig. Regelmatige evaluatie helpt bij het verfijnen van je winststrategieën. Bespreek met mentoren waar je heen wilt, stem af waar jouw visie ligt, en deel jouw strategie, zodat ervaren professionals die al zijn waar jij zijn wilt, erop kunnen reageren. Blijf leren en ontdekken, lees en studeer, luister naar de groten der aarde die bereikt hebben waar jij ook heen gaat. Markeer deze voortgang en sta regelmatig stil om te beseffen waar je staat, en wat je al gerealiseerd hebt! Wees daar trots op, en ga dan weer door. Maar vier steeds je succes tussendoor.
12. Verspil je tijd niet aan laagwaardige taken
Identificeer welke taken de meeste winst opleveren en elimineer of automatiseer de rest. Verspil je tijd niet aan scrollen op socials of het bekijken van series die jou niet voeden met nieuwe inzichten, blijf vol focus werken aan je actieplan. Gebruik je tijd slim en goed, en geniet ervan steeds te groeien, geestelijk en business wise.
13. Prijs je producten of diensten correct
Vind de juiste balans tussen concurrerende prijzen en kosten. Een correcte prijsstrategie is essentieel voor consistente verkopen en duurzaamheid. Prijs niet af, je weet wat je waard bent, sta achter je product of dienst en zorg dat je de kosten kunt onderbouwen met voorbeelden en deelsommen, zodat de waarde duidelijk en helder is. Kwaliteit en expertise mag beloond worden.
Kortom...Zakelijk succes kost tijd en moeite. Met deze dertien strategieën, hard werken en de juiste tools, plaats je jezelf in de beste positie om die winst te behalen waar je van droomt. Wij staan klaar om je daarbij te assisteren, te motiveren en te begeleiden.
Met ondernemersgroet, Op jouw succes,
Claudia van Haeften
Founder Sociëteit Vastgoed
Trainer bij strategische vraagstukken