BNP Paribas zet bedrijven onder druk om ontbossing in de Amazone tegen te gaan
17 februari 2021 

BNP Paribas zet bedrijven onder druk om ontbossing in de Amazone tegen te gaan

BNP Paribas presenteert beleid dat bedrijven die rundvlees of sojabonen produceren of kopen uit de Amazone en de Cerrado-regio verplicht om een strategie te presenteren die ontbossing naar nul terugbrengt in 2025.

BNP Paribas wil ontbossing in de Amazone en de Cerrado-regio tegengaan. Daarom wil de financiële instelling alleen financiële producten of diensten leveren aan bedrijven met een strategie om uiterlijk in 2025 te komen tot nul ontbossing in hun productie- en toeleveringsketens. BNP Paribas pleit voor een manier van landbouw waarbij geen ontbossing plaatsvindt en die leidt tot duurzame productie en een positieve sociale impact.

Ontbossing in Brazilië

De productie van rundvlees en sojabonen in Brazilië versnelt de ontbossing in de Amazone en de Cerrado-regio. Soms is die houtkap legaal, maar legaal of niet; het brengt de biodiversiteit van die gebieden in gevaar. Dit is niet alleen slecht voor de mensen daar, maar voor alle stakeholders: van bedrijven die daar actief zijn tot de banken die hen financieren. BNP Paribas is een van de buitenlandse banken die in het land aanwezig zijn en die internationale klanten heeft die rechtstreeks betrokken zijn bij de landbouw aldaar. Met het nieuwe beleid wil de financiële instelling ervoor zorgen dat zijn klanten zichtbaar actie ondernemen tegen ontbossing.

Lees ook: Waarom beleggers kunnen én moeten bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie

Wat betekent het beleid concreet?

Om klanten te stimuleren zich te houden aan het nieuwe beleid verlangt BNP Paribas tegen 2025 volledige traceerbaarheid van rundvlees en soja. Dat betekent dat de bank geen klanten meer financiert die rundvlees of sojabonen produceren of kopen van landbouwgrond die na 2008 is vrijgekomen door ontbossing in het Amazonegebied. Ook moedigt de bank zijn klanten aan om geen rundvlees of sojabonen te produceren of te kopen afkomstig van land uit de Cerrado-regio dat na 1 januari 2020 gekapt of omgebouwd is.

Om ervoor te zorgen dat klanten zich hieraan houden, eist BNP Paribas tegen 2025 volledige traceerbaarheid van rundvlees en soja. Om hoeveel klanten het gaat of welk gedeelte van het portfolio wil het bedrijf niet zeggen. Tot slot moedigt BNP Paribas al zijn veehouders aan om diervriendelijker te werk te gaan, met oog voor de Responsible Minimum Standards van het FARMS Initiative.

 

 

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op: Change.inc
Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers. Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen