Bouwend Nederland en de stagnatie van bouwmaterialen

Bouwend Nederland en de stagnatie van bouwmaterialen

‘Materialentekort bouw steeds nijpender’

Steeds meer bouwbedrijven hebben last van een tekort aan bouwmaterialen. Het gaat daarbij vooral om bedrijven die actief zijn in de woning- en utiliteitsbouw, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

In die sectoren, waar de bouw van woningen, commercieel en maatschappelijk vastgoed onder vallen, heeft één op de vijf bedrijven zoveel last van de tekorten dat het zorgt voor stagnatie.

Het materialentekort is daarmee in de woning- en utiliteitsbouw een groter obstakel dan een tekort aan personeel. Al heeft daar ook nog altijd 15 procent van de bedrijven zo erg mee te kampen dat het de productie beïnvloedt. Dat percentage groeit bovendien nog.

Stikstofcrisis

In de grond-, weg- en waterbouw is een gebrek aan opdrachten een probleem. Onder meer door de stikstofcrisis blijft het aantal opdrachten achter en 22 procent van de bedrijven loopt hierdoor vast. Bedrijven in deze sector hebben nog gemiddeld voor ruim zeven maanden aan werk liggen. In de burgerlijke- en utiliteitsbouw is dat ruim elf maanden.

Twee derde van alle bouwbedrijven verwacht dat de prijzen in het derde kwartaal zullen stijgen. Slechts een klein aantal bedrijven voorziet een daling. De afgelopen tijd zijn de prijzen in de bouw al flink gestegen, onder meer door het oplopende tekort aan bouwmaterialen en de gestegen prijzen voor die grondstoffen.

Toenemende problemen

Het materialentekort en de gestegen prijzen zijn al maanden een probleem. Tijdens de coronacrisis werd de productie van sommige materialen gestaakt of teruggeschroefd, maar tegelijkertijd nam de vraag toe door onder meer het toegenomen klussen in veel landen. Nu de economie weer op gang komt, nemen de problemen toe. Ook moeilijkheden bij transport over zee en de sterk gestegen kosten daarvoor dragen bij aan de toegenomen prijzen.

Het personeelstekort in de bouw speelt al langer. Tijdens de financiële crisis van zo’n tien jaar geleden werd de bouw hard getroffen en verlieten veel werknemers de sector. Toen de bouw na die crisis herstelde, had de branche moeite om weer voldoende personeel te vinden dat de juiste vaardigheden bezat.

Heijmans

Bouwer Heijmans zegt zeker rekening te houden met tekorten, met name bij hout en staal, maar ook kunststoffen zoals PVC-buizen en pijpen. Daarnaast speelt ook het wereldwijde chiptekort een rol. Chips zijn nodig voor bijvoorbeeld de installatie van slimme lichtapparatuur in gebouwen en ook bij infrastructuurprojecten, aldus Heijmans. De onderneming zegt dat de tekorten nog geen impact hebben op de realisatie van projecten, omdat materialen al ver van tevoren worden ingekocht. ‘Maar het tekort aan grondstoffen vraagt wel een strakke planning zodat het werk door kan blijven gaan’, laat een woordvoerster weten.

BAM

Een zegsman van branchegenoot BAM zegt dat de bouwprojecten van het bedrijf vooralsnog gewoon doorlopen, maar dat de situatie niet nog verder moet gaan verergeren. Volgens hem zijn de prijzen voor bouwmaterialen aan het stijgen vanwege de grote vraag en de wereldwijde schaarste. Naast gebrek aan hout, staal en plastic is er ook krapte bij bijvoorbeeld isolatiematerialen. ‘De situatie is zeker spannend aan het worden.’

Dura Vermeer

Ook bij Dura Vermeer merken ze dat de grote vraag naar grondstoffen voor bouwmaterialen een impact begint te krijgen. Een woordvoerder wijst eveneens op de tekorten aan halfgeleiders waardoor het lastig is om aan voldoende chips te komen voor bepaalde systemen zoals verlichting en installaties voor koeling. Dura Vermeer, BAM en Heijmans behoren tot de tien grootste bouwers van Nederland.

Bouwend Nederland

Brancheorganisatie Bouwend Nederland krijgt veel signalen van leden over leveringsproblemen en prijsstijgingen van bouwmaterialen. ‘De impact van de extreme prijsstijgingen en leveringsproblematiek is groot voor onze sector. Ik vraag opdrachtgevers om samen met hun opdrachtnemer tot een oplossing te komen en coulant te zijn over die effecten’, aldus voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

Tijdens de coronacrisis werd de productie van sommige bouwmaterialen gestaakt of teruggeschroefd bij bijvoorbeeld houtzagerijen en metaalbedrijven, waardoor het aanbod sterk afnam. Nu de economie weer sterk op gang komt en de vraag dus snel toeneemt, nemen de leveringsproblemen toe. Ook moeilijkheden bij transport over zee, en de sterk gestegen kosten daarvoor, dragen bij aan de toegenomen prijzen en tekorten.

NB. Dit artikel was eerder gepubliceerd in Vastgoedmarkt

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers. Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen