De Waarde van Retail Vastgoed: Een Academische Analyse
12 februari 2024 
in Retail

De Waarde van Retail Vastgoed: Een Academische Analyse

De Retail vastgoedmarkt staat voor uitdagingen en kansen te midden van een complexe en dynamische economische omgeving. Recentelijk heeft Rituals, aanzienlijke investeringen gedaan in prestigieuze locaties, zoals de Champs-Élysées in Parijs. Deze strategische zet werpt belangrijke vragen op over de waarde die RETAIL vastgoed biedt voor professionals in de sector.

Analyse van de Markt - Strategische Locaties en Branding

Rituals' beslissing om op iconische locaties te opereren, illustreert het belang van strategisch gelegen Retail vastgoed voor branding en marketing. Het feit dat deze internationale retailer bereid is aanzienlijke huurkosten te betalen voor tijdelijke winkelruimte, onderstreept het belang van deze locaties in het creëren van merkbeleving en het aantrekken van klanten. Deze strategie is in lijn met onderzoek dat aantoont dat consumenten een sterke voorkeur hebben voor winkelen op prominente en drukke locaties, wat de potentieel hoge huurprijzen rechtvaardigt.

Consumentengedrag en Bezoekersaantallen

De stijging van bezoekersaantallen in winkelcentra, zoals gerapporteerd door Unibail-Rodamco-Westfield (URW), weerspiegelt deze voortdurende aantrekkingskracht van fysieke winkelomgevingen ondanks de groei van e-commerce. Deze gegevens benadrukken opnieuw het belang van goed gelegen Retail vastgoed voor het aantrekken van consumenten en het genereren van omzet. Voor vastgoedprofessionals biedt dit inzicht in de waarde van investeren in winkelcentra en strategisch gelegen panden.

Uitdagingen en Kansen voor 2024

ABN Amro voorspelt uitdagende omstandigheden voor de retailsector in 2024, met hogere kosten en verminderde consumentenuitgaven. Deze prognose benadrukt de noodzaak voor retailers om hun verdienmodellen te heroverwegen en proactief maatregelen te nemen om concurrentievoordeel te behalen. Voor vastgoedprofessionals impliceert dit de noodzaak om flexibele en gunstige huurcontracten aan te bieden om retailers te ondersteunen bij het navigeren door onzekere economische omstandigheden.

Conclusie

De Retail vastgoedmarkt blijft een cruciale rol spelen in de commerciële vastgoedsector, waarbij strategisch gelegen panden essentieel zijn voor het succes van retailers. De recente investeringen van Rituals en de rapporten van URW en ABN Amro bieden waardevolle inzichten voor vastgoedprofessionals, die hen helpen om de waarde van Retail vastgoed optimaal te begrijpen en te maximaliseren in een steeds veranderende marktomgeving. Door te blijven anticiperen op consumentengedrag en economische trends, kunnen professionals in staat zijn om waardevolle kansen te identificeren en te benutten in de Retail vastgoedmarkt.

Over het algemeen kunnen we twee belangrijke conclusies trekken voor zowel de retailer als de retailvastgoedorganisatie:

Vanuit de Retailer:

  1. Strategische Locatieprioriteit: Retailers erkennen het belang van strategische locaties voor het creëren van merkbeleving, het aantrekken van klanten en het genereren van omzet. Ze zijn bereid aanzienlijke investeringen te doen in prestigieuze locaties, zelfs tegen hoge huurprijzen, om deze voordelen te benutten.
  2. Flexibiliteit en Verdienmodellen: Geconfronteerd met uitdagende economische omstandigheden, zijn retailers gedwongen om hun verdienmodellen te heroverwegen en flexibel te blijven. Dit kan onder meer het aangaan van gunstige huurcontracten omvatten om de kosten te beheersen en zich aan te passen aan veranderende consumententrends.

Vanuit de Retailvastgoedorganisatie:

  1. Focus op Locatie en Bezoekersaantallen: Retailvastgoedorganisaties begrijpen het belang van strategisch gelegen panden en de invloed ervan op bezoekersaantallen en huurinkomsten. Ze streven ernaar om panden aan te bieden die aantrekkelijk zijn voor retailers en consumenten, en investeren in locaties die een hoog verkeersvolume genereren.
  2. Flexibele Huurcontracten: Om tegemoet te komen aan de behoeften van retailers en om competitief te blijven in een uitdagende marktomgeving, kunnen retailvastgoedorganisaties flexibele huurcontracten aanbieden. Dit kan het opnemen van kortere termijnen, lagere huurprijzen of andere incentives omvatten om retailers aan te trekken en te behouden.

 In essentie streven zowel de retailer als de retailvastgoedorganisatie naar een win-win situatie waarin strategisch gelegen panden en flexibele huurvoorwaarden elkaar ontmoeten, waardoor zowel de retailer als de vastgoedeigenaar kunnen profiteren van het succes van de winkelomgeving.

Door live meetings te organiseren naar Retail toplocaties bieden wij ons netwerk de mogelijkheid hier persoonlijk een mening over te vormen, met andere professionals af te stemmen en een inzage te krijgen in de strategie en visie van grote Retail vastgoedorganisaties zoals Klepierre en Wereldhave.

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen