‘Meer beleggingen in logistiek vastgoed dan in woningen’

‘Meer beleggingen in logistiek vastgoed dan in woningen’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op: Vastgoedmarkt

Vastgoedbeleggers staken afgelopen kwartaal meer geld in logistiek vastgoed dan in woningen. Volgens vastgoedadviseur CBRE is dat voor het eerst sinds 2014.

Logistiek vastgoed is momenteel erg in trek door de toegenomen vraag naar distributiecentra voor webwinkels. Het volume voor logistiek vastgoed piekte door de recente verkoop van het Zalando-distributiecentrum in Bleiswijk. Dit is het grootste e-fulfillmentcenter van heel Nederland en beslaat ruim 140.000 m2. Qua verkoopbedrag was het met 215 miljoen euro (bron StiVAD op basis van gegevens in het Kadaster) de grootste single asset deal ooit in logistiek vastgoed, goed voor ruim een kwart van het totale logistieke beleggingsvolume.

Coronacrisis

De vastgoedmarkt was in het eerste kwartaal goed voor 2,1 miljard euro. Daarvan werd 37 procent gestoken in logistiek vastgoed, 29 procent in kantoren en 25 procent in woningen. De rest ging onder meer naar winkelpanden en zorgvastgoed.

De coronacrisis drukt ook duidelijk op de cijfers. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werd er 44 procent minder belegd. In verband met de coronapandemie worden volgens CBRE veel verkoopprocessen uitgesteld totdat er weer kan worden gereisd. De verwachting is daarom dat in de tweede helft van dit jaar een groot deel van de achterstand zal worden ingehaald, aldus de deskundigen.

Terugval woningbeleggingen

‘De terugval in woninginvesteringen komt voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting in januari dit jaar. Daardoor hebben veel investeerders portefeuilleverkopen die gepland stonden voor 2021, al eind 2020 verkocht. Wel zien we dat de verkoop van nieuwbouwontwikkelingen onverminderd doorzet,’ vertelt Thomas Westerhof, Head of Residential Investments bij CBRE.

De verhoudingen tussen de verschillende vastgoedsectoren zijn het afgelopen kwartaal flink opgeschud. Dat komt niet alleen door de overdrachtsbelasting en de piek in logistiek. In de kantorensector – waar het over het algemeen nog altijd erg rustig is – vond een aantal grote portefeuilletransacties plaats, goed voor bijna een derde van het totale beleggingsvolume in kantoren.

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen