2024: Een Kritisch Jaar voor Beleggers en Duurzaamheid in de Nederlandse Woningmarkt

2024: Een Kritisch Jaar voor Beleggers en Duurzaamheid in de Nederlandse Woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt staat aan de vooravond van boeiende veranderingen in 2024. We duiken dan ook actief in de dynamiek van deze fascinerende sector op 6 februari aanstaande, met gewaardeerde relaties en experts uit de residentiële sector.

GertJan van der Baan, CEO Vesteda, startte er de jaaropening van Sociëteit Vastgoed al mee, terwijl er daarna interessante discussies tot stand kwamen. Laten we samen eens even afstemmen waar we staan met de woningmarkt, zodat we de meest urgente onderwerpen hierover ter tafel kunnen brengen.

De Huizenprijzen en Hypotheekmarkt

Allereerst, de prijzen van koopwoningen worden verwacht te stijgen in 2024, met schattingen variërend van 4% tot wel 10%.. Deze stijging wordt aangedreven door een toegenomen leencapaciteit van huishoudens, een gevolg van stabiele hypotheekrentes en stijgende inkomens. Opmerkelijk is de aanpassing van de leennormen voor hypotheken door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Huishoudens krijgen meer leenruimte voor de aanschaf van energiezuinige woningen en het verduurzamen van hun huidige woning. Bovendien wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte anders beoordeeld en krijgen alleenstaanden met een jaarinkomen vanaf €28.000 meer leenruimte. Daarnaast is de bovengrens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar €435.000, wat meer huizenkopers de mogelijkheid geeft om gebruik te maken van dit vangnet.

De Woningtekort en Nieuwbouw

Een cruciaal aspect van de huidige woningmarkt is het nijpende woningtekort, dat in 2024 naar verwachting zal oplopen tot 415.000 woningen. Dit tekort is deels te wijten aan een te lage output van nieuwe woningen. Om dit tekort aan te pakken en aan de toekomstige vraag te voldoen, moeten er in de komende 10 jaar 845.000 woningen worden gebouwd. Hier wordt dan ook veelvuldig over gepubliceerd.

Verduurzaming en Veiligheid

Verduurzaming is een ander ultiem belangrijk thema in de Nederlandse woningmarkt. Het energielabel van een woning heeft vanaf 2024 meer invloed op de maximale hypotheek. Huizenkopers mogen bijvoorbeeld voor een woning met energielabel A of B €10.000 meer lenen, en voor een woning met energielabel A++++ zelfs €50.000. Deze focus op duurzaamheid is een duidelijke trend en speelt ook een rol bij de waardering en financiering van vastgoed.

Rendementen voor Beleggers:

Voor beleggers is de situatie in 2023 omschreven als turbulent, met dalende rendementen door nieuwe regelgeving en verplichtingen voor duurzaamheid. De vastgoedmarkt heeft een soort fragmentatiebom ondergaan, met stijgende inflatie, rentetarieven en bouwkostenindex, wat leidt tot een dynamische markt die smeekt om analyse en voorspellingen voor de toekomst.

Kortom, in deze roerige tijden blijft de woningmarkt een fascinerend speelveld voor zowel huizenkopers, verkopers als investeerders. Met een mix van uitdagingen en kansen, blijft de Nederlandse woningmarkt een boeiende arena voor economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Hoog tijd om daarover in gesprek te gaan met de experts.

Saman Mohammadi van RE: BORN en Claudia van Haeften van Sociëteit Vastgoed kijken ernaar uit de gasten (C-LEVEL)op 6 februari aanstaande te mogen verwelkomen in het Spaansche Hof voor een inspirerende, verbindende en culinaire avond, waarbij we samen actief in gesprek gaan over een stimulans tot de oplossingen voor de Nederlandse woningmarkt.

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen