Colliers: 'Vastgoedsector maakt een sterke comeback in 2021'

Colliers: 'Vastgoedsector maakt een sterke comeback in 2021'

Beleggers zijn optimistisch over het herstel van de vastgoedmarkt dit jaar. Dat staat in de nieuwe Global Capital Markets 2021 Investor Outlook van Colliers International. De vastgoedadviseur verwacht een toename van de beleggingsactiviteit met 50% in de tweede helft van 2021. Dat hernieuwde vertrouwen in de vastgoedmarkt komt vooral door de recente vaccinontwikkelingen en aanhoudende overheidssteun. 

Het wereldwijde onderzoek trok bijna 300 respondenten, waaronder institutionele beleggers, beursgenoteerde vastgoedbedrijven, staatsinvesteringsfondsen, private equity-fondsen, familiebedrijven en vermogensbeheerders. Daarvan gaf 98% aan hun portefeuille dit jaar te willen uitbreiden, ongeveer 60% wil zelfs uitbreiden met meer dan een tiende.  Ruim een derde van de respondenten in EMEA en 88% van de respondenten in de VS plannen de volgende investering al in het eerste kwartaal van het jaar.

Interesse zal er vooral zijn voor:

  • Hoogwaardige kantoorruimte in steden. Kantoren die hoog scoren op gezondheid, duurzaamheid en techniek en gelegen zijn op commerciële knooppunten zijn populair.
  • Logistiek en wonen. Beide sectoren scoorden in alle onderzochte regio’s in de top drie keuzes van beleggers.
  • Winkel- en horecagelegenheden met kans op een tweede leven. Beleggers verwachten prijsdalingen van meer dan 20 % in deze sectoren. Dat geeft ruimte voor ambitieuze herbestemmingen.
  • Alternatieve beleggingen. De toenemende vraag naar minder gebruikelijke beleggingen, zoals datacentra en seniorenhuisvesting, wordt versterkt door de uitbraak van het coronavirus.

In Nederland zien we deze groeiende belangstelling ook in de markt. ‘’Ook hier is veel aandacht voor logistiek en wonen, twee veilige havens’’, zegt Dré van Leeuwen, Director Capital Markets van Colliers Nederland. ‘’De interesse voor kantoren blijft, maar vooral voor kantoorruimten met langjarige contracten op toekomstbestendige locaties zoals OV-knooppunten. Op de winkel- en hotelmarkt heerst meer onzekerheid. Toch zien we ook daar weer de eerste bewegingen op de beleggingsmarkt.’’

Klik hier om het volledige rapport te zien

 

 

 

Dit is eerder gepubliceerd op Vastgoedjournaal

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers. Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen