In samenspraak met Oscar van Opstal onderzoekt Sociëteit Vastgoed de integratie van de principes van betekenisvol ondernemen, binnen de strategieën van Sociëteit Vastgoed, met bijzondere aandacht voor de waardevolle samenwerking, die er vanaf de aanvang van stichting reeds was met Oscar van Opstal, en die zich uitte tijdens betekenisvolle mastermindsessies, Organize for the Future.
Voor deze mastermindsessies worden reeds sinds 2019 directie en bestuursleden geïnviteerd, om samen invulling te geven aan nieuwe zienswijzen, en een toekomstgerichte strategie in de sector.
We onderzoeken nu gezamenlijk hoe deze benaderingen niet alleen kunnen leiden tot een duurzamere bedrijfsvoering, maar ook aanzienlijk kunnen bijdragen aan sociale en economische veranderingen binnen de vastgoedsector.
1. Inleiding:
De vastgoedsector staat op een kruispunt waar de noodzaak voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds urgenter wordt. Onze grote interesse in onder andere Kees Klomp ‘s theorie van betekenisvol ondernemen, biedt een waardevol raamwerk voor bedrijven die streven naar een balans tussen winst en positieve maatschappelijke impact.
Sociëteit Vastgoed, onder leiding van Claudia van Haeften, zet zich in om deze principes te integreren in hun bedrijfsmodel. In 2025 zal dit de invulling, en het thema worden van het jaar: ‘De vastgoedsector op weg naar een nieuwe wereldorde’.
2. Theoretische Onderbouwing:
Zo stelt Klomp dat organisaties dienen te streven naar "hartelijkheid" in zaken, wat betekent dat bedrijven niet alleen economische waarde creëren, maar ook actief bijdragen aan het welzijn van gemeenschappen en het milieu.
Dit concept wordt ondersteund door onderzoek van Porter en Kramer (2011) over gedeelde waarden, waarbij bedrijven die sociale problemen integreren in hun kernstrategieën, betere financiële en sociale resultaten behalen.
3. Toepassing van Theorieën bij Sociëteit Vastgoed:
Sociëteit Vastgoed heeft reeds specifieke strategieën gedeeld tijdens kennissessies om deze theorieën te delen:
- Duurzame Ontwikkelingsprojecten: Sociëteit Vastgoed investeert in samenwerkingen die invulling geven aan groene bouwtechnieken en duurzame materialen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met DGBC, RE: BORN Real Estate, Cirkelstad, Accsys, Madaster en onder andere Interface, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van duurzaam houtgebruik, gerecyclede materialen en zonne-energie om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.
- Community Engagement: De stichting heeft diverse masterclasses, trainingen en meetings georganiseerd rondom de realisatie en samenwerking in relatie tot de planning en uitvoering van nieuwe projecten. Het expertteam Cartouche bespreekt deze innovatie en in samenspraak worden hier steeds meetings over georganiseerd voor het netwerk.
4. Innovatie en Technologie:
Sociëteit Vastgoed heeft eveneens de samenwerking met zowel software, data en diverse technologische innovaties binnen innovatieve organisaties omarmd, om efficiëntie te verhogen en nieuwe diensten te begeleiden:
- Toepassing van AI: AI wordt reeds actief gebruikt voor voorspellend onderhoud en energiebeheer in complexen, wat leidt tot vermindering van operationele kosten en verbetering van de energie-efficiëntie.
- Data-Analyse: Grote gegevenssets over gebouwgebruik en onderhoud worden geanalyseerd om optimalisatie van resourcegebruik te garanderen. Dit wordt nu verder uitgewerkt in strategiesessies die worden ontwikkeld en uitgevoerd, ook door expertteam Thoth.
- Daarnaast organiseren Van Haeften en Ron van Bloois, voorzitter van Sociëteit Vastgoed International, onder de vlag van Sociëteit Vastgoed, op regelmatige basis impactvolle sessies waarbij innovatie, strategie en technologische inzichten worden gedeeld met het netwerk, ter optimalisatie van ESG doelstellingen binnen de diverse organisaties.
5. Uitdagingen en Toekomstige Richtingen:
Ondanks de actieve en innovatieve benadering kent de implementatie van betekenisvol ondernemen uitdagingen, waaronder weerstand tegen verandering in traditionele bedrijfsmodellen en hogere initiële investeringskosten.
Toekomstige strategieën zullen zich met name richten op het verder uitbouwen van stakeholderrelaties en het integreren van duurzaamheid en toepassen van ESG-implementatie in alle bedrijfsaspecten. De focus zal daarbij steeds meer liggen op de S van ESG, en de wijze waarop social impact niet alleen de vastgoedsector, maar ook de maatschappij zal veranderen.
6. Conclusie:
De inspanningen van Sociëteit Vastgoed om deze visie te integreren, begeleiden een aanzienlijke vooruitgang in de vastgoedsector. Door economische met ecologische en sociale doelstellingen te verbinden, positioneert de stichting zich verder actief en verbindend als de begeleider in duurzame ontwikkeling en betekenisvol ondernemen.
Verdere exploratie en verfijning van deze strategieën zijn essentieel om de gewenste toekomst voor de vastgoedsector te realiseren.
- De integratie van deze visie visie door Sociëteit Vastgoed, vraagt om een holistische benadering, waarbij niet alleen meer gekeken wordt naar het financiële rendement, maar ook naar de maatschappelijke impact van projecten en de gewenste samenwerking.
- De samenwerking met thought leaders Oscar van Opstal en Ron van Bloois versterkt de capaciteit van Sociëteit Vastgoed om deze nieuwe strategieën effectief te implementeren en te communiceren naar een breed publiek.
- Door de implementatie van deze principes biedt Sociëteit Vastgoed een krachtige richtlijn voor de toekomst. Door deze benadering te integreren, zet de stichting zich niet alleen in voor economische groei van haar leden, maar ook voor het bevorderen van ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.
- Deze strategie zal verder bouwen aan een toekomst waarin Sociëteit Vastgoed zich positioneert als een begeleider in de transitie naar een meer betekenisvolle en duurzame vastgoedsector.
Nawoord door Claudia van Haeften:
“Sociëteit Vastgoed is vastbesloten om voorop te lopen in de transitie naar een duurzamere en maatschappelijk verantwoordelijke vastgoedsector.
Door de integratie van betekenisvol ondernemen in onze strategieën, streven we ernaar om een model te zijn voor hoe bedrijven niet alleen economische waarde kunnen genereren, maar ook een positieve impact kunnen hebben op de samenleving, welzijn, geluk en het milieu.
De voortdurende samenwerking met visionaire leiders versterkt onze capaciteit om deze ambitieuze doelen te bereiken”.