Interface eerste CO2-neutrale vloerenfabrikant ter wereld
13 maart 2023 

Interface eerste CO2-neutrale vloerenfabrikant ter wereld

Interface leverde al klimaatneutrale tapijttegels en vloeren. Nu mag de internationale vloerenfabrikant zich ook een CO2-neutrale onderneming noemen.

Dat betekent dat alles wat het bedrijf doet - van productie tot transport, van lunches in de kantine tot reizen, van nieuwe gebouwen en machines tot wat klanten uiteindelijk met de tapijttegels doen - CO2-neutraal is. Interface heeft hiervoor de internationaal erkende certificatie op basis van de PAS 2060-norm van het British Standards Institution (BSI) gekregen. Het bedrijf wordt vanaf nu jaarlijks opnieuw gecertificeerd. “We zijn de eerste vloerenfabrikant ter wereld die deze stap zet en die deze strenge certificering heeft behaald”, zegt Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij Interface. “Het is weer een stap in onze reis, naar ons doel om in 2040 een CO2-negatieve onderneming te worden.” Dan houdt Interface met alle bedrijfsactiviteiten meer CO2 vast dan het uitstoot en levert het bedrijf zo een bijdrage aan de wereldwijde net-zero doelstelling die nodig is om klimaatverandering af te remmen.

Meten en reduceren

Het van oorsprong Amerikaanse Interface heeft tegenwoordig zes productielocaties op vier continenten, wereldwijd 3600 werknemers en een jaaromzet van 1,2 miljard dollar. Een grote tapijttegelfabriek staat in het Nederlandse Scherpenzeel. Sinds de start in 1994 is het bedrijf al bezig zijn milieu-impact te verminderen. Deze eeuw toonde Interface zich koploper op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf hanteert daarbij het principe van meten en reduceren.

Gerecyclede en biobased grondstoffen

De grondstoffen die een fabrikant als Interface gebruikt voor vloertegels zorgen voor de meeste CO2-uitstoot, zo’n 42 procent van de gehele keten. Vroeger was dat bijvoorbeeld nylon, waarvoor fossiele grondstoffen nodig zijn en waar bij de productie veel CO2 wordt uitgestoten. Nu is dat vervangen door gerecyclede grondstoffen voor het garen. In de tapijttegels die Interface in Scherpenzeel maakt voor de Europese markt zit gemiddeld 88 procent aan gerecycled of biobased materiaal. Nog maar een klein deel komt uit nieuwe fossiele grondstoffen. Op dat vlak wordt de meeste klimaatimpact gemaakt. “Dat doet niemand ons na”, zegt Leenaars.

Minder CO2 per vierkante meter

De CO2-impact van de producten wordt nauwkeurig bijgehouden. Sinds 1996 is de uitstoot van tapijttegels met 76 procent gedaald naar een wereldwijd gemiddelde van 4,8 kilo CO2 per vierkante meter. Voor de rubbertegels van Nora - dat in 2018 werd overgenomen - is die uitstoot in drie jaar tijd met 21 procent gedaald tot 8,5 kilo per vierkante meter. Voor de vinyltegels (LVT) - sinds 2017 onderdeel van het portfolio - is sinds 2019 een reductie van 24 procent behaald. Die productie stoot nu gemiddeld 9,1 kilo CO2 per vierkante meter uit in de hele keten. Wat er aan CO2-uitstoot overblijft, compenseert Interface met het kopen van onafhankelijk gecertificeerde CO2-credits van projecten voor herbebossing of hernieuwbare energie. Op die manier maakt de fabrikant al zijn producten CO2-neutraal over de hele levenscyclus.


Janneke Leenaars Sociëteit Vastgoed

Janneke Leenaars | Credit: Interface

Moeilijkste route gekozen

Het bedrijf neemt dus ook de verantwoordelijkheid voor de fase bij de klant, de zogeheten scope 3. Daar valt het transport, het schoonmaken en het weggooien onder. Interface hamert daarbij op goed onderhoud, langer gebruik en het hergebruik van afgedankte tapijttegels. “We hebben eigenlijk de moeilijkste route gekozen door eerst naar de CO2-impact van onze producten te kijken en deze te verlagen. Door te werken aan het gebruik van minder grondstoffen, en meer gerecycled en biobased materiaal. We hebben dus niet het laaghangende fruit geplukt, maar meteen de grootste kluif aangepakt. En wat we niet konden reduceren dat neutraliseren we”, zegt Leenaars.

Lees hier meer over het verduurzamen van vloeren door Interface

Hele keten CO2-neutraal

Interface focust op de hele keten van zijn producten en grondstoffen. Door gebruik te maken van nieuwe, innovatieve grondstoffen die CO2 vasthouden, of door duurzamere productiemethoden, is de uitstoot nog verder gereduceerd. Om als bedrijf in zijn geheel CO2-neutraal te worden, heeft het ook het ‘laatste restje’ uitstoot onder de loep genomen. Dan gaat het onder andere over de gebouwen, machines, reizen van personeel en de elektrische vrachtwagens voor transport op het eigen terrein. Die uitstoot is gecompenseerd door extra credits in bos- en groene energieprojecten te kopen.

Halvering in 2030

Ondertussen gaat Interface weer verder met reduceren van broeikasgassen. In 2030 moet de aan grondstoffen gerelateerde uitstoot nog een keer gehalveerd zijn. Ook voor de eigen activiteiten - scope 1 en 2 – worden nieuwe stappen gezet. “Maar onze inkoop vormt het grootste deel van onze CO2-impact. Op scope 1 en 2 hebben we ook een reductiedoel van 50 procent, maar dat stelt bij ons niets meer voor omdat we wereldwijd al 75 procent hernieuwbare energie gebruiken. Scope 1 en 2 vormen daardoor nog maar 3 procent van onze totale uitstoot van broeikasgas. Het uiteindelijke doel van alles is dat we geen CO2-credits meer nodig hebben”, aldus Leenaars.

Lees hier meer over de CO2-reductie van bedrijven in scope 3

CO2-negatief in 2040

Laurel Hurd, CEO van Interface, is trots op het behaalde resultaat: “Nu is alles wat we doen, elk aspect van onze bedrijfsvoering CO2-neutraal”, zegt ze. “Interface heeft nu, voor zover we weten, tapijttegels met de laagste CO2-voetafdruk op de markt. Wat overblijft aan emissies neutraliseren we, totdat dit niet meer nodig is.”

Om rond 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn, moet het bedrijf meer CO2-opslag realiseren dan er wordt uitgestoten, zonder gebruik van compensaties. Op weg daarnaartoe gaat Interface verder met het transformeren van de eigen activiteiten en materialen en werkt het samen met leveranciers om de CO2-voetafdruk van de grondstoffen (Scope 3) verder terug te dringen.

Event: Sustainable Smart Building & Mobility

Tijdens deze interactieve kennissessie met tour én workshops laten wij zien dat het wel degelijk kan: duurzaamheid en circulariteit, carbon neutral is zelfs concreet gerealiseerd.

Smart buildings, smart cities, we nemen je mee op Proven Concepts!

Dat willen we zien en horen! Een enerverende geweldige ochtend, waarbij de experts en professionals jou meenemen op de uitvoering en invulling, impactvol verduurzamen 2.0.

Aanmelden  Sustainable Smart Building & Mobility op 30 maart aanstaande

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen