Stichting Sociëteit Vastgoed heeft met recht de huurovereenkomst voor een unit in bedrijfsverzamelgebouw Newday Offices Arnhem vernietigd. Tot dat oordeel komt de rechtbank Amsterdam.
Hoeveel eigen ruimte mag je verwachten op basis van een huurovereenkomst voor een kantoorunit in een bedrijfsverzamelgebouw met veel faciliteiten? Over die vraag boog de rechtbank Amsterdam zich in een rechtszaak tussen Sociëteit Vastgoed en Newday Offices Arnhem.
Sociëteit Vastgoed tekende 5 februari 2022 een huurovereenkomst voor een unit met een verhuurbaar vloeroppervlakte van 116 m2 in Newday Offices Arnhem aan de Jansbuitensingel 30.
Unit was nog niet afgebakend
De beoogde huurder wenste een ruimte van minimaal netto 100 m2 en had dat ook aan Newday Offices laten weten. Tot een verhuizing naar het bedrijfsverzamelgebouw kwam het niet. De netto oppervlakte bleek maar 73 m2. Reden voor Sociëteit Vastgoed om de huurovereenkomst te vernietigen.
Met recht, oordeelde de rechter.
De huurder had niet kunnen weten dat de ruimte dermate klein was. Tijdens de voorafgaande bezichtiging was de kantoorunit nog niet afgebakend. Op een plattegrond stond weliswaar dat het cijfer van 116 m2 de bruto vloeroppervlakte betrof. Een kleinere netto oppervlakte lag dus voor de hand. Maar het verschil was substantieel: de bruto oppervlakte wordt mede bepaald door de algemene ruimten van het verzamelgebouw.
Genoeg vastgoedkennis
Volgens Newday had Sociëteit Vastgoed dat allemaal kunnen weten. Er was kennis van de vastgoedsector. In hun zoektocht naar kantoorruimte liet men zich bijstaan door de directeur van makelaarskantoor Rebo en een locatiemanager van Newday. Alles bij elkaar genoeg expertise om te begrijpen waar ze voor tekenden volgens Newday.
En mocht er toch twijfel over de omvang hebben bestaan, dan hadden ze de kantoorruimte bovendien zelf kunnen meten tijdens de bezichtiging. Twee van de vier lengtewanden stonden er al. Voor de meting van de breedte hadden ze een verdieping lager terecht gekund. De ruimten daar waren exact even breed als de ruimte die ze gehuurd hadden, aldus Newday.
Newday dacht er te makkelijk over
Volgens de rechter dacht Newday daar veel te gemakkelijk over. Sociëteit Vastgoed had nooit kunnen weten hoeveel van de bruto oppervlakte uit een aandeel in de algemene ruimte bestond. Ook niet wanneer zij als deskundig moeten worden aangemerkt of voldoende deskundig advies heeft ingewonnen. Newday heeft dus ten onrechte niet meegedeeld dat de netto oppervlakte 73 m2 is in plaats van 100 m2.
De verhuizing naar de Jansbuitensingel heeft alsnog plaatsgevonden. In plaats van Newday Offices Arnhem op nummer 30 is het Vestagebouw op nummer 5 de nieuwe thuisbasis.
De rechtszaak is begeleid door Amstel Advocaten, Mr. Nicolet Don. Amstel Advocaten is tevens member van het netwerk van Sociëteit Vastgoed.