‘Zorgvastgoed wordt booming business’
14 augustus 2021 

‘Zorgvastgoed wordt booming business’

Dat is de verwachting van vastgoedprofessionals, zo blijkt uit de Vastgoedmonitor van Vastgoedmarkt en USP Marketing Consultancy. Van de ondervraagden is 77 procent het eens met de stelling: ‘Door de toenemende vergrijzing zal de vraag naar zorgvastgoed sterk groeien.’

Dit zal geen niche blijven

Vooral ontwikkelaars hebben hoge verwachtingen van het segment zorgvastgoed: 89 procent verwacht sterke groei van de markt voor zorgvastgoed. Nu geldt zorgvastgoed nog als een niche, maar dat blijft volgens de totale groep ondervraagde vastgoedprofessionals niet zo. 66 procent verwacht dat het een van de belangrijkste asset classes in het vastgoed wordt.

De reden voor die hoge verwachtingen van zorgvastgoed, de vergrijzing, is tegelijkertijd aanleiding om juist minder van andere vastgoedsegmenten te verwachten. Van de ondervraagden denkt 60 procent dat in de toekomst minder kantoorruimte nodig is. Een kleine meerderheid van 47 procent tegenover 30 procent onderschrijft ook dat door de vergrijzing minder vraag zal zijn naar winkelvastgoed. Wel blijven wijkwinkelcentra belangrijk, verwacht 71 procent van de ondervraagden.

Zorgvastgoed is core

Het is niet de eerste keer dat voor zorg een toekomst als vastgoedsegment wordt voorspeld. Alleen vastgoed dat de vitale functies in een maatschappij ondersteunt, verdient het predicaat core, zei hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen. Brounen onderbouwde zijn uitspraak toen niet met demografische gegevens, maar met een analyse van wat werkelijk nodig is om een maatschappij draaiende te houden. Dat was medio april 2020, in de zesde week van de eerste lockdown.

We ervaren wat werkelijk van vitaal belang is

‘We ervaren nu welke sectoren werkelijk van vitaal belang zijn. We hebben de zorg nodig, een dak boven ons hoofd, eten en natuurlijk de dingen om onze huishoudens draaiende te houden. Als ik dat vertaal naar vastgoed, dan zit het laagste risico in ziekenhuisvastgoed, woningen, supermarkten en de logistiek voor de bevoorrading daarvan. Winkels voor de niet-dagelijkse behoeften zijn luxe, want online kun je ook slagen. Horeca is ook luxe. Zelfs een groot deel van de kantoren is niet noodzakelijk, merken we nu.’

Tot bittere einde thuis wonen

Slechts 7 procent gelooft niet dat zorgvastgoed een van de belangrijkste vastgoedcategorieën wordt. ‘Steeds meer mensen blijven tot het bittere einde thuis wonen’, valt te beluisteren. Beleid van de overheid en de zorgsector speelt daar een rol bij. ‘Extramuralisering van de zorg, oftewel het thuis blijven wonen en aldaar verzorgen van ouderen, zal niet afnemen, vanwege de relatief lage kosten ervan. Zorgvastgoed is relatief duur.’ Bovendien is er ‘te weinig zorgpersoneel voor (intramuraal) zorgvastgoed’.

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen