In het kort
- Nederland zit in het economische hart van Europa, daarom ziet BNP Paribas het als een uitgelezen land om in te investeren.
- Geert Lippens is door de Franse bank aangesteld om jaarlijks 6% à 7% omzetgroei te realiseren.
- Het personeelsbestand groeit, maar krapte op de arbeidsmarkt kan volgens de bank een probleem worden.
- BNP Paribas zag afgelopen jaar kans met 6% tot 7% te groeien in Nederland, een markt die door analisten als verzadigd wordt gezien. Dat groeitempo wil de Franse bank vasthouden, maar de krapte op de arbeidsmarkt zou het Nederlandse filiaal parten kunnen spelen, zegt directeur Geert Lippens.
In Europa denkt BNP Paribas sterk te kunnen groeien in een gebied dat bekend is komen te staan als de 'Blauwe Banaan'. Het was de Fransman Roger Brunet die eind jaren tachtig het dichtbevolkte en verstedelijkte gebied tussen Londen en Milaan, het economische hart van Europa, op een kaart blauw kleurde. Met het geografische concept van de 'Blauwe Banaan' werd hij beroemd.
'Er zit heel veel rijkdom in deze corridor, veel industrie en bedrijvigheid', zegt bankier Geert Lippens. 'Voor BNP Paribas is het een uitgelezen regio om in te investeren, niet in de laatste plaats in Nederland.' In de strategie van de grootste van Europa is Nederland tot groeiland bestempeld. Twee jaar geleden kreeg Lippens vanuit Parijs de opdracht om vanuit Amsterdam de markt te bedienen en jaarlijks 6% à 7% omzetgroei te realiseren, dat lukte in coronajaar 2020.
De wortels van BNP Paribas gaan in Nederland meer dan honderdvijftig jaar terug naar de Credit- en Deposito Bank en de latere, gedeeltelijk Amsterdamse zakenbank Paribas (die in 2000 fuseerde met BNP).
De huidige Nederlandse tak van de bank bestaat uit tien onderdelen die het hele financiële spectrum bestrijken, van vermogensbeheer tot verzekeringsproducten, met uitzondering van retail. Klanten zijn bedrijven die minimaal €250 mln omzet draaien, kleinere als ze innovatief zijn, en ook pensioenfondsen en verzekeraars. Het zijn doorgaans internationaal georiënteerde partijen die gebruikmaken van het mondiale netwerk van de bank.
Lippens, geen familie van de oude Fortis-topman Maurice Lippens, zegt het niet expliciet, maar nu Nederlandse concurrenten hun mondiale netwerk inkrimpen of zelfs helemaal opdoeken, springt BNP Paribas graag in het gat dat Rabobank, ABN Amro en ING laten liggen.
'We staan nooit op de bühne, zijn degelijk en bouwen onze business graag rustig uit', zegt Lippens vanaf de derde verdieping van The Bank, het gerenoveerde oude hoofdkantoor van ABN in Amsterdam. Met twaalfhonderd à dertienhonderd werknemers is de Nederlandse tak van BNP Paribas overigens naar eigen zeggen de grootste buitenlandse bank van het land. Ter vergelijking, ABN Amro had er eind vorig jaar iets meer dan 15.000; BNP Paribas overigens wereldwijd ruim 193.000.
Meer commissie-inkomsten
Lippens is de afgelopen twee jaar bezig geweest om van de tien onderdelen één bank te maken door ze veel meer samen te laten werken en meer aan crossselling te doen. Net als alle banken probeert BNP Paribas meer commissie-inkomsten te genereren. De lage rente maakt het immers steeds lastiger om geld te verdienen met kredieten. Lippens bevestigt evenwel dat het aandeel van commissies in de totale pot aan inkomsten van de banken in de wereld nauwelijks groeit. 'Als wij meer naar ons toe willen trekken zullen we dus ons marktaandeel moeten verhogen.'
De ambitie om gestaag te groeien vertaalde zich vorig jaar in een stevige toename van het personeelsbestand in Nederland. Alleen al bij de zakenbankafdeling kwam er 88 werknemers bij. De Belgische bankier vreest echter dat het steeds lastiger wordt om goed en liefst jong personeel te werven, zeker nu de arbeidsmarkt bij het herstel na de coronapandemie zo krap is geworden.
'Vooralsnog lukt het nog om mensen te vinden, maar als ik verder de toekomst in kijk, is het wel een bron van zorg.' Er staat een strijd om talent op stapel, zegt Lippens, maar hij vertrouwt erop dat de mondiale aanwezigheid van BNP Paribas en de kansen die dit biedt, potentiële werknemers aanspreekt.