Herstel Amsterdamse kantorenmarkt zet naar verwachting door

Herstel Amsterdamse kantorenmarkt zet naar verwachting door

Het herstel van de Amsterdamse kantorenmarkt is in het tweede kwartaal van 2021 ingezet, blijkt uit de meest recente marktcijfers van vastgoedadviseur CBRE. Meerdere indicatoren wijzen op herstel.

Zo is de stijgende leegstand van de afgelopen periode nagenoeg tot stilstand gekomen op 5,9% van de  totale kantorenvoorraad. Tegelijkertijd is het verhuurvolume in het tweede kwartaal van 2021 met 56.000 vierkante meter beduidend hoger dan in het eerste kwartaal van 2021, toen 31.000 vierkante meter verhuurd werd.

Herstel zet naar verwachting door

Ook het aantal bedrijven dat actief op zoek is naar kantoorruimte is sterk gestegen. In Amsterdam werd in juni 29% meer kantoorruimte gezocht dan in april vorig jaar, gemeten in vierkante meters. Het aantal bedrijven dat momenteel nieuwe kantoorruimte zoekt, steeg met 77%, van 82 naar 145. Het is vooral de nationale en internationale techsector die zich actief meldt op de Amsterdamse kantorenmarkt, maar ook de zakelijke dienstverlening is in beweging gekomen

“Inmiddels is gebleken dat een flink deel van de Amsterdamse kantoorgebruikers niet of nauwelijks geraakt wordt door de recessie. Veel bedrijven uit bijvoorbeeld de techsector groeien en zijn op zoek naar meer mensen én naar meer ruimte,” aldus Bart van Eerd, Senior Director A&T Amsterdam bij CBRE. “Deze partijen hebben de afgelopen maanden goed over hun huisvesting nagedacht en zijn nu concreet op zoek naar nieuwe kantoorruimte, soms ter vervanging, maar meestal ter uitbreiding.”


Hybride werken

Van Eerd: “Het thuiswerkeffect op de kantorenmarkt lijkt geen substantieel effect te hebben op de leegstand in de Amsterdamse kantorenmarkt. We zien dat bedrijven in hun huisvesting wel nadrukkelijker rekening houden met thuiswerken, maar nu blijkt dat dit per saldo niet leidt tot een toename van de leegstand.”


Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen