Wat gaat Biden doen in de eerste weken en maanden van zijn termijn?
Vlak voor de verkiezingen schetsten we een beeld van de energie- en klimaatambities van de presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden. Waar de eerste vrij beknopt was, presenteerde Biden het Clean Energy Revolution Plan, een strategie waarmee de VS in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Maar hoe wil de nieuwe president dit ambitieuze doel behalen? In een tweeluik gaan we op zoek naar het antwoord op deze vraag. Met vandaag deel 2: wat kunnen we op de (zeer) korte termijn verwachten?
Een beroemd wapen dat door praktisch alle beginnende presidenten wordt gebruikt is het uitschrijven van ‘executive orders’, decreten in het Nederlands. Dit zijn door de president ondertekende plannen die sturing geven aan het verwachte beleid. Een decreet omzeilt het Amerikaanse Congres en geldt als startschot voor de net aangestelde ambtenaren. Alhoewel een decreet geen wet is, en met één streep door de volgende president teniet gedaan kan worden, is het wel een manier om snel aan de slag te gaan.
Benieuwd wie Biden selecteerden voor zijn klimaatteam, lees dan deel 1 van dit tweeluik.
Biden heeft decreten al klaar
In de eerste week van het presidentschap van Trump tekende hij onder andere een decreet voor de versnelde aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen en een plan dat opdracht gaf tot de bouw van een muur tussen de VS en Mexico. President Biden is van plan hetzelfde instrument te gebruiken voor het versneld opstarten van zijn klimaatplannen.
Volgens het Climate Plan staan er in elk geval tien klimaatgerelateerde decreten op de planning:
1. Drastische vermindering van de methaanuitstoot door olie- en gasbedrijven.
2. Government Procurement (openbare inkoop) aansporen om het jaarlijks budget van 500 miljard dollar te besteden aan uitstootvrije voertuigen.
3. Het verduurzamen van alle overheidsgebouwen.
4. Het terugdringen van broeikasgassen door de transportsector, door onder andere in te zetten op elektrificatie.
5. Investeren in duurzame biobrandstoffen en het creëren van banen in deze sector.
6. Het besparen van consumentengeld door energiezuinige apparaten en gebouwen.
7. Ervoor zorgen dat elke federale infrastructuurinvestering de klimaatvervuiling moet verminderen.
8. Overheidsbedrijven verplichten om klimaatrisico’s en de uitstoot van broeikasgassen in hun activiteiten en toeleveringsketens openbaar te maken.
9. Bescherming van de biodiversiteit, het vertragen van uitstervingspercentages en landschapsbehoud van Amerikaanse natuurgebieden.
10. Het permanent beschermen van het Arctisch gebied en gebieden die ‘zijn beschadigd door het beleid van president Trump’. Het verbannen van nieuwe olie- en gasprojecten in beschermde gebieden, het opzetten van herbebossingsprojecten en het ontwikkelen van duurzame energiebronnen op federaal gebied, met als doel om offshore windenergie te verdubbelen in 2030.
Decreten zeggen veel over hetgeen waar een president voor staat, maar minder over de praktische uitvoerbaarheid. En in hoeverre decreten daadwerkelijk realiteit worden is altijd maar de vraag. Zo lukte het Obama, ondanks een decreet niet om gevangenissenkamp Guantanamo Bay te sluiten, en ook de omstreden muur van Trump is slechts deels van de grond gekomen.
Bidens plannen voor de komende jaren
Nadat bovenstaande decreten het Witte Huis hebben verlaten, kan Biden zich richten op de lange termijn plannen. Zo wil de nieuwe president wettelijkbindende emissiereducties voor vervuilende bedrijven invoeren die hen, ook na zijn ambtstermijn, moeten binden aan het overkoepelende doel van een klimaatneutraal Amerika in 2050.
Daarnaast wil Biden sterk inzetten op onderzoek en technologie met de ‘allergrootste investering in duurzame energie en innovatie ooit’; zo’n 400 miljard dollar verspreidt over tien jaar. Ook wil Biden toptalent samenbrengen in een nieuwe organisatie genaamd ARPA-C, the Advanced Research Projects Agency on Climate. Focuspunten van deze organisatie zullen zijn: elektriciteitsopslag, nucleaire reactors, duurzame airconditionings, CO2-opvang en nog veel meer.
Plannen genoeg, nu de praktijk
Van de nieuwe president van de VS kan in ieder geval niet gezegd worden dat het hem ontbreekt aan visie op het gebied van het klimaat. Bovenstaande informatie is slechts een kleine greep uit het omvangrijke Climate Plan. Biden heeft plannen om de luchtvaart aan te pakken, de landbouw te vernieuwen, elektrische auto’s te promoten en nog veel meer. In hoeverre de plannen van Biden voet aan de grond krijgen, zal de komende vier jaar moeten blijken.
Meespreken over duurzaamheid?
Wil jij meespreken over duurzaamheid en de uitvoering hiervan? Deel jouw inzichten dan tijdens het gesprek met de leiders op dit gebied op 26 Jan as!
Meld je aan voor het WEBINAR: Hét Circulaire Antwoord voor de Vastgoedsector
Sprekers:
Yvette Watson – PHI Accelerator
Paul Wessels – Newcorp
Janneke Leenaars – Interface
Peter Vermeer – Rijksvastgoedbedrijf
Jan van der Doelen – ING
Moderator:
Claudia van Haeften – Sociëteit Vastgoed