Interface lost belofte in aan oprichter en werkt CO2-negatief

Interface lost belofte in aan oprichter en werkt CO2-negatief

Interface lost belofte in aan oprichter en werkt CO2-negatief met nieuwe tapijttegels: "Veel mensen moeten het eerst zien voordat ze het geloven"

De tapijttegels van Interface waren al klimaatneutraal, nu zijn ze ook nog eens CO2-negatief. Het is de meest recente mijlpaal in de missie Climate Take Back van tapijtfabrikant Interface. Director European Technology Peter Vogel kan als geen ander inspirerend vertellen over hoe hij geraakt werd door de boodschap van oprichter Ray Anderson van Interface en hoe hij lering trok uit de natuur door naar buiten te staren.

Voor Peter Vogel begon het allemaal met de visie van oprichter Ray Anderson van Interface. “Toen ik aan boord kwam, was die nét opgeschreven. Er stond al: become restorative, maar we hadden toen nog geen idee hoe.” Anderson (overleden in 2011, red.) doorliep in 1994, een persoonlijke transformatie en stelde zichzelf ten doel  Interface te veranderen: van een op fossiele grondstoffen leunend bedrijf naar een organisatie die geen negatieve impact meer heeft op het milieu Anderson's uiteindelijke doel: een herstèllende manier van werken.

“Wil je herstellend zijn, dan moet je CO2-negatief zijn”

Vogel is nog altijd zeer geïnspireerd door Anderson. “De eerste missie, genaamd Mission Zero, had als doel uit te komen op een uitstoot van CO2.” Hij herinnert zich dat collega’s zeiden, op nul? En wat bedoelen we daar precies mee?” Vogel is heel praktisch en haalt zijn schouders op. Het was voor hem zo duidelijk als wat. “Ik gaf als antwoord, welk deel van nul snap je niet? Nul is nul. Maar uiteindelijk is nul ook niet voldoende. Wil je herstellend zijn, dan moet je CO2-negatief zijn.” Hij moet lachen. “Daar moeten we nog een beter woord voor vinden, want in dit kader is negatief natuurlijk juist positief.”

Lessen uit de natuur

Vogel is als hoofd van Research & Development, Engineering en Maintenance verantwoordelijk voor de technologische innovatie van Interface tapijttegels binnen Europa. Met een team van twintig slimme koppen werkt hij elke dag weer, met zijn Research en Development-collega’s wereldwijd, aan alle ontwikkelingen. Dat is succesvol geweest, want Interface heeft het Mission Zero succes van Ray Anderson in 2019 kunnen vieren.

Volgend doel is de missie die in 2040 bereikt moet zijn: de Climate Take Back. Vogel: “Je wilt steeds minder impact maken. Met gerecycled materiaal kom je een heel eind, alleen word je daarmee nooit CO2-negatief. Het beste wat je daarmee kunt bereiken is CO2-neutraal.” En Vogel wilde meer dan dat. Vanuit zijn kantoor heeft hij er veel over nagedacht, en keek hij daarbij letterlijk uit zijn raam. Hij staarde ook naar buiten met een doel.

“Met gerecycled materiaal word je nooit CO2-negatief”

“Je ziet dan dat de natuur het voor elkaar heeft. Elke boom neemt CO2 op en zet die om in koolhydraten en zuurstof.” Bij het team van Vogel ging er een lichtje branden. “Dat principe hebben we toen zelf toegepast. In 2013 hebben we een onderzoeksinstituut in arm genomen, met de vraag: hoe kunnen we met biobased-materialen producten maken die ons helpen de CO2-voetafdruk te verlagen of zelfs CO2-negatief te krijgen? We hebben proeven gedaan en voorbeelden gemaakt. En uiteindelijk een idee uitgewerkt om een nieuwe proefopstelling in de fabriek te bouwen. Die opstelling moest ons de flexibiliteit geven om een nieuwe achterkant van onze tapijttegel te fabriceren.”

Vogel vertelt hoe ze deze poefopstelling intern presenteerden om te vragen of hier budget voor was. “Er waren nog geen financiële resultaten die we konden laten zien. Het ging puur om het krijgen van vertrouwen om de voglende stap te kunnen zetten. En dat vertrouwen kregen we. Daar is Interface echt vooruitstrevend in, we doen het gezamenlijk.” Dankzij de investering in de nieuwe opstelling konden proeven worden gedaan en de eerste paar tegels met de nieuwe achterkant worden geproduceerd.

Lees ook: Als het land van de rijzende zon.

Met materiaal- en productinnovatie naar CO2-negatief

In dit onderzoeksproces was de grootste vraag waar de afdeling van Vogel tegenaan liep, hoe ze het hele product CO2-negatief konden krijgen. Vogel: “Dat betekende dat we de CO2-voetafdruk van bijvoorbeeld het garen moesten zien te vereffenen dat gebruikt wordt in de tegels. Want al gaan we uit van het laagste impact garen, CO2-negatief is garen nooit. Dus hebben we gekeken hoe we het gehele product CO2-negatief konden krijgen.” De achterkant, of zogeheten backing, van de tapijttegel is door de innovatie van het biocomposiet, gemaakt met CO2-negatieve materialen. Het lukte om de concentratie van de CO2-negatieve materialen nog hoger te krijgen en daarmee ook het héle product CO2-negatief, van wieg tot poort.

“We hebben laten zien dat het kan”

“Het eerste prototype hebben we met de hand gemaakt op het lab, en in 2017 gepresenteerd. Tenslotte hebben we die productierijp gemaakt. Met de officiële lancering in 2021 hebben we laten zien dat het kan.” De grootste stap in de ontwikkeling was dat Interface voor de achterkant van deze tapijttegel snel hergroeibaar plantbased materiaal heeft gebruikt. Vogel: “Dat vroeg een hele innovatieslag, omdat tapijttegels lang mee moeten, en biobased materialen normaliter snel verteren. Het blijft ons doel natuurlijk om producten te maken van uitstekende kwaliteit en met een lange levensduur."

Lees ook: “Als je een negatieve CO2-onderneming wilt zijn.”

Eerst geloven

Niet alleen was het een zoektocht naar de juiste materialen, ook intermenselijk kwam Vogel nog wel eens uitdagingen tegen. In een traject op weg naar baanbrekende resultaten, heb je mensen nodig. Mensen met een innoverend vermogen. “Je begint aan iets nieuws, iets anders, wat nog nooit eerder is gedaan. Dan heb je ook mensen die sceptisch zijn, die zeggen, dat kan niet, dat werkt nooit. Veel mensen moeten het eerst zien voordat ze het geloven. Als je met innovatie bezig bent, moet je eerst ergens in geloven, om het daarna pas te zien. Dat is een principieel verschil.”

Vogel wil overigens helemaal niet zeggen dat de ene houding beter is dan de andere. “Sceptische mensen hebben we ook nodig, zij zetten dingen in perspectief en dagen ons uit.” Zo leerde hij ook hoe mensen verschillend tegen bijvoorbeeld proeven aankeken. Sommigen zaten onderweg met de handen in het haar, omdat volgens hen een proef totaal was mislukt. Vogel: “Maar ik zeg steevast, een mislukte proef bestaat niet. Er komt altijd een resultaat uit. Het kan tegenvallen, het kan niet zijn wat je verwacht, maar juist dát zijn de proeven waar je wat van leert. Daar ga je weer mee verder.”

“Een mislukte proef bestaat niet, er komt altijd een resultaat uit”

Dat Vogel geen last heeft van faalangst, helpt hem – en zijn afdeling – hier zeker mee. Een andere lesson learned van dit traject, is dat duidelijk werd hoe kwalitatief goed de oorspronkelijke backing van de tapijttegel was. “Het was wel lastig om de eigenschappen van onze Graphlex bitumen te evenaren met betere biobased materialen.” Maar het is gelukt: “We hebben gekeken naar het beste materiaal om te gebruiken in combinatie met een speciaal proces. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in wat we nu net gelanceerd hebben: de eerste CO2-negatieve tapijttegels van Interface met de CQuest BioX backing. De combinatie van deze backing met de speciale garens en tuftprocessen maakt de tapijttegel van wieg tot poort CO2-negatief.”

Per saldo beter

Dat Vogel gedurende het hele proces gemotiveerd bleef, lag aan de inspirerende visie van Ray Anderson, maar ook aan zijn persoonlijke credo: doing well by doing good. “Uiteindelijk weet je dat doing good het enige juiste is om te doen. We moeten de wereld beter maken, niet slechter. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat ik dat in mijn werk kan doen, is geweldig interessant.”

En ook al kan Vogel goed vooruitkijken, zelfs dromen van processen uit de natuur, hij is ook nuchter. Hij ziet dat je niet alleen techniek, maar ook financiën nodig hebt. “Zonder winst houden ontwikkelingen op. Het leukste is om een balans te vinden tussen die twee.” Vogel veert op, want ook dat is een aardige les die hij heeft geleerd in al die jaren. “Als je producten gaat verduurzamen, kost de ontwikkeling daarvan altijd geld. Maar als deze producten op termijn duur blíjven, dan weet je dat er iets niet goed gaat, dat er verborgen kosten zijn. Een goed product zal op grotere schaal worden gemaakt en dus in kosten per saldo afnemen.”  

Lees ook: “We zien koolstof niet als vijand.” 

Toekomstdromen

Vogel is tevreden met het succesvolle CO2-negatieve product van Interface. “Maar we zijn er nog niet. We hebben nu een CO2-negatief product van cradle to gate, maar uiteindelijk willen we ons hele product-portfolio zo krijgen. En dan bedoel ik álle producten, ook die waar veel meer garen in zit.” Uiteindelijk wil hij zelfs de totale levenscyclus CO2-negatief maken. “Dat is nog veel moeilijker, want dan kijken we ook naar het gebruik van de producten. Het tapijt moet bijvoorbeeld ook schoongemaakt worden, hoe pakken we dat aan?” Vogel lacht: “Belangrijk voor de Climate Take Back, is hergebruik. Onze tapijttegels zijn van hele hoge kwaliteit, ze kunnen zeker vijftien jaar mee. Maar mensen willen vaak na een jaar of zeven iets anders. Herbruik is daarom ook een speerpunt voor ons.”

Rimpeleffect

Om de missie te verwezenlijken, werkt Interface natuurlijk ook samen met haar leveranciers. Vogel: “Dat is het mooie: onze invloed gaat via klanten en leveranciers verder dan ons eigen netwerk. Het is dat rimpeleffect wat je in het water ziet als je daar een steentje in gooit. Want leveranciers hebben ook weer klanten waar zij mee praten en zo wordt het effect steeds groter.” Daarnaast leggen Vogel en zijn collega’s aan iedereen uit waar Interface staat, en wisselen ze graag leerervaringen uit. “En je ziet, de ene leverancier is nog niet zo ver als de andere. Dan zeggen we, het geeft niet, we weten ook hoe we zelf begonnen zijn.”

“Onze invloed gaat via klanten en leveranciers verder dan ons eigen netwerk”

Vogel kijkt vrolijk. “Dan kan je ze ook meenemen op je reis. Zowel de technische als de financiële mensen. Als het product technisch beter wordt, heb je minder onderhoud en wordt het in zijn geheel ook weer goedkoper.” Vogel hoopt dat nog veel meer mensen hen gaan volgen. “Dat we het allemaal doen. Dat we de doelstelling van 2040, om een CO2 negatieve onderneming te zijn, halen. Het mooie is, dat Ray Anderson die missie op fantastische wijze heeft weten over te brengen in het bedrijf. Zo goed, dat die missie niet meer van Ray is. Het is nu ónze missie. Dat merk je bij iedereen die bij ons werkt. Dat maakt de missie ook zo krachtig.”

 Op 18 november 2021 organiseert Sociëteit Vastgoed met Interface het Circulaire congres voor de Vastgoedsector. Aanmelden is reeds mogelijk: https://societeitvastgoedeu.plugandpay.nl/checkout/november-18-2021-circulair-congres

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers. Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen