Sociëteit Vastgoed kijkt terug op de week

Sociëteit Vastgoed kijkt terug op de week

We zijn hier vorige week mee begonnen en dankzij de enthousiaste reacties besloten we hier een gewoonte van te maken, dus nemen we je opnieuw graag mee op wat er deze week gebeurde in de sector en binnen ons netwerk.

Mooi nieuws natuurlijk dat Marcel Doornkamp MRICS, van Real Effect, deze week ons netwerk heeft versterkt, net als Hein Wegdam van ING. Heel hartelijk welkom, of beter gezegd Welkom Thuis! Fijn om de kennis, expertise, informatie en samenwerkingen met elkaar weer verder te kunnen brengen, te implementeren en uit te kunnen voeren.

Chepri Particuliere Beleggers
 

 Waar we bij Chepri deze week van opschrokken was van de berichten over wat exact een van de redenen is geweest van de start van dit netwerk en de educatie voor particuliere beleggers. Niet alleen in het FD, maar ook door Vastgoedmarkt en op andere social media platformen werd hier druk over gesproken. Het gaf in ieder geval wel aan dat wij op dezelfde voet door moeten gaan om beleggers kwalitatief te ondersteunen, te adviseren, te begeleiden, te informeren en hen direct in contact te brengen met vastgoedadviseurs, makelaars, financierders, verhuuradvocaat en de fiscalist zodat er direct en actief een positief vervolg gerealiseerd kan worden. Zeker nu we ook de contactgegevens van de professionals aan de website hebben toegevoegd, waar men direct contact mee op kan nemen wanneer men vastgoed wil aankopen, of als men wil investeren in vastgoedfondsen, biedt dit een directe toegang tot de experts uit de branche. Als stichting wensen we ook op deze wijze de sector verder te versterken door de mogelijkheid te bieden te bouwen van een duurzame en kwalitatieve vastgoedportefeuille. En dat kreeg deze week natuurlijk ook een extra mooie invulling door het boekje wat drs. Esther Dekker MSV deze week aan haar relaties verstuurde met beleggingstips, waarin zij op laagdrempelige wijze artikelen deelde uit de praktijk.

Vastgoedbeurs Expo Real

Ander nieuws was dat we veel gebeld zijn over onze activiteiten tijdens Expo Real. En het was fijn hier een uitnodigende reactie op te kunnen geven. Niet alleen organiseren wij een vastgoed relatiediner in de binnenstad van München, we organiseren een ontbijt op de stand, plus wij nodigen jou van harte uit bij de borrel die we ter plekke realiseren, in samenwerking met Real Asset Media. Dit jaar zullen we onze eigen stand hebben, in de Investors Lounge, samen met 10 van onze leden. We bieden je daarnaast ook de mogelijkheid tot verdere media zichtbaarheid door onze samenwerking met Consult Media. Daar gaan we je snel meer over vertellen want uiteraard kun jij sowieso uitzien naar een dagelijkse beursnieuwsbrief, fotorapportages, video’s, interviews en meer up to date informatie over de sector en onze relaties ter plekke.

Residentieel vastgoed

Het was even slikken toen we lazen wat er gedeeld werd over de overdrachtsbelasting. Zo lazen we dat de regering heel goed wist waar ze mee bezig was toen ze de korting van de overdrachtsbelasting voor starters en de verhoging voor beleggers invoerden. Niet prettig, want de beleggers draaiden hierdoor voor deze maatregel op en het heeft de woningmarkt daarnaast zeker niet verder geholpen, terwijl dat juist zo noodzakelijk is. We zijn dan ook blij te vermelden dat direct na de zomerstop we actief vervolgen met grote Nederlandse vastgoedpartijen die samen wensen te werken om hier juist een positieve incentive aan te geven. Wonen en dan met name betaalbaar wonen staat hoog op deze agenda en vanuit dit team van experts gaan we jou graag meenemen op proven concepts, mogelijkheden en directe toepassingen. Het was dan ook interessant te vernemen dat vanwege de grote vraag naar betaalbare woningen, de gemeenten weer oppakken wat marktpartijen lieten liggen, vanwege de rendementseisen. We kijken ernaar uit te kunnen gaan delen dat gemeenten actief met hun grondbeleid aan het werk gaan.

Retail

De coronacrisis is op z’n retour maar hakt er nog steeds in bij het AEX-fonds, vertelde men ons. Waar vorig jaar de beurskoersen al implodeerde en huurinkomsten daalden, gingen veel winkelcentra begin dit jaar nog eens dicht. Hierdoor kelderden de huurinkomsten met een kwart ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De beleggers van een aantal fondsen kampen met de schommeling ten opzichte van de waarde van het vastgoed, loan to value tussen de 40 en 45%. Daarnaast is de waarde gedaald door de coronacrisis, terwijl sommige vastgoedbedrijven juist voor extra financiering schulden moesten aantrekken, terwijl het voor velen de ambitie is de belangrijke schuldgraadmeter onder de 40% te houden, wat betekent dat de ratio omlaag zou moeten. Een dergelijke termijntrend is lastig voor winkelcentra, zeker door het populaire online winkelen. En ook door winkelsluitingen zagen vastgoedbeleggers de huurinkomsten verder dalen.

Een van de redenen dat wij een Retail team aan het formeren zijn, om de sector hier verder over te informeren. Dat retailers zich ook op alternatieve wijze inzetten voor nieuwe mogelijkheden laat de Bijenkorf zien door nieuwe vintage- en tweedehandsmerken toe te voegen aan het duurzame assortiment. Zalando heeft het tweede kwartaal afgesloten met een omzet van ruim 2,7 miljard euro, wat een groei betekent 34 procent ten opzichte van vorig jaar. Zalando geeft aan dat de groei te danken is aan de aanhoudend sterke vraag naar online winkelen.

Duurzaam

En tenslotte spraken we deze week met Interface, die als unieke globale organisatie met CO-2 negatief resultaat werkt, een succesvol product. “Maar we zijn er nog niet. We hebben nu een CO2-negatief product van cradle to gate, maar uiteindelijk willen we ons hele product-portfolio zo krijgen”. We bespraken met elkaar de voorbereiding op het circulaire congres voor de vastgoedsector wat we op 18 november as als een festival zullen gaan organiseren, met kennistafels, workshops, een tour, masterclass en alles waar we de sector mee kunnen verbinden in de doelstellingen tot duurzame opvolging en invulling van de circulaire economie. Het interview wat we hadden deze week met het bureau wat in opdracht van Centraal Beheer onderzoekt hoe ver de sector is met duurzame doelstellingen, konden we ondanks uitspraak van Blackrock dat duurzaam beleggen geen nut heeft, gelukkig actief meenemen op de aanwezige proven concepts, de concrete handvatten, plus de mogelijkheden die toegepast worden voor houtbouw, de vrij toegankelijke webinars die elke maand georganiseerd worden over de SDG’s om bewustzijn te stimuleren. Plus de informatie leveren die beschikbaar is voor watermanagement en de noodzaak, rendement en risk van embodied carbon.

Meet us here!

Wij staan klaar om jou weer te verwelkomen! De meetings gaan deze maand weer van start, dus wil je erbij zijn, laat het ons dan weten door je aan te melden voor de unieke events, of relatie versterkende bijeenkomsten.

Alleen al in augustus kun je uitkijken naar zeilen op een professioneel zeilschip, een masterclass in Scheveningen, een cursus kleiduivenschieten voor young executives met een lunch en borrel, het webinar wat je meeneemt op SDG 11, en je alles vertelt over duurzame steden en gemeenschappen, de vastgoedradioshow met de visie van de jonge vastgoedprofessionals eind van deze maand en natuurlijk de meeting bij Ditt in Amsterdam waar je een kijkje in de keuken krijgt van de invullingen van een flexibel kantoor, turn-key projectinrichtingen en prachtige kantoor(bouw)projecten.

Meteen starten met vastgoededucatie? Goed plan. De cursus particulier beleggen kun je direct starten terwijl de online modules met vastgoededucatie in de SV app zijn voor onze leden 24/7 vrij toegankelijk zijn.

Tot Sociëteit Vastgoed, we wensen je een mooi weekend en goede week toe!

Lieve groet,

Claudia van Haeften MBA MSV

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen