Retail
Sociëteit Vastgoed
Retail
01/31/2025
4 min
0

Kansen en Uitdagingen in de Retailsector: Een Terugblik op 2024 en Vooruitblik naar 2025

01/31/2025
4 min
0

Kansen en Uitdagingen in de Retailsector: Een Terugblik op 2024 en Vooruitblik naar 2025

Een waardevol en energiek gesprek met het retailexpertteam Sociëteit Vastgoed, meteen terugblik op 2024 en visie op 2025:

De retailsector heeft in 2024 significante veranderingen ondergaan, wat fundamentele vragen oproept over de toekomst van winkelvastgoed. Dit artikel, samengesteld met input van ons expertteam, biedt een grondige blik op de recente investeringen, trends, en strategieën die essentieel zijn voor onze leden binnen de retail- en vastgoedsectoren. 

Ontwikkelingen in 2024: Beweging en Transformatie

In 2024 zagen we veel beweging binnen de retailsector, ook door de groei van globale ketens, de opkomst van nieuwe ondernemingen, gemeenten die een meer actieve rol speelden door het aanjagen van subsidies, de opkomst van enthousiaste ondernemers, en het stimuleren van investeringen door vastgoedeigenaren.

Het afgelopen jaar was ondanks een uitdagend economisch klimaat dan ook dynamisch te noemen. Projecten zoals het Alexandrium van Klepierre, wat door Architekten.Cie is begeleid, heeft aangetoond dat renovatie, de installatie van moderne installaties, en een goede samenwerking tussen retailers en vastgoedeigenaren tot een stijging van het aantal consumenten kunnen leiden. De nadruk bij de transformatie benadrukt de toenemende focus op sfeer, kwaliteit en beleving, wat essentieel is in het aantrekken en behouden van klanten. Ook de vergroening van stadscentra, zoals het terugbrengen van waterpartijen, speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de gewenste beleving voor de consument.

Winkelen gaat daarbij ook steeds meer over Food & Beverage. Echter, de functiemix in de centra levert niet direct meer bezoekers op, en daarbij past het stedelijk programma mixen met het winkelprogramma vaak niet in het fonds van de eigenaar.  Wat wel positief te noemen is, is dat stads- en retailvernieuwing veel mogelijkheden biedt, hierdoor kunnen meer meters geactiveerd worden.

Trends, diversificatie, perceptie en nieuwe winkelformules

We spraken actief en geanimeerd over trends, en de diversificatie die afneemt binnen winkelcentra. Nieuwe winkelformules van jonge ondernemers werden in 2024 warm onthaald, omdat zij direct inspelen op de behoefte van de klanten van vandaag.

Investeringen waren defensief, er zijn geen nieuwe meters toegevoegd, terwijl de verduurzaming een upgrading heeft gekregen, want dat levert immers punten op. Veel winkels zijn vorig jaar (of begin dit jaar) uit het straatbeeld verdwenen, terwijl de laatste weken veel directieleden van grote retailorganisaties uit de organisatie zijn gestapt.

De consument en de 'cost of living'

We waren het eens, er zijn altijd kansen. Consumenten hebben veel te besteden, er is in 2024 weer voor 24 miljard gespaard door de Nederlandse bevolking. Retail werd ervaren als hectisch, de slechte pers had een duidelijke impact, met het bijbehorende sentiment. Food in retail heeft een moeilijke tijd gehad, door stijgende kosten, waarbij de prijzen niet doorbelast worden aan de consument. Ook bij non-food lagen de omzetten onder druk, de kosten namen toe. Slechts een beperkt gedeelte van het inkomen van de consument komt, ondanks de hoge spaarrekening, in de winkelstraat terecht, door de hogere kosten voor het leven en de kosten van alledaagse boodschappen.

De Visie voor 2025: Innovatie en Aanpassingsvermogen

  • Kijkend naar 2025, is het duidelijk dat retailondernemers en vastgoedeigenaren blijvend dienen te innoveren. De duurzaamheidsslag wordt actief doorgezet. Banken lopen voorop op wetgeving, net als vastgoed en dat biedt kansen.

  • Grote ketens kunnen veel leren van kleinere ondernemers aan kracht, innovatie en creativiteit. Ze zouden net als de kleinere ondernemers meer kunnen inzetten op wat ze concreet voor de klant doen, en daarbij hun verhaal kunnen delen.

  • De combinatie van relevantie tussen steden en lokale ondernemers, stadspartners, onderwijs en vastgoed zou in 2025 het verschil moeten gaan maken in de centrumgebieden.

  • Wat tevens een belangrijke vraag is, is wie is er verantwoordelijk voor verduurzaming? Is dat de retailer, de eigenaar of de gemeente? De focus dient daarbij steeds meer te liggen op sociale duurzaamheid, community-building, relevante impact en zeker ook op de lokale impact en de buurt.


societeit vastgoed

Conclusie: Invulling geven aan een Innovatieve Toekomst

Terwijl we naar 2025 kijken, is het duidelijk dat de retailsector zich zal blijven aanpassen aan snel veranderende omstandigheden. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van retailers, vastgoedeigenaren, investeerders en gemeenten. Door de krachten te bundelen, kunnen we ervoor zorgen dat de retailmarkt niet alleen veerkrachtig is, maar ook klaar is om te innoveren in de toekomst, met een focus op duurzaamheid, technologie en uitzonderlijke klantbeleving.

Met dit artikel willen we onze leden meenemen op de kennis en expertise die ons expertteam heeft gedeeld, en samen invulling geven toekomstbestendige retailomgeving door onze agenda hierop af te stemmen.

Agenda 2025 expertteam Retail Path

Snelheid, Trends en de gewenste Consument

Het belang van technologie in de retailsector kan niet worden onderschat. Innovaties zoals AI en machine learning stellen ons in staat om consumentengedrag te voorspellen en hier proactief op in te spelen. Het inzetten van deze technologieën helpt bij het verlagen van kosten en het verhogen van efficiëntie, terwijl het tegelijkertijd de deur opent naar nieuwe retailmodellen en -strategieën. "Wereldwijde ketens pakken grote omzetten terwijl wij als Nederland de focus leggen op de douane met inklaren, wetten, regelgeving en een afwachtende houding". Hierdoor gaan business modellen geraakt worden. Europa focust op afspraken maken, USA op groei, laten we als retail deze focus inzetten en intrinsiek groeien, in plaats van lineair denken en acteren.

Nieuwe, innovatieve oplossingen voor winkelcentra (sport, medisch, dealer, schoonheidssalon).

Is dit een goede en gewenste ontwikkeling? Hoe combineren we vastgoed met de actieve stad? Ook in relatie tot de veranderende mentaliteit van ondernemers?

Hoe geven we invulling aan de fysieke winkel en GEN Z?

Hoe ontmoeten we elkaar in de binnenstad? Nu en in de toekomst? Wat zijn de kopersgroepen? Wat is de gewenste fast-fashion de de behoefte nadrukkelijk invult? Hoe spreken we deze doelgroep aan?

Wat zijn de best practices?

Wat leert de markt ons? waar gaat het goed, en hoe komt dat? Hoe zit het met vergroening, wat betekent dit voor toekomstbestendig vastgoed en retail en hoe gaan we dit renderend ontwikkelen? wat heb je nodig qua stedenbouw, casco, en welke vervulling is nodig in de binnenstad. Wat moeten we hiervoor bouwen en wie doet dit al succesvol? En wat is de link met de openbare ruimten in de stad?

Hoe kan je in het aanbod van vandaag en morgen het verschil maken?

Als we kijken naar retailers als Temu,, Action en Shein, hoe kun je dan in je aanbod en ervaring het gewenste verschil maken? Wat zijn echte succesvolle winkelformules die invulling geven aan de toekomst en hoe vertaal je dit naar vastgoed? Hoe geven we optimaal invulling aan verleiding, vrijheid, veiligheid em ontmoeting?

Wij gaan als team hierover in gesprek, maken een programma en nodigen jou van harte uit hieraan deel te nemen!

Claudia van Haeften
Founder Sociëteit Vastgoed

Reacties
Categorieën