29 september 2022 
in Retail

"Vanuit Schaarste Innoveren"

"Vanuit Schaarste Innoveren" was het thema van een zeer inspirerend seminar met toonaangevende sprekers van onder andere Spar, vanHaren, Dille&Kamille, Grandvision en Unibail Rodamco Westfield waar wij vandaag als gast aanwezig waren, namens Sociëteit Vastgoed, als invulling van het Retail expertteam Path.

Alle voorbereidingen die samen kwamen op de prachtige locatie van de Duke gaven de beste uitvoering en realisatie voor een geslaagde dag. Zeker ook omdat we de invulling van de Paris Retail Week Award Winner direct al op de parking konden bekijken.

Dank voor de invitatie Trea en Gerard

Dank voor de invitatie RBM Retail, Gerard Pruijn en Trea Klaarenbeek, eigenaar en CEO. Wat geweldig leuk om elkaar weer te zien en spreken en wat een compliment dat Trea vertelde: ”Het is allemaal met jullie begonnen bij Sociëteit Vastgoed! Het webinar dat we organiseerden over verduurzamen en circulair bouwen in de retailsector was het begin van alles!”.  Daar worden we natuurlijk heel erg blij van, want samenwerken is ook in ons Retail team natuurlijk het allerbelangrijkste.

We genoten dan ook bijzonder van de presentatie van Bart van Twillert die ons meenam op de unieke klantenreis met diverse bestemmingen. Bart vertelde de volle zaal meer over zijn positieve inzichten over medewerkers uit de hospitality industrie. We kregen nieuwe inzichten door zijn relaas over leren van internationale collegae uit de Retailsector, die duidelijk maakten hoe de beleving en uitvoering in andere werelddelen functioneert.  We zaten op het puntje van de stoel bij gedeelde inzichten over oplossingen voor personeel schaarste, integratie tussen on- en offline en de inzichten van vastgoed- eigenaren over winkels die gebruikt worden als distributiekanaal, wat zeker voor vraagtekens zorgt over gemaakte afspraken, zeker wanneer invulling gegeven wordt aan omzet gerelateerde huur.

Bart en Mall of the Netherlands in de spotlights

Bart maakte ons duidelijk dat winkelcentra meer zijn dan locaties voor recreatief winkelen, een invulling van horeca en het verkopen van artikelen. Daarom is juist bij Mall of the Netherlands op een internationale, unieke en vernieuwende wijze invulling gegeven aan een ander soort huurders, ‘nieuw in hun soort’, met ook invulling voor game-rooms waarbij eens temeer duidelijk wordt gemaakt dat er een duidelijk verband bestaat tussen stenen- en online winkels.

Innovatief en vernieuwend? Absoluut, zeker ook omdat data een betere inzage biedt in de realisatie van de bredere community om ook een platform te kunnen zijn voor zowel de producent als de consument. Vandaar ook de uitspraak: ”Educate the Dutch customer”, wat Bart uitlegde als een nieuwe invulling geven aan corporate marketing, welke in oorsprong bedoeld was voor landen waar al mee gewerkt werd, die reeds een bestaande Mall bezaten. Een dergelijk centrum als Mall of the Netherlands bestond nog niet, dit unieke innovatieve centrum van Unibail Rodamco Westfield was anders dan al hett andere, wat we al hadden meegemaakt in Nederland.

Persoonlijke aandacht en interesse

Deze strekking en uitingen werden onderstreept door de andere gasten en sprekers. Persoonlijke aandacht en interesse voor de consument is en blijft key terwijl het steeds duidelijker wordt dat de economie draait om goederen en het verdelen ervan. En vanuit dat besef wordt de schaarste duidelijk. De economie en de schaarste lijken meer en meer het onderwerp van onze mindset te zijn. Er wordt zelfs gesproken over de 21e eeuw, die de eeuw van de schaarse grondstoffen zal worden.  

Natuurlijk zouden wij in Nederland niet sterk kenmerkend zijn voor het gedragen ondernemerschap, als wij niet op zoek zouden gaan naar oplossingen en veranderingen die we kunnen benutten bij kansen, die zich al dan niet voordoen. Zowel intern als extern, die uiteindelijk weer leiden tot mogelijkheden met een vernieuwde invulling en steeds weer voedende bronnen van innovatie en inspiratie.

Klantgerichte organisaties

Denk daarbij ook aan klantgerichte organisaties, waarbij gekeken wordt naar de business, enginering, design en productie. Dergelijke inzichten geven een scope welke innovatie voor de sector en de consument van belang is. Wat daarbij direct in het oog springt is de engagement, de verbondenheid, samengevoegd met de ervaring, de gewenste en geboden psychologische veiligheid  die zorgt voor een comfortzone waarbij men zich niet alleen veilig voelt, maar waarbij men zich ook met vertrouwen kan uiten. 

De belangrijke factor hierbij is empathie, de motor van motivatie. Wat komt hier bijvoorbeeld bij kijken? Denk aan de emoties die we voelen van andere mensen en de keuze die we maken, bij empathisch beleven, om ons met anderen te verbinden. De respons hierop maakt alles direct beter en dit zorgt voor de gewenste connectie, waarmee de reis in werking wordt gezet.

Kortom, een bijzonder waardevolle middag op een prachtige locatie waarbij we ook René Vierkant weer spraken, waar we altijd vol bewondering naar luisteren omdat zijn uitingen altijd weer de juiste weergave zijn van de Retail sector in de actuele en de toekomstige uitvoering ervan. We spraken af snel een afspraak te maken voor een op te nemen podcast, want zijn kijk op de binnensteden en wat hierbij kan verbeteren op Retail gebied, daar brengen we de sector weer verder mee op de goede weg.

Grootvader in spé

Dank ook Gerard voor jouw bewogen presentatie waarbij je vertelde dat je nog dit jaar grootvader gaat worden, en dat jouw intrinsieke motivatie om te verduurzamen verder en optimaal versterkt. Gefeliciteerd, wat een mooi nieuws! 

Volop motivatie voor verbetering en optimalisatie met betrekking tot verduurzamen dus. Samen voor oplossingen zorgen en partneren. Hiermee oplossingen stimuleren voor de schaarste aan personeelstekort, grondstoffen, dalende koopkracht, de energiecrisis en de overheidsmaatregelen. Dit vraagt om andere financiële businessmodellen, andere denkprocessen, andere expertises, samengebracht en gebundeld om met elkaar nieuwe processen te gaan begeleiden.

Daar was vandaag, het Retail congres van RBM Retail, met sponsoring van partner Kega, in ieder geval een optimaliserende positieve en verwelkomende stap in de goede richting voor!

 

Claudia van Haeften MBA MSV
Founder Sociëteit Vastgoed

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers. Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen