Vierdaagse werkweek: ‘Interessant experiment voor FM’

Vierdaagse werkweek: ‘Interessant experiment voor FM’

De visie op werken en het gebruik van kantoor verandert. Corona heeft voor disruptie gezorgd en er komen verschillende nieuwe modellen voor werken voorbij. Zo kondigde de Spaanse overheid vorige maand aan om met een vierdaagse werkweek te gaan testen. “Een mooi experiment waar ik graag aan mee zou werken”, stelt Wisse Stenchlak, directeur Real Estate Services & Development bij HEYDAY. Maar welk effect heeft de vierdaagse werkweek op de facilitaire dienstverlening?

Facto sprak met Pepijn Reijnders, Algemeen Directeur bij Yask FM, en met Wisse Stenchlak, Directeur Real Estate Services & Development bij HEYDAY Facility Management, over hun visie op de vierdaagse werkweek en de gevolgen voor de facilitaire services op kantoor.

Het idee achter de vierdaagse werkweek

Hoe werkt zo’n vierdaagse werkweek en wat is het doel? Medewerkers gaan vier dagen werken in plaats van vijf, met behoud van het salaris. Het idee erachter is dat een betere werk/privé -balans zorgt dat mensen gelukkiger en gezonder zijn. Hierdoor zou de productiviteit verbeteren en behaal je in vier dagen hetzelfde, of misschien zelfs een beter resultaat als in vijf werkdagen.

Maar, zo stelt Stenchlak, dat werkt alleen als de intentie goed is. Dus gericht op het welzijn van de medewerkers en niet primair gericht op productiviteit. “Als mensen doorhebben dat hun werkgever dit principe omarmt om medewerkers in 4 dagen veel harder te laten werken om kosten te besparen, dan gaan ze met hun hakken in het zand. Als je het oprecht doet voor de zorg om mensen en een duurzame relatie opbouwt met medewerkers, dan kunnen productiviteits- en winstverbeteringen een gevolg zijn.”

Wisse Stenchlak - Sociëteit Vastgoed

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen