Claudia van Haeften kijkt terug op week 32

Claudia van Haeften kijkt terug op week 32

Wat gebeurde er deze week in de sector en bij Sociëteit Vastgoed?

Een week van tegenstellingen, niet alleen met het weer wat varieerde van prachtig strandweer tot bijna storm. Ook in de sector was het wisselvallig. De steeds sterkere geluiden, dat de coronacrisis de businesscase voor transformatie van winkels naar woningen sterker gemaakt kwam veelvuldig terug in onze gesprekken. Het overschot aan winkelvastgoed, deels ontstaan door covid en online winkelen, kan een invulling geven aan het grote tekort aan woningen. Er zitten echter wel veel haken en ogen aan, en banken en gemeentes zijn er niet altijd blij mee wanneer een dergelijke aanvraag tot transformatie binnenkomt. We spreken hier snel verder over met Bart van Twillert op Schiphol.

Actie Wonen

Ander nieuws wat bij een ieder op de lippen lag, ook deze week, waren de stijgende huizenprijzen. En niet alleen hier in Nederland, in vrijwel alle welvarende landen, overal ter wereld, speelt hetzelfde fenomeen. Dit gaat de sector zeker bezighouden, want de huizenprijzen stegen harder dan de lonen en inflatie. Hoog tijd om niet alleen met vastgoedeigenaren, maar ook met woningcorporaties, zorgvastgoedinstellingen, beleggers, financierders, duurzaamheidorganisaties en gemeenten in gesprek te gaan hierover.

Sociëteit Vastgoed heeft na een aantal gesprekken hierover tussen Hester van Buren, Rochdale, Astrid Schlüter, Vesteda en Claudia van Haeften het initiatief genomen hier een team voor te formeren. Deelnemen zullen onder andere Cees van Boven, Woonzorg, Nicole Maarssen, Home.Earth, Tessa Flantua, Rijksvastgoed en Peter van der Gugten, Heijmans. We zijn nog actief in gesprek dit team verder uit te bouwen, zodat we een goede afspiegeling van de markt, actief met elkaar in contact kunnen brengen, en er mogelijke oplossingen besproken gaan worden. Annemarie Maarse, Saref, heeft ook reeds toegezegd mee te willen denken. De eerste meetings worden nu ingepland en uiteraard houden we jou steeds op de hoogte en nodigen we je uit aan te schuiven en deel te nemen aan dit noodzakelijke initiatief.

IPCC Rapport, het is de hoogste tijd!

We werden allen nog weer eens goed opgeschrikt met het bericht van het laatste IPCC Rapport. ‘IPCC rapport onderstreept missie om CO2-uitstoot grootschalig aan te pakken, het is nog niet te laat!’ Onze partner DGBC deelde:’ De versnelde klimaatverandering zal de komende jaren voor meer weersextremen zorgen als we de CO2-uitstoot niet drastisch aanpakken. Afhankelijk van de hoogte van de CO2-uitstoot zullen de oceanen deze eeuw zo’n 32 tot 101 centimeter stijgen. Het zijn zorgelijke ontwikkelingen, dat ook een zwart scenario voor Nederland petto heeft als we de  zeespiegel niet kunnen stoppen met stijgen’.

Nee, de resultaten waren geen verrassing, maar het onderstreept wel de enorme urgentie om de CO2-uitstoot juist nu aan te pakken. We zullen niet alleen als sector maar als gehele mensheid actiever op moeten stellen. Want hoe minder CO2-emissie wij veroorzaken, hoe kleiner de temperatuurstijging zal zijn de komende eeuw. Laten we daarvoor gaan, zodat we met elkaar de opwarming kunnen stoppen. Het is nu echt de hoogste tijd!

Dat wij hier als platform met een enorme overtuiging actief op acteren, zorgt voor de waardevolle webinars die maandelijks georganiseerd worden over de SDG’s, in aanloop van het circulaire congres voor de vastgoedsector wat wij op 18 november organiseren, in samenwerking met Interface.

Janneke Leenaars, die als lid van Sociëteit Vastgoed en manager bij Interface dit congres in samenwerking met ons team invulling zal geven, was enthousiast over ons idee een festival- uitvoering te organiseren met workshops, kennistafels, films, expert meetings en korte masterclasses zodat we alle geïnteresseerden en stakeholders hier met elkaar aan tafel kunnen brengen:” Ons doel is niet langer om terug te gaan naar 0, aangezien we nu elke dag klimaatneutraal leven. Dus, wat is ons volgende doel? Climate Take Back is allesbehalve 'business as usual'. Het is onze volledige toezegging om ons bedrijf dusdanig te runnen, dat er een klimaat ontstaat dat geschikt is om in te leven”. Fantastisch dus om ons congres hier te kunnen uitvoeren, je bent van harte uitgenodigd, ook voor de webinars om mee te spreken.

Beleggingen

Ook op het gebied van beleggingen blijven de nieuwsberichten iedere week onverminderd binnenkomen. Zo meldde het FD dat de belasting op spaartegoeden en beleggingen zoals de fiscus die sinds 2017 oplegt, strijdig is met het Europees discriminatieverbod. Spaarders betalen volgens de rechter te veel belasting. De rechtbank deed uitspraak tegen de aangepaste vermogensrendementsheffing en verhoogde daarmee de druk op de politiek om de heffing in box 3 van de inkomstenbelasting fundamenteel te veranderen. Praktisch gezien schieten belastingbetalers weinig op met de uitspraak, omdat naar het oordeel van de rechtbank de wetgever de strijdigheid met het discriminatieverbod moet oplossen.

Zoals ik je vorige week al vertelde is het voor de advisering, inzage, kennis en noodzakelijke input voor beleggers essentieel als zij daarbij toegang hebben tot het juiste lesmateriaal en de directe lijnen met de experts tot hun beschikking hebben. Duurzaam en renderend beleggen vergt nu eenmaal niet alleen een sterk doorzettingsvermogen, maar ook een goede know how.

Het was dan ook goed te ervaren dat het netwerk van particuliere beleggers, Chepri, als onderdeel van stichting Sociëteit Vastgoed opnieuw verder gegroeid is. De leden hebben onbeperkt toegang tot een op maat gemaakte opleiding van 13 online modules (door de notaris, advocaat, belegger, makelaar, investeerder en psycholoog), terwijl op 1 september aanstaande de eerste examendag, live, zal plaatsvinden.

Drs Jan van den Hogen MSc MRICS MSV zal de dag openen met een korte masterclass en daarna werken de kandidaten een casus uit, kunnen hun vragen delen met de docenten en is er uiteraard alle tijd om elkaar beter te leren kennen tijdens een culinaire lunch. Een dag vol kennisdeling en praktijkvoorbeelden, want ook voorzitter drs Esther Dekker MSV zal kennis en expertise uit haar eigen vastgoedorganisaties delen. We sluiten af met de uitreiking van de certificaten, inschrijving in het beleggersregister van de kandidaten en natuurlijk een glaasje om te proosten op het beleggers-succes. Want hiermee krijgen de cursisten directe toegang tot kwalitatief goed vastgoed en vastgoedfondsen, middels de partners van Chepri, en daarmee ook direct tot de adviseur, notaris, advocaat, fiscalist, financierder, beheerder en verkoop-makelaar. Alles om dit proces optimaal en naar tevredenheid te kunnen begeleiden.

In dit kader was het dan ook bijzonder fijn een goed gesprek te hebben met het team van Vastgoedbelang, waar wij ook mee samenwerken en zij mij vroegen een introductie te schrijven voor een kolom in hun uitgave van het verenigingsblad. Dat doe ik natuurlijk heel graag! Zeker omdat we in samenwerking met RNHB en Vastgoedbelang voor 2022 met een bijzondere mogelijkheid voor beleggers aan het werk zijn, maar hierover snel meer na de volgende gesprekken! 

Tenslotte, Expo Real en Welkom Thuis nieuwe leden!

Zoals ik jullie vertelde, zullen we in samenwerking met Real Asset Media een eigen stand hebben op Expo Real in de Investors Lounge. We hebben 10 van onze leden gevraagd ook deel te nemen en ook zij zullen persoonlijk op de stand aanwezig zijn. Hierover snel meer!

Dit betekent dat we niet alleen een diner organiseren in de binnenstad van München, maar ook een borrel op de stand én een ontbijtsessie zullen organiseren. Daarnaast nemen wij het team van Consult Media graag mee naar Duitsland, zodat onze leden gebruik kunnen maken van media exposure, met fotorapportages, live interviews die we meenemen in de nieuwsbrief en nog veel meer.

Je kunt ernaar uitzien, en ja, dit gaan we uiteraard ook tijdens Provada en MIPIM voor jou organiseren. #atyourservice

Een geweldige afsluiting van deze terugblik is natuurlijk de verwelkoming van nieuwe leden bij ons netwerk. Heel hartelijk welkom onder andere Valérie Jonkers – Chief Operating Officer bij Care Property Invest NV. We kijken ernaar uit samen de belangrijke kennisdeling en samenwerking in de zorgvastgoedsector verder invulling te geven. Ook door de opleiding van Ron van Bloois natuurlijk voor de Academy, maar zeker ook door de actieve invulling van team Osiris, waar Ron actief leiding aan geeft, en de sector mee informeert.

Lieve mensen, dank voor deze mooie week en voor de fijne gesprekken. Dank voor het vertrouwen en het liken van onze posts op social media. 

Hoera, op LinkedIn over de 3000 volgers! We kijken ernaar uit jullie snel weer te zien en te spreken, en voor degenen die meezeilen de 23e in Scheveningen, ik kijk uit naar je komst!

Lieve en hartelijke groet,

Claudia van Haeften


Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers.Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen