societeit vastgoed esg
ESG (Environmental, Social, and Governance)
Sociëteit Vastgoed
ESG (Environmental, Social, and Governance)
02/02/2024
2 min
0

De Toekomst van Vastgoedwaardering Ontgrendelen: Duurzaamheid Omarmen en Samenwerking Stimuleren

02/02/2024
2 min
0

Naar aanleiding van de energieke samenwerking tussen INNAX en Sociëteit Vastgoed, zullen we deze in 2024 verder uitbreiden door kennis en informatie te delen voor de vastgoedsector.

In de snel evoluerende wereld van commercieel vastgoed, waar specialisaties in taxatie, financiering en vastgoedeigenaarschap centraal staan, is het van cruciaal belang dat vastgoedprofessionals de opkomende trends volledig omarmen om hun positie te versterken en meerwaarde te bieden. In 2024 lanceren we een ambitieus programma vol baanbrekende inzichten, waarbij we nadruk leggen op het belang van energie, scherpte en samenwerking in deze snel veranderende omgeving.

Groeiende aandacht

Een van de meest opvallende ontwikkelingen in de vastgoedsector is de groeiende aandacht voor duurzaamheid. Dit heeft geleid tot de introductie van DuPa 2.0, een innovatieve duurzaamheidsparagraaf voor commercieel en zakelijk vastgoed. Deze paragraaf biedt een transparante weergave van de duurzaamheidsfactoren die de waarde van vastgoed beïnvloeden. Dit betekent een cruciale stap in de uniforme integratie van duurzaamheid in marktwaarderingen, waardoor duurzame initiatieven financieel aantrekkelijker worden en de transformatie van onze gebouwde omgeving in een stroomversnelling komt.

Financiële instellingen

Belangrijker nog is de rol van grote financiële instellingen zoals ABN AMRO, ING en Rabobank, die duurzaamheid als een centraal criterium hanteren bij hun beoordeling van vastgoedprojecten. Volgens de EU-taxonomie worden niet-duurzame gebouwen nu beschouwd als financiële risico's, wat resulteert in de noodzaak van hogere kapitaalreserves en aanzienlijke kosten. Dit zet druk op vastgoedprofessionals om duurzaamheid te integreren in hun taxaties en beoordelingen.

Weerstand

Traditioneel gezien stuitte de vastgoedindustrie vaak op weerstand bij het omarmen van nieuwe marktdynamieken, maar de tijd is gekomen om deze weerstand los te laten. Thought leadership wordt cruciaal voor succes, en we dienen te streven naar het vergaren van inzichten, het delen van kennis en het banen van een pad dat de gehele industrie ten goede komt.

Programma Sociëteit Vastgoed

Ons programma voor 2024 belooft opwindende initiatieven die vastgoedprofessionals zullen verrassen en inspireren. We zullen onze aandacht richten op het aanvullen van de kennisbasis en het bieden van relevante inzichten. Een belangrijk thema dat we gaan behandelen, is het Dutch Uniform Platform for the Built Environment (DUPA), een cruciaal onderdeel van de sector dat dringend onze aandacht vereist.

Vastgoedwaardering

De integratie van duurzaamheid in vastgoedwaardering is een van de meest significante verschuivingen in de afgelopen jaren. Milieu, Sociaal en Governance (ESG) factoren spelen nu een doorslaggevende rol bij het bepalen van de waarde van vastgoed. Het is echter niet voldoende om dit alleen te erkennen; we zullen concrete acties gaan ondernemen om samen te werken, weerstand te verminderen, en duurzaamheid te integreren in onze taxaties.

Als vastgoedprofessionals dienen we actief de risico's en toegevoegde waarde van duurzaamheid te evalueren. Dit omvat het identificeren van wie binnen onze gemeenschap zich bezighoudt met deze kwesties en het begrijpen van hun investeringspositie. Risicobeheer in complexe multi-stakeholder scenario's wordt van het grootste belang.

DUPA

DUPA 2.0, verplicht vanaf 17 februari, is een gezamenlijke inspanning van vooraanstaande banken en de negen grootste taxatiebedrijven. Het zal fungeren als een leidraad om de veranderende koers van de vastgoedmarkt te navigeren, nauwkeurigere waarderingen te bieden en bij te dragen aan een duurzamere en welvarendere toekomst voor de branche.

Kijk uit naar ons informatieve programma, dat in 2024 zal worden gelanceerd in samenwerking met INNAX en andere toonaangevende partners zoals ING. Luister binnenkort naar onze podcast, waarin we dieper ingaan op deze belangrijke onderwerpen.

We nodigen jou uit

We nodigen vastgoedprofessionals en ons netwerk alvast van harte uit om deel te nemen aan onze komende sessies, waarin we inzichten en inspiratie zullen delen over hoe samenwerking, duurzaamheid en innovatie kunnen samenkomen om het landschap van vastgoedwaardering opnieuw te definiëren.

Samen kunnen we nieuwe horizonten verkennen en het volledige potentieel van onze branche ontsluiten, terwijl we ons aanpassen aan deze uitdagende, maar uiterst kansrijke, veranderingen.

Claudia van Haeften
Founder Sociëteit Vastgoed

#AllesIsVastgoed #Taxatie #Waarderen #Samenwerking #Vastgoed #Commercieel #Verduurzamen #ESG #DUPA #Inspanning #Banken #Verandering #Verbinden #Samenwerken

Reacties
Categorieën