Een nieuwe kijk op de woningmarkt

Woningmarkt 2023…. “Juist de focus op wat wel mogelijk is, en die opties zijn er altijd, zijn belangrijk om concrete handvatten te bieden voor nu en de toekomst.” 

In de vastgoedmarkt is van alles ‘aan de hand’. Woningtekorten, stijgende rentes, een naderende recessie... Jacqueline van der Stelt zit in de Raad van Advies van Sociëteit Vastgoed, het kennis- en netwerkplatform voor vastgoedprofessionals. Zij sprak met founder Claudia van Haeften over de actuele woningmarkt in Nederland. Wat speelt er allemaal en wat betekent dat voor vastgoedbezitters en vastgoedfamilies?

Eén van de hot topics in vastgoedland heden ten dage is het woningtekort. Welke ontwikkelingen zie jij daarin?

 
“Natuurlijk, de bouwopgave verloopt moeizaam en het falende stikstofbeleid is daar slechts één van de oorzaken van. Er wordt veel gepubliceerd over een tekort aan woningen, echter, er wordt ook heel veel gebouwd, waardoor het aanbod toeneemt. In 2022 zijn er ongeveer 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd.” 

Welke ontwikkelingen zie jij voor de woningprijzen?

 
“Er blijkt nog altijd geld genoeg te zijn, dus ondanks de stijgende rentes en de naderende recessie, is er geen grote daling van de woningprijs. De inflatie piekt en de rente is meer dan verdubbeld, van een kleine 2 procent naar een ruime 4 procent. Maar als we ons richten op het goede nieuws, blijkt het aantal transacties redelijk op peil te blijven, wordt er nog steeds met regelmaat boven de vraagprijs geboden en stijgen de huizenprijzen op jaarbasis nog steeds.” 

Is een woning nog een goede investering?

“ Naar verwachting zal het aantal verkopen de komende jaren beperkt worden. Omdat duidelijk is dat huiseigenaren vaker aflossen en doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren hard gestegen zijn, hebben woningbezitters relatief veel overwaarde opgebouwd. Daardoor zijn ze flexibeler in de prijszetting. Hierdoor zal men mogelijk eerder geneigd zijn om akkoord te gaan met een lagere verkoopprijs, waardoor ze – in tegenstelling tot de huizenmarktcrisis van 2008-2013 – sneller tot verkoop dan wel aankoop komen. De woningverkopen daalde volgend jaar iets en zal in 2024 naar alle waarschijnlijkheid weer herstellen. Daarbij is het vermogen van de gemiddelde eigenwoningbezitter voor 90% ingezet in de eigen woning. Elke belegger beseft dat een dergelijk aandeel een (te) risicovolle invulling is. Het rendementsverloop van de afgelopen 20 jaar levert geen optimale basis voor een stabiele vermogensopbouw. Een alternatief zou volledige pacht kunnen zijn, waarbij de pachter niet alleen een canon betaalt voor de grond, maar ook de opbouw.” 

Wat kunnen wij als vastgoedprofessionals hierin betekenen?

 
“Juist samen kijken naar alternatieven, en die delen, daar gaat onze interesse naar uit. We zijn nu bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeente Amsterdam bij het Masterplan Zuidoost aan het kijken hoe we een effectieve invulling kunnen geven aan het stimuleren van de doorstroming bij de senioren. Er zijn steeds opnieuw waardevolle, nieuwe invullingen te realiseren wanneer er gefocusseerd wordt op mogelijkheden. Er gebeurt zoveel in de investeringsmarkt en daarmee voor de woningsector, alleen al op het gebied van veranderde wetgeving, het is dus essentieel dat te bundelen en met ons netwerk te delen. Dan kun je gericht betere keuzes maken”. 

En wat is de rol van Sociëteit Vastgoed hierin?

“Wij vinden het heel belangrijk om positief nieuws te delen. Het negatieve belichten, dat gebeurt al genoeg. Juist de focus op wat wel mogelijk is, en die opties zijn er altijd, zijn belangrijk om concrete handvatten te bieden voor nu en de toekomst. Van onszelf, maar ook voor de sector. De vastgoedsector is er niet voor een regeringsperiode van 4 jaar, zoals onze huidige minister, maar voor het leven. En langer. Daaraan refereren, dan ligt de scope, visie en begeleiding anders. Wij gaan voor de lange termijn, net als ons vastgoed, en net als de mensen die in deze sector werkzaam zijn, net als hoe we met onze relaties omgaan. Dat geeft een waarde toevoegende uitvalsbasis en bestendigheid. Met o.a. seminars, congressen en webinars, willen wij het beter, sneller, duurzamer en aantrekkelijker maken. Levens positief beïnvloeden in een sector die nooit slaapt, dat is een eer en privilege!” 

Hoe kijkt de achterban van de Sociëteit naar de nieuwe plannen van Minister de Jonge voor ‘middenhuur’ en verduurzaming?

 
“Onlangs waren wij op uitnodiging bij de meeting in Den Haag waar Hugo de Jonge zijn opwachting maakte. De emoties liepen daar op, wat ik zeker niet onlogisch vind, aangezien het mensen direct in hun portemonnee raakt, in hun pensioen en toekomstvoorziening. Beleggers worden nu zelfs in de vastgoedpers terecht gewezen, ik zou liever zien dat we solidair zijn in een woningmarkt die onze aandacht nodig heeft.”[LdK1] 

Hoe kijk jij persoonlijk naar de ontwikkelingen in de vastgoedsector, nu de berichtgevingen overwegend negatief lijken te zijn?
 
”Mijn kijk op de sector is altijd persoonlijk. Het is de industrie waar ik vele tientallen jaren geleden mijn hart aan verpandde. We hebben allemaal met vastgoed te maken, we leven erin, werken erin, leven ervan, recreëren erin en ermee. De vastgoedsector is een branche waarin, wanneer je eenmaal als vertrouwd en loyaal te boek staat, de relaties voor het leven zijn.” 

Over Sociëteit Vastgoed

Sociëteit Vastgoed is sinds 2017 het kennis- en netwerkplatform voor vastgoedprofessionals. Met vele events en trainingen, een eigen Academy, Expertteams en intensieve samenwerking met partners, kunnen de ongeveer 700 aangesloten leden rekenen op veel gedeelde kennis, ervaring en inspiratie. Claudia van Haeften is de grondleggen en een geboren verbinder. Als geen ander in staat mensen te verbinden, omdat ze altijd uitgaat van wat wél kan, wat het beste is voor haar relaties en de meerwaarde die ze wil bieden aan de vastgoedsector.

Voor meer informatie: 

www.societeitvastgoed.eu
www.chepri.eu
www.societeitvastgoed.academy
www.claudiavanhaeften.eu

Quotes van Claudia:

“Er wordt veel gepubliceerd over een tekort aan woningen, echter, er wordt ook heel veel gebouwd, waardoor het aanbod toeneemt.”

“De vastgoedsector is een branche waarin, wanneer je eenmaal als vertrouwd en loyaal te boek staat, de relaties voor het leven zijn.”

“Als we ons richten op het goede nieuws, blijkt het aantal transacties redelijk op peil te blijven, wordt er nog steeds met regelmaat boven de vraagprijs geboden en stijgen de huizenprijzen op jaarbasis nog steeds.”

Het hele magazine lezen? Klik dan hier

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers. Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen