- De startersleningen gaven de pers weer veel reden tot publicaties. Logisch, want de afgelopen decennia zijn de prijzen van woningen hand in hand gegaan met financieringsnormen. We herinneren ons nog de verruiming in de 90er jaren, de prijzen die enorm omhoog schoten terwijl dit bij de financiële crisis van 2008 weer omlaag dook. Maar toen de rente daalde, stegen de prijzen weer. Dat daar ook nog een extra incentive bijkwam door het tijdelijk schrappen van de overdrachtsbelasting, zorgde voor een race op woningen. We dealen nu met een uiterst aantrekkelijke verkopersmarkt, maar zeker ook voor wat betreft huurwoningen en appartementen. De stabilisatie is hier nog niet in zicht, ook omdat er vooral in de grotere steden een enorm tekort aan huurwoningen is. Zo lazen we dat Blackstone ongeveer 1.700 woningen in bezit heeft, verspreid over de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dit resulteerde bijvoorbeeld in een verhoging van huurprijzen van 500 naar 2500 euro. Het is dan ook geen nieuws dat veel potentiële huizenkopers enorm gefrustreerd zijn over de huizenmarkt, de oplopende prijzen en de manier waarop er met bezichtigingen en biedingen wordt omgaan.
- We lazen deze week ook veel uitingen over de omzetten van de retailsector door online verkoop. Zo oordeelde de rechtbank in Rotterdam tegen de huurbaas dat bij het krijgen van huurkorting vanwege corona uiteraard ook de online omzet meegeteld diende te worden. Dat is immers ook omzet. Dat ging niet overal op, wat veel gesprekstof opleverde. Juridisch dus interessant want hier dient nog verdere jurisprudentie voor opgebouwd te worden, we zullen hier zeker de advocaten uit ons netwerk over navragen.
- Logistiek vastgoed blijft ons boeien, en niet alleen omdat de huurprijzen in de grotere Nederlandse steden het komende jaar met zo’n 10 procent omhoog zullen schieten, ondanks de dalende aanvangsrendementen, die richting de 3 procent gaan. Dus net als voor de woningmarkt geldt ook voor logistiek vastgoed, de oplevering van nieuwe panden blijft achter bij de vraag en ook hier blijft daardoor de schaarste bestaan net als de stijgende huren.
- Het meest onthutsende nieuws was toch wel dat onzer aller Bijenkorf te koop staat. Na het reeds verdwenen prestigieuze Maison de Bonnetterie, het enige andere Nederlandse warenhuis dat nog exclusiviteit en luxe biedt, dreigt nu ook dit toonbeeld van prettig winkelen te verdwijnen, wanneer de nieuwe eigenaar andere ideeën heeft over het assortiment. Dit zou goed kunnen, aangezien de hoge positionering van dit warenhuis niet alleen op exclusievere merken is ingericht voor de meer verwende shopper, maar zeker ook op de welvarende buitenlandse toerist, en die winkelt door de pandemie niet meer bij de Bijenkorf. Het assortiment aanpassen zou een oplossing kunnen zijn, terwijl een ieder die de Bijenkorf regelmatig bezoekt, weet dat zij een absolute beleving weten te realiseren die je nergens anders ervaart. De klant heeft altijd gelijk, is hier dan ook ontstaan. Zo was het voor Arnhem al een schok dat de Bijenkorf destijds werd vervangen door Primemarkt, maar nu we ook de andere vestigingen dreigen te verliezen, zou daarmee de beste uitvoering van live winkelen verloren dreigen te gaan, terwijl ook hun online uitvoering prima functioneert. We hopen dan ook op een nieuwe Nederlandse eigenaar, die dit segment graag wil en kan vertegenwoordigen nu de familie Weston het na het overlijden van W. Galen Weston, de patriarch van deze familie, het af wil stoten. Zelf had de pater familias zijn warenhuizen niet willen verkopen.
- Het FD berichtte dat er veel omzet gerealiseerd kan worden met grotematenmode. Het doorvoeren van deze cultuurverandering zou mogelijk ook een mooie nieuwe aanvulling op het betere assortiment kunnen zijn, die de verkoopcijfers omhoog kan stuwen. We kijken dus in ieder geval uit naar een gelijkgestemde tak van de KaDeWe of Galerie Lafayette -groep die het roer hier over gaat nemen, om dit Retail boegbeeld te bewaren. Want hoewel het toerisme nog maar langzaam op gang komt en vele luxe warenhuizen, overal ter wereld worstelen om te overleven verwachten kenners dat de meest prestigieuze warenhuizen het zullen redden. Op de beste locaties blijven zij bestemmingen op zichzelf, bijna vergelijkbaar met onvervangbare paleizen en musea.
Follow us to receive the latest news!
Follow us to receive the latest news!
<:optin-form-placeholder>
Wat gebeurde er deze week in de vastgoedsector?
Reactie plaatsen