verhome investments
Beleggen
Sociëteit Vastgoed
Beleggen
05/22/2024
3 min
0

Financieren van Vastgoed Aankopen in Spanje: Bijzonder Beheer en Onderhandse Transacties

05/22/2024
3 min
0

De Spaanse vastgoedmarkt biedt aanzienlijke kansen voor investeerders, maar het financieren en aankopen van vastgoed vereist een zorgvuldige aanpak. Vooral bij bijzonder beheer en onderhandse transacties komen specifieke uitdagingen en vereisten kijken. Dit artikel geeft een diepgaand inzicht in het proces van vastgoedfinanciering en aankoop in Spanje, met nadruk op de belangrijkste stappen en aandachtspunten voor investeerders.

Tijdens de masterclass van Verhome Investments en Sociëteit vastgoed in Javea, Spanje bespraken we onder andere het financieren van Vastgoed Aankopen in Spanje: Bijzonder Beheer en Onderhandse Transacties.

De Eerste Stappen: Reservering en Aanbetaling

Het aankoopproces van vastgoed in Spanje begint vrijwel altijd met een reservering. Dit vereist doorgaans een aanbetaling van €5.000, gevolgd door een tweede betaling van 10% van de verkoopprijs binnen enkele werkdagen. De volledige betaling moet binnen 45 tot 60 dagen worden voldaan. Het is cruciaal te begrijpen dat het pand in zijn huidige staat wordt gekocht, inclusief eventuele schulden. Daarom is een grondige due diligence essentieel.

Financieringsopties en Banken in Spanje

Hypotheken zijn in Spanje niet altijd een optie, waardoor veel aankopen uit eigen middelen worden gefinancierd. Banken in Spanje hebben een andere benadering dan in Nederland. Een rekening-courant krediet bij een Spaanse bank kan helpen om zekerheid te bieden, zodat je met bankgeld kunt handelen. Dit kan vooral handig zijn voor investeerders die frequent transacties doen.

Het Moment van Reserveren en Contractuele Voorwaarden

Het moment van reserveren is afhankelijk van wat in het contract wordt vastgelegd. De reserveringskosten kunnen worden teruggevorderd als men besluit de aankoop niet door te zetten, mits dit vooraf contractueel is overeengekomen. Een cruciaal document in dit proces is de "Nota Simple".

Nota Simple: Essentieel voor Due Diligence

De Nota Simple is een essentieel document in het Spaanse vastgoedrecht. Deze wordt opgevraagd door een advocaat en bevat alle relevante juridische, financiële en architectonische informatie over het pand. Het is van vitaal belang dat investeerders altijd een advocaat inschakelen om de Nota Simple te controleren. Dit document verschaft details over eventuele schulden, vergunningen, eigendomskwesties, belastingverplichtingen, en de technische staat van het pand.

Rol van de Advocaat

Een advocaat speelt een centrale rol in het aankoopproces. Ze controleren niet alleen de Nota Simple, maar zorgen ook voor verificatie van schulden, belastingquota en andere financiële verplichtingen. Verhome Investments, bijvoorbeeld, werkt met eigen advocaten om deze processen te stroomlijnen en te waarborgen dat alle juridische aspecten correct worden afgehandeld.

Technische en Bouwkundige Keuring

Naast de juridische due diligence is een technische en bouwkundige keuring van groot belang. Deze keuringen worden doorgaans uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven zoals Verhome Investments. De verkoper moet alle benodigde documenten via de advocaat leveren, en deze documenten worden vervolgens grondig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alles in orde is.

Controle en Verificatie

Belangrijke punten van controle omvatten:

- Schulden en Vergunningen: Verifiëren dat er geen openstaande schulden zijn en dat alle noodzakelijke vergunningen aanwezig zijn.

- Eigendom: Bevestigen dat de verkoper de rechtmatige eigenaar is.

- Infrastructuur: Controleren of het pand aangesloten is op essentiële infrastructuur zoals riolering en elektriciteit.

- Grondstatus en IBI: Checken van het type grond en de gemeentelijke belasting (Impuesto sobre Bienes Inmuebles, IBI).

- Ontwikkelingsplannen en Registratie: Controleren van toekomstige ontwikkelingsplannen en zorgen voor correcte taxatie en registratie van het pand.

Notaris en Vergunningen

Het is belangrijk om een notaris te consulteren om de aankoop te voltooien. De notaris zorgt voor de correcte overdracht van het eigendom en de registratie van het pand. Daarnaast is het aanvragen van vergunningen en het inhuren van een beheerder essentieel om het pand te onderhouden en te beveiligen.

Beveiliging van het Vastgoed

Beveiliging is een belangrijk aspect in Spanje, vooral vanwege de risico’s van krakers. Binnen 72 uur heeft een kraker rechten, dus het installeren van een alarm is cruciaal. Dit stelt de beheerder in staat om direct te reageren op eventuele inbraken en het pand te beveiligen.

Conclusie

Investeren in Spaans vastgoed, vooral bij bijzonder beheer en onderhandse transacties, biedt aanzienlijke kansen maar vereist een gedetailleerde en zorgvuldige aanpak. Van de initiële reservering en aanbetaling tot de uitgebreide due diligence en juridische controles, elke stap is cruciaal om succesvolle en veilige investeringen te garanderen. Met de juiste strategieën en het inschakelen van ervaren professionals kunnen investeerders profiteren van de groeiende Spaanse vastgoedmarkt en waarde toevoegen aan hun portefeuilles.

Meer weten of investeringsinteresses? De wens bij investeren dergelijke aspecten uit handen te laten nemen? Neem contact op voor Spaans vastgoed met Verhome Investments of Sociëteit Vastgoed, wij verbinden jou graag met de beste personen en experts.

Reacties
Categorieën