Vastgoedfinanciering en duurzaamheidsopgave steeds vaker hand-in-hand

Vastgoedfinanciering en duurzaamheidsopgave steeds vaker hand-in-hand

Normaal gesproken kijken wij rond deze tijd uit naar de dag van de vastgoedfinanciering. Het event waar vastgoedfinanciers worden samengebracht met vastgoedbeleggers, ontwikkelaars en bouwondernemingen. Voorlopig kunnen wij nog geen events bezoeken maar dit betekent niet dat de noodzaak van sommige onderwerpen op het gebied van vastgoedfinanciering minder wordt. Een bijdrage van Ed Roele van MAIN Energie.

2023 komt steeds dichterbij. Zoals u weet is er dan het verplichte energielabel C dat panden minimaal moeten hebben. Diverse banken hanteren inmiddels de strategie waarbij in de komende jaren alleen panden met een A label voor (her-)financiering in aanmerking komen. Daarmee worden projectontwikkelaars aangemoedigd panden te ontwikkelen die uitblinken in duurzaamheid.

Inmiddels richten nieuwe vastgoedprojecten zich vol op duurzaamheid. Als energiepartner van diverse vastgoedpartijen denken wij vanuit onze expertise vanzelfsprekend mee inzake vraagstukken omtrent de verduurzaming van panden. Vanuit zowel de Nederlandse overheid als de Europese Unie is er sprake van toenemende regelgeving. Om de daarbij behorende deadlines te halen is er dus nog veel te doen!

Waar het in het verleden vooral ging om uiterlijk vertoon, efficiency qua aantal gebruikte vierkante meters en verkoopbaarheid, waait er een groene wind door de vastgoedsector. Als vastgoedontwikkelaar heeft u dus te maken met een veranderende markt en verschillende plichten. Door aan deze ontwikkelingen te voldoen zal uw vastgoed haar waarde behouden in de toekomst. Wanneer richtlijnen niet worden behaald is er het risico dat een pand niet meer verhuurd of verkocht kan worden.

Binnen het traject van uw vastgoedontwikkeling kunnen wij u adviseren inzake energiewetgeving, besparingspotentieel en het verkrijgen van minimaal verplichte energielabels voor panden. Daarnaast kunnen wij plannen opstellen om het bestaande label te verbeteren. Op het gebied van energiebesparing maken wij het energieverbruik van huurders en ruimtes inzichtelijk met Energiescope. Met energiemanagement kunnen we het energieverbruik optimaliseren door middel van instellingen in uw gebouw aan te passen. Er zijn dus genoeg mogelijkheden in aanloop naar 2023 om uw panden klaar te maken voor de toekomst!

Over de schrijver
Het Full Service Platform wordt gevormd door het sterke Vastgoed Netwerk en de motiverende Academy, terwijl de loyale Community effectief invulling geeft aan het delen van Business, Fun en Kennis. Dit versterkt de zakelijke vriendschappen tussen de 650+ beslissers. Sociëteit Vastgoed is hierdoor een unieke zakelijke familie met een fundering in Professionaliteit, Kwaliteit en Expertise.
Reactie plaatsen