societeit vastgoed
Innovatie
Sociëteit Vastgoed
Innovatie
06/28/2024
2 min
0

De Beschouwing van een Impaktvolle Architect

06/28/2024
2 min
0

Vandaag had Claudia van Haeften, founder Sociëteit Vastgoed, opnieuw een waardevol gesprek met Steven Otten, eigenaar en oprichter van Impakt Architecten.

Lees mee en ontdek de meerwaarde van de architect op de actualiteiten van de markt. 

In een nieuwe reeks artikelen zullen we de impactvolle beschouwingen van architect Steven Otten en zijn bureau IMPAKT verkennen, waar passie voor duurzaam ontwerp en de creatie van betekenisvolle gebouwen centraal staan. 

Opgericht in 2024, biedt IMPAKT een visionaire blik op de toekomst van architectuur, gevoed door Steven’s uitgebreide ervaring bij vooraanstaande bureaus en zijn netwerk van voorlopers in bouw en duurzaamheid. Deze artikelen belichten hoe Steven’s benadering van architectuur als een Gesamtkunstwerk—een totaalkunstwerk—niet alleen relevant, maar essentieel is in het vormgeven van de gebouwde omgeving van morgen.

Inleiding

In de hedendaagse vastgoedmarkt vertegenwoordigen duurzaamheid en ESG-integratie (Environmental, Social, Governance) niet alleen morele imperatieven maar vormen ze ook kernfactoren voor financiële waardering en marktrelevantie. Dit artikel onderzoekt de rol van de architect in het bevorderen van deze principes, met speciale aandacht voor de visie en benaderingen van een invloedrijke architect die streeft naar een revolutionaire verandering binnen de sector.

Visie op ESG

Het is een tijdperk waarin de impact van een gebouw verder reikt dan zijn fysieke grenzen. De rol van de architect evolueert naar een integraal onderdeel van de ESG-strategie, waarbij duurzaamheid en sociaal bewustzijn de kern vormen van het ontwerpproces. De architect draagt bij aan de milieuvoetafdruk van het gebouw en de sociale integratie, en beïnvloedt governance door transparantie en ethische praktijken te bevorderen.

Verduurzamen en Rendement

"Duurzaam ontwerpen is geen trend meer; het is een vereiste. Architecten staan voor de uitdaging om milieuvriendelijke materialen en technieken te integreren die niet alleen de ecologische impact minimaliseren maar ook financieel haalbaar zijn. De druk om te verduurzamen gaat gepaard met de noodzaak om rendabele projecten te leveren die aantrekkelijk zijn voor beleggers en ontwikkelaars".

Bouw en Ontwikkeloptimalisatie

De bouwsector staat bekend om zijn hoge grondstoffenverbruik en energie-intensieve processen. De architect speelt een cruciale rol in het optimaliseren van de ontwikkelingsfase door innovatieve ontwerptechnieken te gebruiken die de bouwefficiëntie verhogen en de operationele kosten verlagen. Dit vereist een diepgaande kennis van zowel traditionele als geavanceerde bouwmethoden.

Ketenintegratie

Ketenintegratie in de architectuur gaat over het verbinden van alle fasen van het bouwproces — van concept tot constructie — en het verzekeren van een naadloze overgang tussen elk stadium. Door samen te werken met technologiebedrijven en gebruik te maken van data-analyse, kunnen architecten het ontwerpproces stroomlijnen en aanpassen aan de voortdurend veranderende marktbehoeften.

Conclusie

"Architecten zijn niet langer alleen de kunstenaars van de gebouwde omgeving; zij zijn cruciale schakels in de transformatie van de vastgoedmarkt door hun vermogen om duurzaamheid, sociaal bewustzijn en economisch rendement te integreren in hun ontwerpen". In een wereld waarin de vastgoedmarkt steeds meer gericht is op duurzaamheid en sociale impact, vormt de architect een brug tussen oude en nieuwe bouwpraktijken, waarbij innovatie en verantwoordelijkheid hand in hand gaan om een duurzamere toekomst te vormen.

Wij heten Steven Otten van harte welkom bij het loyale en sterke netwerk van Sociëteit Vastgoed!

"Dit artikel benadrukt de veelzijdige en dynamische rol van de architect in het hedendaagse landschap van de vastgoedsector, waarbij de nadruk wordt gelegd op de integratie van ESG-principes in elk aspect van ontwerp en bouw".

NB> Op de foto is Steven Otten tijdens Provada in gesprek met Ton Goedmakers en Mark van Haasteren van Vebego

Reacties
Categorieën