societeit vastgoed
Residentieel Vastgoed
Sociëteit Vastgoed
Residentieel Vastgoed
10/10/2023
2 min
0

De Huidige Stand van Zaken op de Woningmarkt

10/10/2023
2 min
0

Als de mist op de vastgoedmarkt optrekt, wordt duidelijk dat de dalende huizenprijzen niet snel zullen keren. Hoopvolle speculaties lijken vooral wensdenken, benadrukt Servaas van der Laan, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt.

De huidige trend is onmiskenbaar: zowel bij commercieel vastgoed als particuliere woningen. De oorzaak is niet ver te zoeken. Na jaren van bijna kosteloos lenen, is de hypotheekrente plotseling verviervoudigd. Dit heeft een paradigmaverschuiving in de vastgoedmarkt teweeggebracht. Vroegere berekeningen, die zo gemakkelijk op een sigarendoos pasten, zijn nu overbodig geworden. De tijd dat doorstromers dankzij overwaarde en een hypotheekrente van 1 procent groter konden gaan wonen tegen lagere hypotheeklasten is voorgoed voorbij.

Deze verandering doet pijn. 

Het schrijnt bij doorstromers die hun droom van een ruim huis met een grote tuin in rook zien opgaan. Ook verkopers zien (een deel van) hun overwaarde verdampen. De oplossing is duidelijk: er zal nog aanzienlijk moeten worden afgewaardeerd voordat verhuizen weer aantrekkelijk wordt voor kopers.

Maar stijgen de prijzen niet opnieuw?

Om de markt te doorgronden, is het cruciaal om dezelfde periode van het huidige jaar met het voorgaande jaar te vergelijken. De jaar-op-jaar-trend voor de huizenmarkt vertelt een duidelijk verhaal: in februari -0,8 procent, in maart -2,3 procent, in april -4,4 procent, in mei -5,6 procent, in juni -5,5 procent en in juli -5,5 procent.

Er worden eveneens aanzienlijk minder woningen verkocht, wat een belangrijke indicator is voor een dalende markt. Doorgaans stijgen prijzen wanneer er meer woningen van eigenaar wisselen en vice versa. In juni leek het er even op dat de verkoopcijfers weer aantrokken, maar in juli daalde het aantal transacties weer met maar liefst 9 procent.

Voor optimisten is dit geen goed nieuws, maar voor aspirant-huizenkopers wellicht des te beter. Toch zal er nog flink wat van de prijs moeten worden afgehaald om de markt weer in evenwicht te krijgen. Uiteindelijk is dit ook in het belang van makelaars. Ongeacht de weersomstandigheden, uiteindelijk draait het om één ding: actie op de markt.

Heimstaden en de Toekomst van de Woningmarkt

Recente ontwikkelingen in de vastgoedmarkt hebben de aandacht gevestigd op de plannen van Heimstaden, een Scandinavische belegger, om een groot deel van haar Nederlandse woningportefeuille te verkopen. 

Woordvoerder Edward Touw benadrukt dat de genomen stappen een reactie zijn op veranderende economische omstandigheden, zoals stijgende rentes en dalende vastgoedwaardes, evenals een vijandig politiek klimaat. Heimstaden streeft naar financiële stabiliteit om zo ook in de toekomst te kunnen groeien in Nederland.

Deze ontwikkelingen werpen een interessant licht op de huidige staat van de Nederlandse woningmarkt. Dalende huizenprijzen en verschuivingen in de vastgoedmarkt dagen ons uit om nieuwe perspectieven te verkennen. Wat betekent dit voor potentiële huizenkopers en investeerders? 

Wat zijn de implicaties voor de bredere economische en politieke context?

Om hier dieper op in te gaan en de inzichten van experts te delen, nodigen we je uit voor onze aankomende masterclass over de woningmarkt

Ontdek de kansen en uitdagingen die zich voordoen in deze dynamische omgeving en krijg een beter begrip van de factoren die de toekomst van de vastgoedmarkt beïnvloeden.

Schrijf je vandaag nog in en neem deel aan deze boeiende discussie!

Inschrijven en aanmelden: https://societeitvastgoedeu.plugandpay.nl/checkout/een-nieuwe-kijk-op-de-woningmarkt

TOT 19 OKTOBER AS BIJ ASR REAL ESTATE IN UTRECHT

Reacties
Categorieën