retail expertteam
Event
Sociëteit Vastgoed
Event
02/14/2024
2 min
0

Retailmarkt in Beweging: Wereldhave's Groeistrategie en Transformatie van Winkelcentrum Presikhaaf

02/14/2024
2 min
0

De Nederlandse retailmarkt is als een wervelwind, voortdurend in beweging en onderhevig aan de grillen van economische trends en technologische verschuivingen. Te midden van deze dynamiek, wist vastgoedgigant Wereldhave zich te onderscheiden met haar gedurfde groeistrategie. Wij kregen gisteren als Sociëteit Vastgoed, dankzij expertteam PATH met retailexperts, een kijkje in de keuken en beleefden de unieke transformatie van winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem, tot een ware oase van retailvernieuwing.

Presikhaaf

Presikhaaf, een naam die klinkt als een anker in de geschiedenis van Arnhem, werd ons getoond als een getransformeerd Full Service Cetrum. Een bruisend centrum van commerciële activiteit, dankzij de visie van Wereldhave. Dankzij de bereidheid ons dit te tonen, werden we niet alleen meegenomen op een enethousiasmerende presentatie maar ook op een live tour, dankzij CCO Pieter Polman. 

Maar laten we eerst een stap terugzetten in de tijd, naar de wortels van dit iconische winkelcentrum. Velen van de gasten kenden Presikhaaf immers nog uit de kinderjaren. Wat schrijft de geschiedenis over dit winkelcentrum in Arnhem?

Geboren uit de behoefte aan expansie en het bouwen van arbeiderswoningen na de Tweede Wereldoorlog, ontstond het idee van winkelcentrum Presikhaaf in de jaren '30 van de vorige eeuw. Het werd al snel een baken van moderniteit, met zijn opening in 1965 en een tentoonstelling in Parijs, waar het model stond als het modernste winkelcentrum van Europa. Maar zoals bij veel zaken, raakte ook Presikhaaf in de loop der jaren in verval.

Renovatie

In de jaren '90 onderging het winkelcentrum een ingrijpende renovatie, en tussen 2016 en 2019 vond zelfs een derde renovatie plaats, waarbij het winkelcentrum werd aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Maar de echte transformatie begon pas echt toen Wereldhave haar stempel drukte op dit historische stukje Arnhem.

Wereldhave

Het was voor ons als vastgoedprofessionals enorm waardevol meer te horen over de strategie en visie van Werelhave. Zo vertelde Pieter onder andere dat met de aankoop van het Polderplein in Hoofddorp, en een strategie die gericht is op groei, Wereldhave haar positie in de Nederlandse retailmarkt heeft verstevigd. Het bedrijf boekte groene cijfers en zet nu haar zinnen op expansie buiten de landsgrenzen. De afschaffing van de fbi-status en andere fiscale maatregelen in Nederland hebben de groeikansen hier verkleind, maar hebben de deuren zeker geopend naar nieuwe mogelijkheden elders in Europa. Enorm waardevol om te horen, aangezien ook Sociëteit Vastgoed inmiddels Internationaal actief is, en ook tijdens deze sessie leden uit onder andere België aanwezig waren (Anthony Schrauwen, Interalu).

Full Service Center

Tijdens de live tour, werd ons door Pieter nogmaals uitgelegd hoe de transformatie van winkelcentra naar Full Service Centers, zoals te zien bij Presikhaaf, een belangrijk onderdeel is van Wereldhave's strategie. Door deze transformatie wordt niet alleen de waarde van het vastgoed verhoogd, maar wordt ook een positieve bijdrage geleverd aan de lokale gemeenschap en de retailervaring van consumenten.

De meeting van gisteren, gepresenteerd en begeleid door CCO Pieter Polman en Mark van Dongen, Development Manager, was een energieke showcase van deze visie en een viering van de successen die zijn behaald in de retailmarkt. Wereldhave's groeistrategie en de transformatie van winkelcentrum Presikhaaf dienen als inspiratiebron voor vastgoedprofessionals en als een baken van hoop voor de toekomst van de Nederlandse retailmarkt.

Kern jaarprijs

Dit bijzondere resultaat, wat onder andere resulteerde in de Kernjaarprijs 2023: "City-Center Tilburg is de trotse winnaar van de Kern Jaarprijs 2023. Het betreft een binnenstedelijke herontwikkeling midden in het stadshart van Tilburg, specifiek in de Emmapassage, Frederikstraat, het Pieter Vreedeplein, het Stadhuisplein en -straat. De herontwikkeling was een samenwerking tussen ondermeer Wereldhave, Gemeente Tilburg, NEOO, en Van Schijndel Bouwgroep. ", werd door Pieter en Herman Kok, in 2023 directeur Kern, nog even enthousiast benoemd.

Dank je wel!

De vele postiieve reacties in de mail, op de app en op LinkedIn gaven nogmaals aan dat onze gasten enorm genoten hebben van deze waardevolle ervaring, dankzij Wereldhave in combinatie met Sociëteit Vastgoed!

Claudia van Haeften
Founder Sociëteit Vastgoed

Reacties
Categorieën